StoryEditor

Benátky rozdeľuje zavraždený izraelský premiér

09.09.2015, 11:55

Plejáda top hviezd každý deň zvýrazňuje skutočnosť, že 72. benátsky festival potvrdzuje svoju vysokú profiláciu aj v ostro sledovanom mediálnom uhle pohľadu, a, samozrejme, aj v očakávanom diváckom ošiali. Jake Gyllenhaal (Everest), Johnny Depp (Čierna omša), Idris Elba (Beštie bez národnosti), Eddie Redmayne (Dievča z Dánska), Kristen Stewart (Rovnakí), Shia LaBeouf (Muž na odstrel), Tilda Swinton a Ralph Fiennes (Veľká bomba) sú tie najznámejšie mená, čo prišli zatiaľ osobne predstaviť svoje filmy.


Oscarové očakávania
A už tradične sa na benátskom Lide objavujú prvé horúce tipy pre nadchádzajúcu oscarovú sezónu. Dievča z Dánska režiséra Toma Hoopera (Kráľova reč) bolo poctené desaťminútovým standing ovation pri svojej galapremiére vo festivalovom paláci a titulný predstaviteľ Eddie Redmayne (33-ročný oscarový laureát za stvárnenie Stephena Hawkinga v snímke Teória všetkého) sa stal okamžitým potenciálnym laureátom aj pre ďalšie výročné ocenenie americkej akadémie, rovnako ako Johnny Depp za majstrovskú interpretáciu bostonského mafiána Burglera v Čiernej omši.



Veľmi slušné prijatie zaznamenala aj snímka Spotlight režiséra Toma McCarthyho s Michaelom Keatonom a Markom Ruffalom v autentickom príbehu investigatívnych novinárov, odkrývajúcich pedofíliu v cirkevných kruhoch v 90. rokoch, zhodou okolností tiež v Bostone. Uznanie si vyslúžila tiež francúzska dobová dráma Marguerrite Xaviera Giannoliho, ktorú americký magazín Variety označil za „ohromnú satiru“. Najlepšie kritiky získala zatiaľ filozoficko-umenovedná esej Francofonia ruského tvorcu Alexandra Sokurova, ktorá – ako sa už teraz očakáva – amerických akademikov skôr nezaujme.

Výročie atentátu
Príslovečným dielom, ktoré spoľahlivo rozdeľuje filmových kritikov, sa tentoraz stal provokatívny politický triler Amosa Gitaia s názvom Rabin, posledný deň. Zhodou okolností v novembri uplynie dvadsať rokov od atentátu na vtedajšieho izraelského premiéra Jicchaka Rabina. Išlo o najvyššieho predstaviteľa židovského štátu, ktorý sa stal veľmi obľúbenou, ale na druhej strane krajne nepohodlnou persónou v neochvejnom úsilí o zachovanie trvalého mieru na Strednom východe. Opus skúseného režiséra je dômyselnou kombináciou inscenovaných udalostí z rôznych pohľadov, s dobovými i novoobjavenými archívnymi dokumentmi.



Hoci páchateľ (25-ročný pravicovo orientovaný náboženský študent) bol okamžite zadržaný, obsiahle vyšetrovanie prípadu odhalilo „prekvapujúco“ deprimovanú a sužovanú spoločnosť, charakterizovanú množstvom náboženských, ideologických a kultúrnych problémov, ktoré však pretrvávajú dodnes. A práve to je lajtmotív Gitaiovho filmu. Ako sám uviedol, „som znepokojený rastúcimi prejavmi násilného židovského náboženského extrémizmu v izraelskej sekulárnej spoločnosti.“ Aj preto musel nakrútiť tento film, ktorý je podľa neho viac o prítomnosti ako o minulosti. „Podľa môjho názoru Rabin bol jedinou osobnosťou, ktorá dokázala nielen načrtnúť, ale bola by bývala aj presadila vhodnú alternatívu pre komplikovanú izraelskú spoločenskú situáciu.“

Z Benátok Peter Nágel,
riaditeľ Art Film Festu

01 - Modified: 2007-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dánsky princ v centre pozornosti
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 03 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 04 - Modified: 2024-04-19 19:40:57 - Feat.: - Title: Do Canal Grande v Benátkach vyliali aktivisti zelenú a červenú farbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:00:49 - Feat.: - Title: Koniec bezplatného turizmu v Benátkach. Poplatok za návštevu platí od 25. apríla
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:54