StoryEditor

Piešťany ukážu Mapy ku hviezdam

09.09.2014, 18:26
Pozrite sa, čo by ste nemali premeškať na deviatom ročníku festivalu Cinematik v Piešťanoch.

Dlho očakávaná dráma a srdcový projekt Jeffa Bridgesa Darca (The Giver) otvára v stredu 9. ročníka festivalu Cinematik. Adaptácia dnes už klasickej knihy Lois Lowry hovorí o „dokonalej“ spoločnosti, v ktorej emócie nemajú žiadne miesto. Ide o príbeh mladého chlapca Jonasa, ktorý žije vo svete bez vojen a utrpenia, no taktiež bez slobody vybrať si. Jonas spoznáva jediného držiteľa a strážcu všetkých pravdivých spomienok ľudstva, ktorý žije na okraji spoločnosti – Darcu. Jeho prostredníctvom Jonas získava to, čo nikto iný nesmie vedieť – pravdu o skutočnom živote a skúsenosti predchádzajúcich generácií.

Film nakrútil skúsený režisér Phillip Noyce (Hry patriotov, Zberateľ kostí) známy tým, že aj filmy s nádychom akcie dokáže nakrútiť s citom a bez prehnanej pompéznosti. V hlavných úlohách sa predstavia Jeff Bridges, Meryl Streep, Alexander Skarsgård, Katie Holmes alebo Taylor Swift.

Film Davida Cronenberga Mapy ku hviezdam (Maps to the Stars) patril medzi najlepšie prijaté a najviac diskutované na tohtoročnom festivale v Cannes. Nakoniec bol aj ocenený, keď predstaviteľka hlavnej hrdinky Julianne Moore získala cenu pre najlepšiu herečku. Moore stvárňuje herečku, ktorá sa snaží získať rolu v remaku filmu, ktorý pred mnohými rokmi preslávil jej matku. Verí, že jej to pomôže vysporiadať sa s minulosťou a s matkou, ktorá ju týrala.

Cronenberg opäť ponúka divoký príbeh, tentokrát z prostredia Los Angeles a Hollywoodu. S čiernym humorom zobrazuje hollywoodsku rodinu, ktorej členovia sa ženú za slávou, idú si navzájom po krku a snažia sa zahnať nemilosrdných duchov vlastnej minulosti. Výsledkom je príbeh o dravej potrebe slávy a uznania v 21. storočí. Okrem Julianne Moore sa vo filme predstaví Mia Wasikowska, Robert Pattinson alebo John Cusack.

Keďže Mapy ku hviezdam sa nemohli hrať na žiadnom festivale do skončenia festivalu v Toronte, Cinematik ho bude premietať doslova prvý deň, keď je to možné – 15. septembra ako svoj úplne posledný film.



 

Festival uvedie tiež dva dlho očakávané slovenské filmy: Deti Jara Vojteka a Comeback Mira Rema.

Skúsený dokumentarista a víťaz úvodného ročníka súťaže Cinematik.doc Jaro Vojtek nakrútil svoj prvý hraný film. Spolu so scenáristom Marekom Leščákom pokračujú v tradícii sociálneho realizmu, pričom Vojtek ťaží zo svojich skúseností dokumentaristu (My zdes, Hranica, Cigáni idú do volieb). Deti sú poviedkový film zložený zo štyroch príbehov, ktoré skúmajú komplikovaný vzťah medzi rodičmi a ich deťmi. Postavy prechádzajú skúškou a Vojtek sleduje, ako sa zachovajú, keď sú konfrontované s odcudzením po dlhom čase odlúčenia, alebo s chorobou blízkeho.

Svetová premiéra filmu Deti sa uskutoční v rámci záverečného ceremoniálu po slávnostnom odovzdávaní cien v pondelok 15. septembra. Ústrednú pieseň k filmu zložila a nahrala Jana Kirschner.

Slovenskú premiéru bude mať na Cinematiku celovečerný debut Mira Rema Comeback, len pred pár týždňami uvedený v súťaži dokumentárnych filmov na MFF Karlove Vary. Remo v ňom sleduje životy dvoch recidivistov, ktorí sú chytení v bludnom kruhu návratov z väzenia na slobodu a zo slobody naspäť do väzenia. Film ukazuje ich každodenné problémy (či už za mrežami, alebo na slobode) a snaží sa divákom priblížiť, čo prežívajú. Aj keď ide o kriminálnikov, stále sú to ľudia s istými potrebami, pocitmi a myšlienkami. Zároveň je film výpoveďou o stave väzenského systému, ktorého najväčším problémom je práve recidíva.



Najvýznamnejším hosťom Cinematiku bude česká režisérka a držiteľka Európskej filmovej ceny Helena Třeštíková, ktorá sa preslávila časozbernými dokumentmi. Jej profil pre festival zostavil režisér Peter Kerekes, pričom sa návštevníkom rozhodol predstaviť predovšetkým režisérkine menej známe a raritné filmy.

Cinematik uvedie taktiež množstvo zaujímavých filmov, ktoré ostatný rok získavali ceny na významných svetových festivaloch. Diváci budú môcť vidieť film Tom na farme Xaviera Dolana, Zbohom, jazyk Jean-Luca Godarda, Žiarlivosť Philippa Garrela, či Frank Lennyho Abrahamsona. Festival nadviazal spoluprácu s HBO, vďaka ktorej uvedie čerstvého držiteľa Emmy za najlepší film The Normal Heart, či oceňovanú minisériu režiséra Todda Haynesa Mildred Pierce.

Vďaka partnerstvu s klubom ŽiWell rozšíril festival taktiež ponuku sprievodných podujatí. Pred Domom umenia vystúpi, napríklad, legendárna skupina Tornado Lue, či účastníci Demovnice_FM Millhouse. Michal Hvorecký bude diskutovať o problematike filmových adaptácií literárnych diel a v Kursalóne sa uskutoční výstava fotografií Piešťany 1939 – 1945, ktorá bude pokračovať aj po skončení festivalu.

01 - Modified: 2006-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ficove prvé slová
01 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 02 - Modified: 2023-10-17 12:05:33 - Feat.: - Title: Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií 03 - Modified: 2023-10-07 16:26:56 - Feat.: - Title: V piešťanskom hoteli Pavla vypukol požiar, na mieste sú hasiči i polícia 04 - Modified: 2023-09-09 20:37:28 - Feat.: - Title: Poľská režisérka Hollandová získala v Benátkach Zvláštnu cenu poroty za film Hranica 05 - Modified: 2023-09-06 13:26:07 - Feat.: - Title: Ekotopfilm v znamení protipólov a originálov: Náš najstarší filmový festival štartuje o pár dní
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:21