StoryEditor

Bez prekvapenia. Najlepšiu divadelnú hru roka má opäť SND

20.09.2015, 22:52
Autor:
lucluc

"Je to ocenenie morálne, vytvára prirodzenú súťaživosť. Nie sú za tým žiadne peniaze, tí, ktorí vyhrajú, majú naozaj iba Dosku, je to veľmi čistý spôsob, ako oceniť to, čo sa ľuďom, ktorí do tej ankety vstupujú, najviac páčilo z minulej sezóny," povedal pred časom riaditeľ Činohry SND Roman Polák o divadelnom ocenení Dosky. A práve on stál na záver dnešného slávnostného večera na pódiu, keď spolu s ostatnými tvorcami preberal cenu za najlepšiu inscenáciu Mojmír II. alebo Súmrak ríše. Zo siedmich nominácií nakoniec hra činohry SND premenila päť. "Som rád, že činohra vytvára inscenácie, ktoré sú oceňované. Minulý rok sme tu mali Láskavé bohyne od Michala Vajdičku, teraz je to táto hra, ktorá je veľmi obľúbená nie v tých kruhoch, ktoré milujú tradičné divadlo, ďakujem tvorcom a blahoželám," povedal pri preberaní ceny.




Cena Dosky sa dnes večer udeľovali už po 20. krát a prvýkrát v Bratislave, v Sále činohry, v novej budove Slovenského národného divadla. Do hlavného mesta sa presunula z Nitry, kde sa doteraz konala v Divadle Andreja Bagara v rámci Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. V rámci ceremoniálu v réžii Petra Oravca rozhodlo o víťazoch v ôsmich kategóriách 36 divadelných kritikov.

Umelci pokľakli
Viac ako hodinový prenos moderovali herečky Kristína Farkašová a Lujza Garajová Schrameková, jedna v kostýme múzy a druhá v kroji pri traktore, polemizovali o dodržiavaní alebo spochybňovaní tradícií. Asistoval im Juraj Ďuriš z nitrianskeho Divadla Andreja Bagara, ktorý mal na starosti predávanie drevených dosiek. Víťazi pred ním počas večera pokľakli a oddali ich do radu drevenej Dosky.

Hneď na začiatku sa objavom sezóny stala dvojica Veronika Pavelková a Lýdia Petrušková za koncept inscenácie Mama ma má z Divadla elledanse. Kategória Najlepšia scénická hudba mala len jedného nominanta, Andreja Kalinku, ale cenu získal za inscenáciu Mojmír II. alebo Súmrak ríše. Druhýkrát sa objavil na pódiu, keď preberal cenu za Juraja Poliaka, ktorý urobil najlepšiu scénografiu v tej istej inscenácii.

Najlepší kostým sezóny urobila Eva Farkašová v inscenácii Zvedavý sloník (Bábkové divadlo Žilina).
 

 

Srdečne blahoželáme aj Eve Farkašovej, ktorá sa práve stala víťazkou v kategórii NAJLEPŠÍ KOSTÝM SEZÓNY 2014/2015 za kostýmy v inscenácii Bábkového divadla Žilina Zvedavý sloník.

Posted by Činohra SND on 20. september 2015

 

 

Po prvý raz sa udeľovala aj Cena Slovenského centra AICT - Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov za mimoriadny prínos v oblasti divadla. Vizuálnu podobu ocenenia pre tento rok pripravil scénograf a výtvarník Jozef Ciller, ktorý cenu aj odovzdával. Získal ju Jaroslav Blaha, všestranne vzdelaný operný historik, učiteľ, propagátor operného umenia.

Najlepší herci
Nominovaní v kategórii Najlepší mužský herecký výkon sezóny boli Jakub Rybárik za postavu Samka Jagoša v inscenácii Gazdiná roba, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Robert Roth za postavu Rastica v inscenácii našej prvej scény Mojmír II. alebo Súmrak ríše a Tamás Gál za postavu Zsolta Vidru v hre Spiatočka/ Rükverc inscenovanej v košickom Divadle Thália. Ten aj nakoniec, možno prekvapivo, uspel: "Každý rok som bol v Maďarsku len nominovaný a nominovaný, a na Slovensku som cenu dostal. Zavolali ma do Košíc, aby som zadarmo štyri mesiace hral štvorhodinovú hru, tak som si povedal, že to nemá zmysel ... ale Silvia (manželka, pozn. red.) povedala, že môžem ísť. Ďakujem Slovensko, ďakujem Košice," povedal pri preberaní ceny.

Ocenenie Najlepší ženský herecký výkon sezóny získala Dominika Kavaschová za postavu Runy v inscenácii Činohry SND Mojmír II. alebo Súmrak ríše. Porazila Rebeku Polákovú (postava Márie v inscenácii Obeť) a Petru Vajdovú (postava Ester v hre Lesk a bieda kurtizán), obe hrajúce v Divadle Aréna. "Chcem veľmi pekne poďakovať SND, že ma prijali medzi seba a dali mi príležitosť spolupracovať s profesionálmi, akým bol aj Rasťo Ballek, ktorému ďakujem za inšpiráciu a nový pohľad na tvorbu, ďakujem aj môjmu priateľovi, rodine a teším sa, že som tu."
 

 

Jedna z najmladších členiek Činohry SND Dominika Kavaschová je víťazkou ocenení DOSKY 2015 v kategórii NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ...

Posted by Činohra SND on 20. september 2015

 


To naj na záver
Novinkou tohto ročníka bola aj cena za Bratislavské divadlo sezóny (neštátne divadlo), o ktorom hlasovalo na stránke bratislava.sk viac ako 4-tisíc ľudí. Vybrali divadlo Gunagu. Cenu prebral Viliam Klimáček, ktorý povedal, že ide o jedinú športovú disciplínu medzi umením, keďže išlo o "klikačku".

 

V kategórii Najlepšia réžia sezóny uspela opäť inscenácia Mojmír II. alebo Súmrak ríše od Rastislava Balleka, ale nominovaný bol aj Ondrej Spišák za réžiu hry Majster a Margaréta a David Jařab za réžiu hry Obeť, ktorú inscenoval v Divadle Aréna. "Ďakujem veľmi pekne, veľmi si to vážim. Ďakujem nominovaným aj nenominovaným, aj tým ktorým ešte nemajú vytvorenú kategóriu, ako napríklad autor. Ešte raz ďakujem," povedal Ballek a isto narážal na cenu pre autora hry Viliama Klimáčka.

01 - Modified: 2007-09-21 05:51:33 - Feat.: 0 - Title: Adidas investuje do OH 2012 v Londýne 4,8 mld. Sk
01 - Modified: 2024-02-09 15:22:36 - Feat.: - Title: Máme sa na čo tešiť! V súčasnosti najúspešnejší český muzikál Biograf láska mieri do Bratislavy 02 - Modified: 2024-01-12 09:57:56 - Feat.: - Title: Herečka Kamila Magálová opúšťa dosky SND. Prečo sa tak známa diva rozhodla? 03 - Modified: 2024-01-12 14:27:47 - Feat.: - Title: Je to najlepší herec všetkých čias, tvrdí režisér Nolan. Cillian Murphy nemá rád pozornosť, radšej trávi čas doma 04 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vladimír Polívka: Mám v sebe takú genetiku, že moja cesta nemohla byť miernejšia 05 - Modified: 2023-11-16 09:54:31 - Feat.: - Title: Zvuky vesmíru, jaskýň i najhoršie ľudské stránky: Tieto koncerty prekračujú limity
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:36