Oscarové filmy roku 2016
StoryEditor

Oscar 2016: Toto je 13 filmov, ktoré majú najväčšiu šancu cenu

27.02.2016, 16:27
Autor:
lucluc

And the Oscar goes to... na toto čarovné spojenie čakajú režiséri, herci, scenáristi a iní filmoví tvorcovia celý rok. Je to ocenenie ich práce v danom roku a už navždy tak zostanú zapísaní v historických tabuľkách. Oscar zároveň určuje (česť výnimkám) kvalitu filmu či prestíž hercov a, samozrejme, ťahá ľudí po celom svete do kina. Tohtoročné udeľovanie zlatých sošiek sa blíži a tieto filmy majú zajtra najväčšiu šancu.

Revenant Zmŕtvychvstanie

Film z minulého roka Oscarom ovenčeného režiséra Alejandra Gonzáleza Iňárritu opisuje život amerických lovcov v 19. storočí a boj o prežitie jedného z nich, ktorého bravúrne stvárnil Leonardo DiCaprio. V januári získal film podľa knihy Michaela Punkeho tri Zlaté glóbusy (za film, réžiu a herca v hlavnej úlohe).
Počet nominácií: 12 (film, réžia, herec v hlavnej a vedľajšej úlohe, kamera, kostýmy, strih, make up, výprava, zvukový strih a mix, vizuálne efekty)

Prečítajte si recenziu:


Mad Max: Zbesilá cesta

Film Georgea Millera nadväzuje na slávne snímky z 80. rokov a v niektorých anketách kritikov sa objavil aj na prvom mieste najlepších filmov. Snímka mala premiéru v Cannes a žiaria v nej Tom Hardy a Charlize Theron.
Počet nominácií: 10 (film, réžia, kamera, kostýmy, strih, make up, výprava, zvukový strih aj mix, vizuálne efekty)

Prečítajte si recenziu:


Marťan

Režisér Ridley Scott násluc tentoraz zoberie na Mars. Aj keď sa sám bavil na tom, že dostali Zlatý glóbus za film v kategórii komédia, treba uznať, že Matt Damon v hlavnej úlohe astronauta, ktorý mimo Zeme bojuje o život, je veľmi vtipným a zároveň dobrodružným zážitkom.
Počet nominácií: 7 (film, herec v hlavnej úlohe, výprava, strih, mix zvuku, vizuálne efekty, adaptovaný scenár)

Rozhovor s Mattom Damonom


Carol

Cate Blanchett a Rooney Mara a päťdesiate roky minulého storočia. Lesbická dráma. To sú atribúty, ktoré predznačujú, že pôjde o zaujímavý film. A keď si k tomu prirátate réžiu Todda Haynesa, o nominácie nie je núdza. Zo Zlatých glóbusov vyšli naprázdno, tak možno to vyjde na Oscaroch.
Počet nominácií: 6 (herečka v hlavnej a vedľajšej úlohe, kamera, kostýmy, hudba, adaptovaný scenár)


Sledovačka

Tentoraz sa medzi nominovanými filmami objavilo hneď niekoľko podľa skutočných udalostí. Vo filme Thomasa McCarthyho so skvelým hereckým ansámblom sa tím reportérov púšťa do obvinení zo zneužívania v katolíckej cirkvi a samotné vyšetrovanie im zaberie celý rok, za čo boli odmenení aj Pulitzerovou cenou. Film k nám príde až v apríli.
počet nominácií: 6 (film, herec a herečka vo vedľajšej úlohe, réžia, strih, pôvodný scenár)




Most špiónov

Od porážky nacistického Nemecka a ľudstvo ohrozuje studená vojna. Napätie medzi USA a ZSSR je skoro hmatateľné. Posledný film Stevena Spielberga prenáša divákov do čias studenej vojny, atómovej hrozby a najmä špiónov.
Počet nominácií: 6 (film, herec vo vedľajšej úlohe, hudba, výprava, mix zvuku, pôvodný scenár)

Rozhovor so synom špióna Francisa Garyho Powersa

Recenzia




Stávka na neistotu

Opäť film podľa skutočných udalostí. Pred 10 rokmi mohla mať totiž aj tanečnica pri tyči päť hypoték. Skupinka „vlkov z Wall Street“ tušila, že ide o časovanú bombu, a preto sa rozhodli zraziť banky na kolená a zarobiť na tom. Aj keď to pre ľudí dopadlo tragicky, ide o film s nevšedným nadhľadom. S Christianom Baleom, Ryanom Goslingom, Bradom Pittom či Stevom Carellom v hlavných úlohách.
Počet nominácií: 5 (film, herec vo vedľajšej úlohe, réžia, strih, adaptovaný scenár)

Recenzia TU.




Star Wars: Sila sa prebúdza

Najväčší trhák minulého roka – návrat slávnej sci-fi série mal už necelý mesiac po svojej premiére na svojom konte už 1,8 miliardy dolárov, dnes už má viac ako 2 miliardy. Pomaly sa teda blíži k dvom historicky najúspešnejším filmom histórie, ktorými sú snímky Jamesa Camerona Titanic a Avatar.
Počet nominácií: 5 (vizuálne efekty, zvukový strih a mix, strih, hudba)
Recenzia TU.
Príbeh kultovej série TU.




Izba

Jedna izba, mama a päťročný syn a dlhých sedem rokov. Malý Jack nepozná nič iné, len túto miestnosť, ale jeho mama, ktorú bravúrne stvárňuje aj Zlatým glóbusom ocenená Brie Larson, sa mu snaží trápenie čo najviac uľahčiť. Snímka vznikla podľa knihy Emmy Donoghue, ktorá sa podieľala aj na scenári.
Počet nominácií: 4 (film, herečka v hlavnej úlohe, réžia, adaptovaný scenár )



Brooklyn

Snímka britského režiséra Johna Crowleyho rozpráva príbeh mladej ruskej imigrantky, ktorá sa v päťdesiatych rokoch vydáva do New Yorku nájsť prácu a začať nový život. Predstaviteľka hlavnej postavy Saoirse Ronan získala za svoj výkon Zlatý Glóbus.
Počet nominácií: 3 (film, herečka v hlavnej úlohe, adaptovaný scenár)




Dánske dievča

Oscarový režisér Tom Hooper nakrútil podľa rovnomennej knihy milostný príbeh inšpirovaný skutočným životným osudom dánskej maliarky Gerdy Wegener a jej partnera Einara. Ten zistí, že je ženou v mužskom tele a ako prvý na svete podstúpi operáciu vedúce k zmene pohlavia. Hviezdi minuloročný držiteľ Oscara Eddie Redmayne.
Počet nominácií: 3 (herec v hlavnej a herečka vo vedľajšej úlohe, výprava)
Rozhovor s režisérom filmu TU.
Recenzia TU.




Steve Jobs
Legendárny zakladateľ firmy Apple sa na plátne objavil už druhý raz. Po nie dobre prijatom filme s Ashtonom Kutcherom režisér Danny Boyle prichádza s experimentom s rukopisom scenáristu Aarona Sorkina a v hlavnej úlohe s Michaelom Fassbenderom. Film, ktorý síce nie je pre každého, je hlbokou sondou do Jobsových kľúčových okamihov života.
Počet nominácií: 2 (herec v hlavnej a herečka vo vedľajšej úlohe)
Recenzia TU.




Joy

Ide o tretiu spoluprácu Jennifer Lawrence s režisérom Davidom O. Russellem. Všetky tri jej vyniesli Zlaté glóbusy a úloha vo filme Terapia láskou aj Oscara. Tentoraz aktuálne najlepšie zarábajúca herečka stvárňuje Joy Mangano, americkú vynálezkyňu mopu.
Počet nominácií: 1 (herečka v hlavnej úlohe)
Recenzia TU.

01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:26