StoryEditor

Berlín čaká nával hollywoodskych hviezd

05.02.2015, 23:00
Autor:
tasrtasr

Svetová premiéra súťažnej drámy Nobody Wants the Night renomovanej španielskej režisérky Isabel Coixet s francúzskou hviezdou strieborného plátna Juliette Binoche v hlavnej úlohe otvorila včera večer už 65. ročník medzinárodného filmového festivalu v nemeckej metropole, známeho ako Berlinale. V dramatickom príbehu, ktorý sa opiera o skutočné udalosti a odohráva sa v Grónsku na začiatku 20. storočia, uvidia diváci aj japonskú herečku Rinko Kikučiovú a všestranného írskeho umelca Gabriela Byrnea.

 V histórii Berlinale sa stane iba po druhý raz vôbec, že prítomní uvidia na úvod prehliadky dielo ženy-režisérky. Podobnej pocty sa dostalo v roku 1995 nemeckej filmárke Margarete von Trotta a jej dráme Das Versprechen. Berlinale 2015 však možno označiť za festival "silných žien", pretože z celkove 441 filmov, ktoré prehliadka ponúkne v rôznych sekciách, nakrútili viac ako štvrtinu filmárky.

V súťaži celovečerných filmov na Berlinale 2015 sa o hlavné trofeje - Zlatého a Strieborných medveďov - bude uchádzať 19 filmov v zastúpení veľkých a významných kinematografií (USA, Čína, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Rusko, Poľsko, Španielsko), ako aj tvorcov z filmovo menej známych krajín (Guatemala, Irán, Vietnam). Zo známych tvorcov vysielajú svoje novinky do súťaže popri spomínanej Španielke aj Alexej German (Pod električeskimi oblakami), Peter Greenaway (Eisenstein in Guanajuato), Werner Herzog (Queen of Desert) či Terrence Malick (Knight of Cups) alebo Jafar Panahi (Taxi) - držiteľ dvoch Strieborných medveďov spred deviatich a dvoch rokov za snímky Offside a Pardé.

Česká republika figuruje v programe festivalu ako koproducent súťažnej snímky Averim!, ktorá vznikla v rumunsko-bulharsko-českej spolupráci. Slovenská kinematografia v hlavnej súťaži zastúpenie nemá. Debut Ivana Ostrochovského s názvom Koza, ktorý vznikol v slovensko-českej koprodukcii, vybrali organizátori do sekcie Forum, akéhosi medzinárodného fóra mladých talentov. Vďaka bábkovej snímke Rosso Papavero, ktorú ako svoj debut nakrútil Martin Smatana, bude mať SR zastúpenie aj v súťažnej krátkometrážnej časti sekcie Generation - Generation Kplus.

V sekcii Panorama uvedú dokumentárnu snímnku Danielův svět českej režisérky Veroniky Líškovej, ktorý bude mať v Berlíne medzinárodnú premiéru a ktorý sa venuje pedofilnej komunite v ČR. Kameramanom tejto snímky, ktorá si odniesla Cenu divákov z Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Jihlave, je rodák z Bratislavy Braňo Pažítka.
     
O laureátoch festivalu v hlavnej súťaži rozhodne sedemčlenná medzinárodná porota pod vedením amerického filmára Darrena Aronofského. Ďalšími členmi grémia sú herci Daniel Brühl (Nemecko) a Audrey Tautou (Francúzsko), juhokórejský režisér Bong Joon-Ho, peruánska filmárka Claudia Llosa (Peru), producentka Martha De Laurentiis-manželka medzičasom zosnulého velikána svetovej kinematografie Dina De Laurentiisa či spolutvorca televízneho seriálu Mad Men Matthew Weiner (USA). Jeden z ocenených umelcov je však už známy. Medzinárodne uznávaný nemecký režisér, prezident Európskej filmovej akadémie Wim Wenders si prevezme čestného Zlatého medveďa. Jeho tvorbu predstavia na Berlinale 2015 v špeciálnej retrospektívnej prehliadke.

Na festival, ktorý potrvá do 15. februára zavítajú aj v tomto roku početné hviezdy strieborného plátna. Očakáva sa napríklad návšteva Nicole Kidman, Helen Mirren či Natalie Portman, ako aj Roberta Pattinsona, Jamesa Franca alebo Iana McKellena.

01 - Modified: 2007-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lašák žiari v českom play-off
01 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 02 - Modified: 2024-03-17 15:32:38 - Feat.: - Title: Poludnie proti Putinovi. Vdova po Navaľnom prišla na symbolický protest pred ambasádu v Berlíne 03 - Modified: 2024-03-09 15:38:58 - Feat.: - Title: Vodič zrazil ženu s kočíkom. Tragická nehoda v centre Berlína si vyžiadala obeť i zranených vrátane dieťaťa 04 - Modified: 2024-03-03 16:22:09 - Feat.: - Title: Pri raziách proti ľavicovým teroristom predbežne zadržali v Berlíne desať ľudí 05 - Modified: 2024-03-03 12:26:11 - Feat.: - Title: V Berlíne zadržali ďalších dvoch extrémistov z Frakcie Červenej armády
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:37