StoryEditor

Grammy 2016: Strápnený Kanye West, zlý výkon Adele

16.02.2016, 01:42
Autor:
lucluc

Tohtoročné udeľovanie cien Grammy potvrdili favorita kalifornského rapera Kendricka Lamara. Z jedenástich šancí premenil päť, ale prevažne v rapových kategóriách. Albumom roka sa stal rekordný počin 1989 Taylor Swift, ktorá získala celkovo tri ceny, a nahrávkou roka je Uptown Funk od Marka Ronsona a Bruna Marsa. Ceremoniál pripomenul zosnulé legendy Davida Bowieho či Lemmyho.


 

Okrem odovzdaných cien, prekvapivých aj neprekvapivých víťazov a vystúpení, sa aj po skončení slávnostného večera riešia aj tri malé kauzičky, ktoré už teraz zamestnávajú médiá po celom svete a plnia sociálne siete. Prvou, ktorá troška rozprúdila až príliš pokojné vody hudobného večera, bola Rihanna. Dlho sa nevedelo, čo s ňou je a či príde a nakoniec na Twitteri vysvetlila, že svoje vystúpenie na Grammy musí zrušiť. Po poobedňajšej skúške a lekárskej prehliadke jej hlasivkám lekár nariadil pokoj.
 

 


Následne veľmi prekvapila Adele. Na pódiu predviedla pieseň All I Ask z nového, rekordného albumu 25 a určite to nebol výkon, ktorý sa očakával. Problémy so zvukom a prenosom boli po celý večer, ale ona mala ešte smolu navyše. Na svojom Twitteri to však už vysvetlila. Počas jej spievania sa totiž zdalo, ako by niekto veľmi nemelodicky brnkal na gitaru a Adele z toho nebola vo svojej koži, čo sa na celom vystúpení podpísalo. "Klavírne mikrofóny padli na struny v klavíri, to znelo ako gitarový zvuk, znelo to falošne," napísala. Aj naďalej však zostala verná svojej humornej stránke a na Twitteri doplnila:
 

 

 

 


Ospravedlnil sa jej dokonca aj šéf akadémie Neil Portnow, že sa to stalo pri dvíhaní piana na pohyblivý stage. "Ku cti Adele slúži, že to ´zabila´, odviedla fantastickú prácu," povedal.

Pozrite si jej vystúpenie:

 

 

A do tretice, svojrázna Taylor Swift. Premenila tri zo 7 nominácií, ale hlavne, získala jednu z hlavných cien - album roka. Pri ďakovačke si nenechala ujsť možnosť ´zahanbiť´ rapera Kaney Westa, ktorý ju spomenul vo svojej najnovšej piesni Famous. V nej rapuje: "Cítim sa ako by sme s Taylor mali sex. Prečo? Urobil som tú ´dievku´ slávnou." Ona vo svojej reči povedala: "....po ceste stretnete ľudí, ktorí sa budú snažiť zosmiešniť váš úspech alebo si ho prisvojiť..." pretože podľa vyhlásenia, ktorá po zverejnení piesne vydala, nedala mu súhlas, aby použil jej meno v takomto kontexte. Raper okrem iného pred dvomi dňami oznámil, že má veľké dlhy a o investíciu poprosil Marka Zuckerberga.

 



Pozrite sa, ako to vyzeralo počas večera, krok po kroku:

05:45 Môžeme rekapitulovať. Tu sú niektorí víťazi. Pekné ráno prajeme.

Album roka: 1989 — Taylor Swift
Nahrávka roka: Uptown Funk — Mark Ronson Featuring Bruno Mars
Skladba roka:Thinking Out Loud — Ed Sheeran & Amy Wadge
Objav roka: Meghan Trainor

Albumy v žánrových kategóriách: najlepší rapový album: To Pimp A Butterfly (Kendrick Lamar), najlepší alternatívny album: Sound & Color (Alabama Shakes), najlepší rockový album: Drones (Muse), najlepší R&B album: Black Messiah (D’Angelo and the Vanguard), najlepší country album: Traveller (Chris Stapleton), najlepší jazzový album: Past Present (John Scofield), najlepší album elektronickej hudby: Skrillex And Diplo Present Jack Ü. Všetkých ocenených nájdete na webe Grammy TU.

05:30 A šou uzatvára Pitbull! 

05:26 Nahrávka roka je Uptown Funk, ktorú majú na svedomí Mark Ronson a Bruno Mars. Porazila konkurenciu ako “Really Love” od D’Angelo and the Vanguard, Thinking Out Loud speváka Ed Sheeran, hit Blank Space od Taylor Swift a song Can’t Feel My Face od the Weeknda. "Ďakujem fanúšikom, bez ktorých by sme tu neboli, keby netancovali na túto pesničku," povedal pri preberaní ceny Bruno Mars. Cenu odovzdala Beyoncé.





05:20 Je tu album roka. Nominovaní sú: Alabama Shakes: Sound & Color, Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfl, Chris Stapleton: Traveller, Taylor Swift: 1989 a The Weeknd: Beauty Behind the Madness. A víťazí Taylor Swift, zaslúžene, ale v tejto konkurencii aj trocha prekvapivo. Prekvapená je aj sama. "Chcem poďakovať fanúšikom za posledných 10 rokov, nahrávacej spoločností a mojím spolupracovníkom. Ako prvá žena, ktorá vyhrala album roka už druhýkrát, odkazujem mladým ženám tam vonku - po ceste stretnete ľudí, ktorí sa budú snažiť zosmiešniť váš úspech alebo si ho prisvojiť, ale ak sa zameriate len na prácu a nenecháte tých ľudí, aby vás podrážali, jedného dńa, keď sa dostanete tam, kam sa chcete dostať, obzriete sa a pochopíte, že ste to vy a ľudia, ktorých milujete a ktorí vás tam dostali, a to bude to najlepší pocit. Ďakujem," povedala pri preberaní ceny v krásnych cyklaménovo-oranžových šatách a novom účese. Narážala tým na rapera Kayne Westa. 




Kendrick Lamar, ktorý mal 11 nominácií a získal 5 cien, odišiel v tejto, hlavnej kategórii, ´naprázdno.´ Bodoval najmä v žánrových kategóriách. S jednou cenou sa dokonca s Taylor Swift podelil. Tá získala cenu za najlepší videoklip Bad Blood a Lamar si v ňom zahral. 

05:10 A umelci sa na Grammy očividne bavia. Ed Sheeran, Bruno Mars a ďalší sa fotia s ploskačkou.
 

 

Song of the year!

Fotka uverejnená používateľom Bruno Mars (@brunomars),



05:07
Na scénu prichádza najmladší nominovaný, 12-ročný Joey Alexander s krátkou ukážkou klavírneho čísla. Celá sála mu tlieska postojačky. Aj prostredníctvom jeho - umelca na začiatku kariéry - pripomenuli šéf akadémie Neil Portnow a Common všetkých tých, ktorí minulý rok zomreli.
 

 

 


04:55 A na pódiu je herec Johny Depp, nie nemýlime sa. V zoskupení Hollywood Wampires spolu s rockerom Alice Cooperom naozaj vystupuje a spomína na Lemmyho Kilmistera z Motörhead! Kto nevidel, nepochopí.





04:50 "Ešte pred pár rokmi pracovala 27-ročná Brittany Howard ako doručovateľka pre americkú poštu, dnes ako frontmanka kapely Alabama Shakes vystupuje na Grammy, nejaké už získala a je tiež nominovaná na album roka," takto uviedol ďalšie vystúpenie moderátor večera. 

04:42 Rihana sa ospravedlnila, že nemohla prísť, na Twitteri. Okrem nej chýba napríklad raper Drake. Po problémami so zvukom, aj absencia hviezd. A tiež v Staples Centre v L.A. je vraj aj nepríjemné teplo. Organizátorom to dnes naozaj nevyšlo.


04:40 A hneď po nej vzdali BB Kingovi poctu Chris Stapleton, Bonnie Raitt a Gary Clark Jr.

04:25 A je to tu. Udalosť večera - Lady Gaga a jej pocta Davidovi Bowiemu. Nikto iný by asi nebol vhodnejší. Je pravda, že Lady Gaga nikdy nesklame, nech už je jej vystúpenie akékoľvek. A nie je to inak ani v tomto prípade - oranžové vlasy, meniaci sa make up a kostýmy, skvelý hudobný výkon. Speváčka, ktorá bola pred rokmi mnohým na smiech kvôli netradičným kostýmom, je dnes uznávanou interpretkou a so svojej divokej minulosti len ťaží. Vie sa totiž, že čokoľvek šialené skúsi, bude to zážitok. A že vždy bude napred pred trendami. Rovnako ako Bowie.





Tento rok nemala ani jednu nomináciu, keďže od tvorby hudby si dala troška pauzu. Stíha toho však dosť, získala Zlatý glóbus za úlohu v seriáli The American Horror Story, spievala na Super Bowle a mali by sme ju vidieť o dva týždne aj na Oscaroch.

04:15 A ideme si povedať, kto bude nováčikom roka. V konkurencii Courtney Barnetta, Jamesa Baya, Sama Hunta a Tori Kelly zvíťazila Meghan Trainor. Mladá hviezdička, ktorá sa nehanbila úprimne rozplakať, poďakovala rodičom a producentovi L.A. Reedovi.
 

 

"Nemôžem uveriť, že sa to stalo. Môj otec mi pošepkal ´dokázala si to´, predtým ako som vykročila a stratila sa. Milujem svoju rodinu, bez nich by som nebola tam, kde som. Ďakujem svojmu tímu a všetkým, ktorí ma sem dostali. Šťastné slzy po celý večer," napísala na Twitter a Instagram.

04:10 Hneď po Adele vystupuje Justin Bieber so svojimi piesňami Love Yourself či Where Are Ü Now. Krásny dôkaz, že z malého chlapca alebo šialeného tínedžera je dospelejší spevák - radosť na neho pozerať.





A len na porovnanie. Takto vyzeral Justin Bieber (so svojím mentorom Usherom) na svojom vôbec prvom vystúpení na cenách Grammy. Pamätáte?





04:00 Bruno Mars uvádza ďalšie hudobné vystúpenie. Prichádza Adele, ktorá pravdepodobne zvalcuje budúci ročník hudobných cien. Jej vystúpenie s piesňou All I Ask (ktorej spoluautorom je práve Bruno Mars), ktoré malo byť jedným z vrcholov, však bolo veľmi rozpačité a problém bol tiež, ako celý večer, so zvukom. Urťite nie výkon, ako sme zvyknutí. Veľká škoda.

Adele je inak 10-násobná držiteľka Grammy. Prvú získala v roku 2009 ako najlepší nováčik.

03:57 Najlepšie rockové vystúpenie - víťazia Alabama Shakes a ich pieseň Don´t Wanna Fight.

03:50 Najlepší muzikálovým albumom je ten z muzikálu Hamilton. A tak, ako sme sa pred chvíľou naživo premiestnili na Broadway v New Yorku, aby sme si pozreli kúsok z tohto muzikálu, teraz sme sa tam opäť premiestnili, aby sa zoskupeniu muzikálu oznámilo, že zvíťazili. Pekná možnosť využitia techniky.

03:40 Na pódium prichádza Kendrick Lamar, jedno z najočakávanejších vystúpení. Dnes už získal päť cien, ale celkovo mal nominácií 11 - viac už mal len Michael Jackson. Elektrizujúce vystúpenie, inak sa to ani povedať nedá.





03:30 Zvlášť komentár si zaslúžia aj róby prítomných dám. V krásnych šatách od Givenchy sa objavila aj Adele. Po červenom koberci sa ale neprešla, a ani nevystúpi, očakávaná Rihanna. Po popoludňajšej skúške a lekárskej prehliadke sa rozhodlo, že kvôli ochoreniu by nemala niekoľko dní spievať. Mala predviesť pieseň z nového albumu Anti.





03:25 Herečka a speváčka Anna Kendrick ohlásila ďalšie hudobné číslo. Nováčikovia James Bay a Tori Kelly previedli pekné číslo.

03:15 Ďalšia pocta. Tentokrát Jackson Browne spolu s The Eagles zaspomínajú na Glenna Freya, zakladajúceho člena kapely, ktorý zomrel 18. januára.

03:10 Medzi nomináciami na pieseň roka sú Alright od Kendricka Lamara, Blank Space speváčky Taylor Swift, Girl Crush od Little Big Town, See You Again v podaní Wiz Khalifa featuring Charlie Puth a song Thinking Out Loud Eda Sheerana. A ten aj víťazí. Tiež nominovaná Taylor Swift, ktorá sedí hneď kúsok vedľa sa spolu so Selenou Gomez veľmi tešili z víťazstva svojho kolegu.



Do dnešného dňa žiadnu cenu nezískal. "Keby ste mi ako päťročnému povedali, že dostanem Grammy od Stevieho Wondera, tak by som vám to neveril," vyhlásil britský spevák po povinnom ďakovaní kolegom a rodičom, "ktorí každý rok na Grammy leteli a keď som nevyhral, povedali - Tak nabudúce." Tento rok však okrem toho získal aj cenu pre najlepšiu popové sólové vystúpenie.





03:05 Máme tu jednu z mnohých poct, ktoré dnes odznejú. Na pódiu sú Pentatonix spolu so Stevie Wonderom a uctili si amerického speváka Maurica Whita, ktorý zomrel 4. februára. Po vystúpení to bol práve Stevie Wonder, ktorý má práve vyhlásiť cenu pre najlepšiu pieseň. A keďže dostal tabuľku s víťazom v brailovom písme, zažartoval: "Vy to neviete prečítať, neviete čítať brailovo písmo."

03:00 Ryan Seacrest uvádza vystúpenie Little Big Town, ktorí zaspievali Girl Crush.

02:50 V hudobnom čísle práve deväťnásobný držiteľ Grammy John Legend vzdáva poctu Lionelovi Richiemu, za jeho prácu a pomoc mladým umelcom. Sám sedí v publiku a slzy má na krajíčku. Doplniť ho prišla Demi Lovato a ďalší. Nakoniec sa k spevákom na pódiu pripojil aj on sám.

Takto vyzeral pred 32 rokmi, keď vyhral Grammy za album roka:

 

 

 


02:45 Najlepším country albumom je "Traveller" Chrisa Stapletona. Ďalšia odovzdaná cena. 

02:40 Medzi hosťami je aj ´polepšený´Justin Bieber, ktorý na červený koberec prišiel so svojím malým bratom.

 

Already a GRAMMY winner tonight, @justinbieber is on the red carpet! #GRAMMYs : Steve Granitz / WireImage

Fotka uverejnená používateľom The GRAMMY Awards (@thegrammys),




02:35
Máme za sebou prvú cenu, ale už aj niekoľko vystúpení a večer pomaly ubieha. Po krásnom úvodnom čísle speváčky Taylor Swift a jej verzie piesne Out of the Woods už stihli vystúpiť aj Carrie Underwood a Sam Hunt s piesňou Take Your Time/Heartbeat, The Weeknd a Ellie Goulding s Andry Day.

02:20 Večer by mal podľa očakávaní "patriť" aj britskej speváčke Adele, napriek tomu, že jej čas, aj s albumom 25, príde až budúci rok. Bude však medzi vystupujúcimi spolu s ďalšími hviezdami, ako sú Lady Gaga, Travis Barker, James Bay, Justin Bieber, Ellie Goulding, John Legend, Demi Lovato, Pitbull, Skrillex, Robin Thicke, Meghan Trainor či Carrie Underwood.





02:15 Veľké šance dnes večer má práve už spomínaný americký raper Kendrick Lamar, ktorého skladba "Alright" by sa mohla stať vôbec prvou ocenenou hiphopovou piesňou roka v 58-ročnej histórii udeľovania Grammy. Mohol by sa taktiež stať prvým raperom oceneným v kategórii album roka od roku 2004, keď takúto cenu získalo duo Outkast. Celkovo mal pred dnešným večerom až 11 nominácií.

So siedmimi nomináciami boduje aj speváčka Taylor Swift a kanadský The Weeknd.

02:10 A po predtelevíznych cenách ta máme prvé odovzdávanie pred televíznymi obrazovkami. Cenu pre najlepší rapový album prichádza odovzdať Ice Cube so synom, ktorý si ho zahral vo filme Straight Outta Compton". A získava ju Kendrick Lamar za album To Pimp a Butterfly. Je prvním losangeleským raperom, ktorý cenu za žánrový album dostal.​

02:05 V poradí už 58. ročník ceremoniáli sa koná v Staples Center v Los Angeles a moderuje ho raper LL Cool J. Na úvod predstavil niektoré z ďalších účinkujúcich a ich minulé vystúpenia na Grammy a povedal: "​Pri všetkom, čo nás dnes rozdeľuje, nás spája práve láska k hudbe."





02:03 Už tradične sa však udeľuje pár cien aj pred vystúpením, v rámci šou známej ako "pre-telecast". A tak pár šťastných majiteľov gramofónikov už poznáme. Americká speváčka Taylor Swift získala prvé z tohtoročných hudobných cien Grammy, zvíťazila  v kategóriách najlepší popový vokálny album a názvom 1989 a najlepší videoklip k piesni "Bad Blood, ktorá z neho pochádza. Sama nebola na odovzdávaní cien prítomná a prevzali ich za ňu gitarista Jack Antonoff, ktorý s ňou na albume "1989" spolupracoval. 
 

 


Svoju prvú cenu Grammy získal 21-ročný kanadský spevák Justin Bieber, ktorý bol v kategórii najlepšia tanečná nahrávka ocenený spolu s interpretimi Skrillex a Diplo. Song Uptown Funk Marka Ronsona a Bruna Marsa je zase najlepším popovým duetom. A medzi tradičnými popovými albumami bola ocenený aj album The Silver Lining: The Songs Of Jerome Kern speváka Tonyho Bennetta a jazzového klaviristu Billa Charlapa. 

Medzi tohtoročnými držiteľmi Grammy sa objavil aj bývalý prezident USA Jimmy Carter, ktorého kniha "Naplnený život: Reflexie v deväťdesiatke" sa v audioverzii stala najlepším albumom hovoreného slova.

02:00 Vitajte v hudobnom nebi. Aj tak sa dá nazvať aktuálne udeľovanie hudobných cien Grammy. Na 58. ročníku sa zišli tí najlepší a zároveň sa bude spomínať na tých, ktorí v nebi už sú. Veľkú poctu Davidovi Bowiemu chystá Lady Gaga. A tá sa takto pripravovala na dnešný večer.

 

 

The world loves you David.

Video uverejnené používateľom Lady Gaga (@ladygaga),

 



 

01 - Modified: 2008-02-10 07:08:00 - Feat.: 0 - Title: V dvojboboch titul pre Švajčiarov
01 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift 02 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 03 - Modified: 2024-03-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Chystáš sa na európsky koncert Taylor Swift? S rezerváciou ubytovania nečakaj, ceny išli prudko hore a voľné sú posledné miesta 04 - Modified: 2024-03-09 23:00:00 - Feat.: - Title: Taylor Swift: najvplyvnejšia žena USA: Môže zamiešať voľby? 05 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:35