StoryEditor

Pravá blondínka Reese Witherspoon v HN: Divočinu nechcem zo seba striasť

04.03.2015, 23:00
Autor:
stlstl
Exkluzívny rozhovor. Americká herečka Reese Witherspoon o svojom novom filme Divočina, za ktorý bola nominovaná na Oscara.



Keď jej zomrela mama, začala brať drogy a spať s kdekým, až sa jej rozpadlo manželstvo. Aby znova našla samu seba, vydala sa na 1 770-kilometrovú púť. Keď si tento skutočný príbeh Američanky Cheryl Strayed prečítala herečka Reese Witherspoon, okamžite kúpila práva na sfilmovanie knihy. A Cheryl nakoniec aj stvárnila, za čo získala nomináciu na Oscara. Film Divočina je oddnes v našich kinách.



 

Ako veľmi ste poznali príbeh Cheryl predtým, ako ste stvárnili jej životnú cestu?
Veľa času som s ňou strávila už pri písaní scenára. Ale vďaka tomu, že som čítala všetky jej práce, poznala som jej príbeh, ona totiž odhaľuje mnoho ďalších aspektov príbehu Divočiny aj vo svojich iných knihách. Niekedy som si povedala: „Počkajte, môžeme tam začleniť aj toto?“ Bolo pre mňa naozaj dôležité, aby jej slová boli začlenené do filmu, pretože to, akým spôsobom hovorí alebo vystihuje ľudský okamih slovami, je tá najhlbšia vec.

Bola s vami aj pri nakrúcaní?
Áno, bola na pľaci každý deň (okrem scény, kde zomierala jej mama, to bolo pre ňu príliš osobné a smutné), povzbudzovala a tlačila nás vpred. A napríklad ona si stále uchovávala svoje denníky. To je aj dôvod, prečo poznáme každé jej slovo. Mala hromady zápiskov zo samotnej cesty, ale aj mnoho denníkov z celého jej života. To je spisovateľka.

 

 



Muselo to byť veľmi citovo aj fyzicky náročné. Bolo pre vás ťažké striasť to zo seba, prísť na konci dňa domov a zase byť jednoducho mamou?
Nie, pretože som bola príliš unavená, predovšetkým z tých emocionálnych scén. Takže som potrebovala prísť domov a ísť spať. Bolo to naozaj ťažké, ale nie, nechcela som to vôbec zo seba striasť. Myslím, že to už navždy bude súčasťou cesty môjho života.

Čo sa vám na tom filme páči najviac?
Práve tá úžasná a krásna vec na filme, že je tu už naveky. Stále budú ľudia, ktorí uvidia tento film prvýkrát tento týždeň, potom budú ľudia, ktorí ho uvidia prvýkrát v decembri a potom budú zase ďalší, ktorí ho objavia napríklad až o päť rokov. Najcennejší aspekt toho, že som herečka, cítim vtedy, keď ľudia prídu ku mne a vyrozprávajú mi, aký majú vzťah k tomu filmu. Mám pocit, že toto je moje životné dielo: spájať ľudí a rozprávať dôležité príbehy.

Sama ste sa podieľali aj na výrobe filmu, prečo padla voľba na režiséra Jeana-Marca Valléeho?
Aj s mojou partnerkou z našej produkčnej spoločnosti Brunou Papandreaou sme spolu videli jeho film Klub poslednej nádeje asi mesiac predtým, ako šiel do kín. Poslali sme mu náš scenár a dúfali, dúfali, dúfali, že bude mať záujem, pretože sme cítili, že to bol veľmi odvážny, citovo reálny film. Bol tiež o riešení zložitých problémov, ale v jeho prípade nesentimentálnym spôsobom. A tiež sa úprimne zaoberal sexualitou a drogami a životom s krásou a súcitom. Bol proste ideálny pre náš film.



Laura Dern (filmová mama Reese), skutočná Cheryl Strayed a jej filmová predstaviteľka Reese Witherspoon.


Kvôli Divočine pustil iný film, takže mal asi naozaj veľký záujem.
Mali sme to šťastie, že nám zavolal asi tri dni potom, čo dostal náš scenár, a povedal: „Čo mám robiť? Som in, robíme ten film spolu!“ Mali sme v podstate len tri dni, aby sme to dostali do predprodukcie. Šlo to veľmi rýchlo. Scenár od Nicka Hornbyho bol hotový, ukázal sa ako neuveriteľný spisovateľ. Myslím, že na ňom pracoval šesť mesiacov. Bol aj dôvod, prečo sa k nám nakoniec dostal Jean-Marc a zapojila spoločnosť Fox Searchlight.

Jednou z najzaujímavejších vecí na Divočine je očakávanie, že Cheryl niekto zachráni, ale ona sa nakoniec zachráni sama.
Áno, a uvedomíte si to vždy vtedy, keď stretne počas cesty nejakých ľudí. Ale v celom filme sa lúči s jedinou osobou, je to jej sólo cesta. Všetci máme skvelé životné skúsenosti, kde ľudia ovplyvňujú naše životy a dotýkajú sa ich, ale nakoniec sme sami. A to je desivé. Ale tiež môže byť skvelé, hľadať a starať sa o tú lepšiu časť samých seba. Nedať sa poraziť v živote.



Reese na tohtoročných Oscaroch. Svoju nomináciu nepremenila.


Bol aj vo vašom živote okamih, keď ste si uvedomili: „už som dospela“ ?
Možno. Mám veľa takých konkrétnych bodov vo svojom živote. Moje prvé dieťa ma zásadne zmenilo. Zmenilo, kto som – chcela som byť pre to malé dievčatko iným človekom, než som bola predtým. Bolo to teda aj o mojom duchovnom raste, ale vyrástla som, zmenila sa. Bola som vydatá, rozvedená, znova som sa vydala, mala ďalšie deti, cestovala po svete a mala veľa pracovných skúseností – dobrých aj zlých. Vyvíjame sa a poznávame život. Pozoruhodné je, ako je Cheryl schopná dať do slov svoje pocity choroby, boja samej so sebou, hanby, rozpakov, ale aj to, ako si môžeme odpustiť sami. Pretože nemala nič, peniaze, rodičov, muža po svojom boku, prácu, oporu. Veľa ľudí na svete je v situácii ako ona, zomrú zničení, nemajú peniaze na liečenie. Ale ona sa sama vykopala z tej situácie. Každý dospelý človek si musí uvedomiť, že sa musí zachrániť sám. Sme len ľudské bytosti, všetci robíme chyby. A každý z nás má vzácny životný príbeh, ktorý si zaslúži byť vyrozprávaný.

Ako si či už ako herečka, alebo ako producentka vyberáte filmy, na ktorých budete ďalej pracovať?
Je to skôr inštinktívne. Už nemôžem napríklad urobiť ďalší film, ako je Divočina. To už nikdy nebude možné. Film musí mať pre mňa vždy nový príbeh. Niekedy si nájde príbeh vás, niekedy si ho nájdete vy. Môj ďalší film Hot Pursuit akoby vyskočil z mojich predstáv – ja a Sofia Vergara na road tripe. Ona o tom uvažovala, ja tiež a nakoniec sme to urobili. Nikdy neviete, odkiaľ vám príde inšpirácia.


Rozhovor poskytla distribučná spoločnosť Barracuda movie, preložila a spracovala Lucia Čížová


Topánky z filmu s podpisom Reese Witherspoon sa stali objektom aukcie.
 

Kto je Reese Witherspoon
Narodila sa 22. marca 1976 v New Orleanse. Skúsila preraziť ako modelka, ale jej prvým filmovým počinom bola hlavná úloha vo filme The Man in the Moon v roku 1991. Následne sa objavila v snímkach Freeway, Pleasantville, zahviezdila vo Veľmi nebezpečných známostiach, Dievča na roztrhanie a za úlohu vo filme Kto z koho získala nomináciu na Zlatý glóbus. Zlom prišiel s filmom Pravá blondínka, nakrútilo sa aj pokračovanie. Svoju pozíciu však upevnila najmä ziskom Oscara za postavu June Carter Cash vo filme Walk The Line. Odvtedy sa objavila napríklad vo filme Voda pre slony. Venuje sa aj produkcii, produkovala napríklad film Stratené dievča. Je druhýkrát vydatá, má tri deti.

Snímky: Barracuda movie, Reuters

01 - Modified: 2007-04-02 09:34:30 - Feat.: 0 - Title: Anketa HN: Čo ste ako odbory v poslednom čase vybavili pre zamestnancov vo vašom sektore?
01 - Modified: 2022-01-18 06:14:45 - Feat.: - Title: Veril si, že ti zachárnia život, no sú to mýty. Týchto 10 vecí v divočine radšej nerob! 02 - Modified: 2021-11-20 08:37:32 - Feat.: - Title: Farmár pred 17 rokmi zaparkoval v lese a už tam zostal. Našiel ho až lekár s vakcínou 03 - Modified: 2021-07-29 08:14:54 - Feat.: - Title: Tvrdá rana pre našu planétu. Vedci sú v šoku, namiesto 20 máme len 3 percentá panenskej prírody 04 - Modified: 2015-10-18 14:45:12 - Feat.: - Title: Skvelý úspech Slovákov, National Geographic ich dokument odvysiela v 118 krajinách 05 - Modified: 2015-08-30 15:28:51 - Feat.: - Title: Prežila deväť dní v divočine s ťažkou zlomeninou. Našli ju vďaka píšťalke
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 06:22