StoryEditor

Muž, čo predvídal totalitné peklo. George Orwell zomrel pred 65 rokmi

21.01.2015, 12:03
Autor:
tasrtasr

Britský spisovateľ, novinár a esejista George Orwell je známy predovšetkým románom - antiutópiou s názvom "1984", ktorým zaviedol dnes už preslávený pojem "Veľký brat" (Big Brother) a veta z tohto románu "Veľký brat ťa sleduje" sa tiež stala všeobecne známou. Dnes uplynie od jeho úmrtia 65 rokov.



George Orwell sa narodil ako Eric Arthur Blair 25. júna 1903 v Motihari v Indii, kde jeho otec pracoval pre britskú vládu. Vyrástol v Anglicku, chodil do školy v Etone a potom niekoľko rokov strávil v ázijskej Barme (dnes Mjanmarsko) v britských vládnych službách. V roku 1927 z Barmy odišiel a snažil sa uživiť vo francúzskom Paríži písaním. Po návrate do Veľkej Británie toto neúspešné obdobie opísal v titule Down and Out in Paris and London (Na dne v Paríži a Londýne), publikovanom v roku 1933. Krátko predtým začal používať pseudonym George Orwell.

Svoje presvedčenie anarchistu zo začiatku 20. rokov 20. storočia opustil a pridal sa k socialistom. Tak sa v roku 1937 dostal do Španielska, kde bojoval ako dobrovoľník v občianskej vojne. Keď spoznal fanatizmus komunistickej diktatúry, stal sa z neho presvedčený antistalinista. Pri úteku zo Španielska si aj s manželkou ledva zachránili vlastné životy. Po návrate do Británie písal eseje pre periodiká New English Weekly, The Tribune a New Statesman. Počas druhej svetovej vojny pracoval v BBC a bol vojnovým dopisovateľom. To ho už trápila tuberkulóza.

Od návratu zo Španielska sa zaoberal myšlienkou na román, v ktorom by podal svedectvo o prerode revolúcie na diktatúru. Podarilo sa mu to v románe Zvieracia farma (Animal Farm), ktorý vyšiel v roku 1944. Jednoduchá alegória sa mu mimoriadne vydarila. Ďalší román s názvom "1984" Zvieraciu farmu zatienil. V ňom sa Orwellovi podarilo vyobraziť márny boj osamelého jedinca proti totalite, ktorý zradený láskou prejde tortúrou prevýchovy.

     

George Orwell zomrel 21. januára 1950 v britskom Londýne vo veku 47 rokov. V Československu bol zakázaným autorom. Podľa románu Zvieracia farma vznikol v rokoch 1951-1954 prvý britský celovečerný farebný kreslený film.

Britská vláda v decembri 2014 oznámila, že sprístupnila na webe 41 miliónov testamentov vrátane prominentov, z ktorých jeden je spisovateľ George Orwell. Testament sprístupnený on-line sa dá pozrieť za poplatok.

01 - Modified: 2007-02-21 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Jakubiskova Bathory bude mať premiéru v septembri
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:42