StoryEditor

Oscar 2016: Dráma až do konca. Leonardo DiCaprio konečne vyhral

28.02.2016, 22:49
Autor:
lucluc

A je to za nami. Najdlhšia filmová noc, ktorá sa už tradične koná v hollywoodskom divadle Dolby Theatre a udeľovanie najprestížnejších filmových cien Oscarov má za sebou svoj 88. ročník.




A poznáme odpovede na najdôležitejšie otázky, ktoré všetkých milovníkov filmu do včera trápili. Získa svojho prvého hereckého Oscara Leonardo DiCaprio? Áno, získal ho. Premenil svoju piatu hereckú nomináciu.





Získa po takmer 40 rokov od svojej prvej nominácie za Rockyho Oscara Sylvester Stallone? Nie, tomu sa to nepodarilo. Uspeje režisér Iňarritu druhýkrát po sebe v režisérskej kategórii? Áno, uspel. Získa skladateľ Ennio Morricone konečne svojho prvého Oscara? Áno, akademici ocenili jeho hudbu k filmu Osem hroizných. A dokáže kameraman Emmanuel Lubezki získať troch Oscarov po sebe? Áno, dokázal.

A ako sa vysporiadajú tvorcovia šou s rasovým škandálom (neboli totiž nominovaní žiadni bieli tvorcovia)? Tak, že medzi odovzdávajúcimi a vystupujúcimi boli takmer samí černosi a táto tematika sa dostala tiež do každej upútavky, do každého príhovoru a takmer každej ďakovačky.

Pozrite sa, ako to dopadlo - minútu po minúte.

Udeľovanie cien Oscar 2016 06:05 Na záver Tak si to všetko spočítajme:

najviac Oscarov získala snímka Mad Max: Zbesilá cesta. Aj keď premenila až šesť z 10 nominácií, zvíťazila len v technických kategóriách.

A hoci dráma Revenant Zmŕtvychvstanie premenila len tri z 12, boli do prevažne hlavné kategórie - najlepšia kamera, najlepší režisér a predovšetkým najlepší herec v hlavnej úlohe. O jednu menej, ale tiež v hlavných kategóriách, získal film Sledovačka (najlepší film a pôvodný scenár).

Medzi ďalšími filmami, ktoré si odniesli nejakú sošku sú Stávka na neistotu (najlepší adaptovaný scenár), Dánske dievča (najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe Alicia Vikander), V hlave (najlepší animovaný film), Most špiónov (najlepší herec vo vedľajšej úlohe Mark Rylance), Izba (najlepšia herečka v hlavnej úlohe Brie Larson) či Osem hrozných (najlepšia hudba Ennia Morriconeho).

Ďakujeme vám za pozornosť, pekné ráno!


06:01 A najlepším filmom roka je Sledovačka Pre niektorých prekvapenie, pre niektorých absolútne zaslúžené víťazstvo. Spotlight (u nás pod názvom Sledovačka) doslova bodový reflektor, rozpráva o novinárskej kauze odmenenej Pulitzerovou cenou. Reportéri denníka Boston Globe celý rok pátrajú po zneužívaní detí v katolíckej cirkvi a odhalia mnohoročné spiklenectvo v náboženských inštitúciách. Vo filme velebenom kritikmi, hlavné úlohy redaktorov stvárnili Michael Keaton a Mark Ruffalo. Predobraz Keatonovho hrdinu Walter V. Robinson žartoval, že mu herec ukradol jeho osobnosť: "Až raz Michael Keaton vylúpi banku, polícia si odvedie v putách mňa." Snímka je porovnávaná s rekonštrukciou aféry Watergate vo filme Všetci prezidentovi muži, podľa vlastného scenára ju nakrútil Thomas McCarthy. 05:55 A JE TO TU - Leonardo DiCaprio získava svojho prvého Oscara! Keď sa išla vyhlásiť cena pre najlepšie herca, v sále bolo hrobové ticho a asi sa nenašiel nikto, kto by to DiCapriovi neprial. Chvíľka napätia.... a Leonardo má konečne svojho prvého hereckého Oscara. Usmiaty a vďačný doslova vyskočil zo sedadla. "Natáčať tento film znamenalo rozprávať o vzťahu človeka s prírodou - a minulý rok dokázal otepľovanie klímy," zmienil sa Leonardo DiCaprio, ktorý hrá vo filme lovca v divočine.

">29. februára 2016
05:53 Najdôležitejšia cena večera - Oscar pre najlepšieho herca Nominovaní sú Eddie Redmayne (Dánske dievčal), Bryan Cranston (Trumbo), Leonardo DiCaprio (Revenant Zmŕtvychvstanie), Matt Damon (Marťan) a Michael Fassbender (Steve Jobs). 05:46 Oscar pre najlepšiu herečku A máme pred sebou tri posledné hlavné kategórie. V kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe sú nominované Brie Larson (Izba), Cate Blanchett (Carol), Saoirse Ronan (Brooklyn), Jennifer Lawrence (Joy) a Charlotte Rampling (45 rokov).

Víťazí Brie Larson!

">29. februára 2016


05:40 Oscar za najlepšiu réžiu Dôležitú cenu má film Revenant Zmŕtvychvstanie. V konkurencii
Georga Millera (Mad Max: Zbesilá cesta), Toma McCarthyho (Sledovačka), Adama McKaya (Stávka na neistotu) a Lennyho Abrahamsona (Izba) víťazí Alejandro G. Iňárritu. Druhý rok po sebe.

Vo svojom dlhom príhovore (aj keď v titulkoch bežalo množstvo mien ľudí, ktorým chcel poďakovať, nestačilo mu 45 sekúnd) opäť spomenul rasovú a menšinovú otázku. "V našom filme je jedna replika: Nepočúvajú ťa, lebo vidia farbu tvojej pleti... Táto generácia má šancu to zmeniť, farba pleti má byť bezvýznamná."

Poďakoval samozrejme aj Leonardovi DiCapriovi, ktorého cestou na pódium objal.

05:27 Oscar za najlepšiu pieseň V kategórii Najlepšia filmová pieseň sú nominované Earned It (z filmu Päťdesiat odtieňov sivej), Manta Ray (z filmu Racing Extinction), Simple Song #3 (z filmu Mladosť), Til It Happens To You (z filmu La Table-aux-Crevés) a Writing's on the Wall (z filmu Spectre).

A posledný menovaný prekvapivo víťazí. Dojatý Sam Smith pripomína, že doteraz žiadny umelec, verejne priznávajúci, že je gay, Oscara nezískal. "Ja som hrdý homosexuál, raz budeme všetci stáť vedľa seba."
05:26 Oscar za najlepšiu hudbu A máme tu hlavné kategórie. Začíname cenou za najlepšiu hudbu. Nominovaní sú skladatelia, ktorí zložili hudobný sprievod k filmom Most špiónov, Carol, Osem hrozných, Sicario a Hviezdne vojny: Sila sa prebúdza.

A podarilo sa! Víťazí Ennio Morricone! Je to jeho prvý Oscar - okrem čestného - po viac ako polstoročí tvorby a piatich nomináciách. Porazil kolegu Johna Williamsa (hudba zo Star Wars: Sila sa prebúdza), ktorý má už 50 nominácií - rekord medzi žijúcimi umelcami.


05:16 Emotívna Lady Gaga A máme tu jedno z očakávaných momentov večera. Na pódiu je Lady Gaga a emotívne predvádza svoju nominovanú pieseň Til It Happens To You z filmu La Table-aux-Crevés. A uviedol ju viceprezident USA Joe Biden, ktorý opäť pripomenul aj tému piesne - sexuálne zneužívanie.

Speváčka, ktorá tento rok stihla vystupovať už aj na Grammy, SuperBowle a teraz na Oscaroch, rozplakala aj mnohých v publiku.

05:09 Oscar aj do Maďarska A podľa očakávaní - Oscar za najlepší cudzojazyčný film ide do Maďarska - režisérovi snímky Saulov syn Lászlóvi Nemesovi.


05:00 Spomíname Klasickou niekoľkominútovou spomienkou sme si pripomenuli všetkých tých z filmového priemyslu, ktorí v minulom roku zomreli 04:51 Oscar za najlepší dokument Dokument Amy o zosnulej speváčke Amy Winehouse pokračuje vo svojom víťaznom ťažení a získava aj Oscara 04:45 Takto vyzerá cesta herca v zákulisí po zisku Oscara
The journey a winner takes at the #oscars A video posted by The Academy (@theacademy) on
" style="color: #000; font-family: Arial,sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-weight: normal; line-height: 17px; text-decoration: none; word-wrap: break-word;" target="_blank">The journey a winner takes at the #oscars
Video uverejnené používateľom The Academy (@theacademy),
04:35 Oscar pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe Je to tu. Prekvapenie sa koná, ale iné ako sme čakali. Víťazí Mark Rylance za úlohu vo film Most špiónov a preberá cenu minuloročnej víťazky Patricie Arquette.




04:35 Oscar pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe Je to tu. Prekvapenie sa koná, ale iné ako sme čakali. Víťazí Mark Rylance a preberá cenu minuloročnej víťazky Patricie Arquette.
04:31 Čaká nás prekvapenie? Prichádza kategória Najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Nominovaní sú Sylvester Stallone (Creed), Tom Hardy (Revenant Zmŕtvychvstanie), Christian Bale (Stávka na neistotu), Mark Ruffalo (Sledovačka) a Mark Rylance (Most špiónov).

Okrem toho, že v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe máme až troch nováčikov (Mark Rylance, Bryan Cranston, Tom Hardy), čaká nás aj ďalšie veľké rozuzlenie večera. Získa Stallone prvého Oscara v kariére a za úlohu, za ktorú ho prvýkrát nominovali už takmer pred 40 rokmi?
04:30 Čaká nás prekvapenie? Prichádza kategória Najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Nominovaní sú Sylvester Stallone (Creed), Tom Hardy (Revenant Zmŕtvychvstanie), Christian Bale (Stávka na neistotu), Mark Ruffalo (Sledovačka) a Mark Rylance (Most špiónov).

Okrem toho, že v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe máme až troch nováčikov (Mark Rylance, Bryan Cranston, Tom Hardy), čaká nás aj ďalšie veľké rozuzlenie večera. Získa Stallone prvého Oscara v kariére a za úlohu, za ktorú ho prvýkrát nominovali už takmer pred 40 rokmi?
04:28 Filmy roka na jednom mieste Blížime sa pomaly k záveru,  máme pred sebou približne hodinu. Takýto pekný prestrih všetkých filmov roka urobili tvorcovia šou.

">29. februára 2016
04:19 Rýchla šou Tento rok ideme naozaj rýchlo. Pri niektorých víťazoch už bolo možné pozorovať novinku - nemenovali ľudí z dlhého zoznamu, ale ten bežal dole na obrazovke v titulkoch.

A tak večer vyhlasovaní predeľujú len vystúpenia s nominovanými najlepšími filmovými piesňami. Aktuálne je na pódiu The Weeknd, ktorý prezentuje song Earned It z filmu Päťdesiat odtieňov sivej. Svoje vystúpenie má za sebou už Sam Smith, predviedol pieseň Writing's on the Wall z filmu Spectre.
04:14 Oscar za najlepšie animované filmy Tvorcovia filmu Bear Story si prevzali cenu za najlepší krátky animovaný film. Je to prvý Oscar pre Chile.Cenu vyhlásili a odovzdali Mimoni.

V animovaných "odovzdávačoch" pokračujeme. Hlavní hrdinovania filmu Toy story odovzdávajú cenu pre najlepší animovaný film. A podľa očakávaní víťazí film Petra Doctera V hlave. Okrem neho boli nominované filmy Anomalisa, The Boy and the World, Ovečka Shaun vo filme a When Marnie Was There.

Už predtým sa však na pódium dostali aj robotí predstavitelia filmu star Wars.

">29. februára 2016
04:07 Takto to vyzerá v zákulisí produkcie
Here's what happens in the production truck - taken in rehearsal this morning #oscars A video posted by The Academy (@theacademy) on
" style="color: #000; font-family: Arial,sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-weight: normal; line-height: 17px; text-decoration: none; word-wrap: break-word;" target="_blank">Here's what happens in the production truck - taken in rehearsal this morning #oscars
Video uverejnené používateľom The Academy (@theacademy),
04:03 Na černochov sa nezabúda Tvorcovia sa rozhodli dostať po rasovom škandále toľko černochov a černošskej tématiky do slávnostného večera, koľko len ide.

">29. februára 2016
04:00 Na Oscaroch sa predávajú sušienky Moderátor Chris Rock sa postaral o ďalší moment večera. Spomenul, že jeho dcérky sa mu sťažujú, že sa im nedarí predávať sušienky, a preto požiadal všetkých prítomných, aby siahli do vrecka a podporili ich. A tak ako pred rokmi Ellen DeGeneres priniesla do sály pizzu, Chris Rock priniesol sušienky.

">29. februára 2016
03:57 Oscar za najlepšie vizuálne efekty Prvá cena pre Ex Machina 03:50 Oscar za najlepší strih a mix zvuku Piata a šiesta cena pre film Mad Max: Zbesilá cesta 03:40 Oscar za najlepší strih A štvrtého Oscara má film Mad Max: Zbesilá cesta 03:35 Oscar za najlepšiu kameru A máme tu splnenie prvého rekordu. V kategórii najlepšia kamera boli nominované filmy Carol, Osem hrozných, Mad Max: Zbesilá cesta,
Revenant Zmŕtvychvstanie a Sicario. A víťazí Emanuel Lubezki za Revenant Zmŕtvychstanie.

Je prvým majstrom obrazu a piatym umelcom histórie, ktorý Oscara získal tretíkrát za sebou (Gravitácia, Birdman a teraz Revenant Zmŕtvychvstanie).


03:29 Oscar za najlepší make up Opäť víťazí snímka Mad Max: Zbesilá cesta, film Georga Millera má už tri Oscary. "Sedemdesiatnik dáva novinke tempo dorastenca, ktorý kúzlo divokej jazdy ešte len objavuje, hoci prvý diel pôvodnej trilógie o bojovníkovi ciest s názvom Šialený Max natočil už v roku 1979. Odvtedy sa však veľa zmenilo. Ubudlo „ručnej práce“, ktorú nahrádzajú moderné triky, a Mela Gibsona v titulnej úlohe vystriedal Tom Hardy..." prečítajte si recenziu TU.

03:25 Oscar za najlepšie kostýmy a výpravu A máme za sebou ďalšie ceny. A tak, ako sa čakalo, v technických kategórách, bude víťaziť film Mad Max: Zbesilá cesta. Stalo sa a berie ceny za najlepšie kostýmy a výpravu. 03:13 Oscar za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe A máme tu prvé prekvapenie večera. Cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe prichádza odovzdať minuloročný víťaz J.K. Simmons. Nominované sú Rachel McAdams (Sledovačka), Rooney Mara (Carol), Alicia Vikander (Dánske dievča), Jennifer Jason Leigh (8 hrozných) a Kate Winslet (Steve Jobs). Práve tá doteraz získala ceny BAFTA aj Zlatý glóbus a bola veľkou favoritkou. Avšak víťazí švédska herečka žijúca v Londýne Alicia Vikander, ktorá aktuálne randí s hercom Michaelom Fassbenderom.

Úlohu manželky dánskeho maliara, ktorý túžil po zmene pohlavia, zahrala naozaj skvele. Je to jej prvá cena, aj nominácia. Ďakovala svojim rodičom, ale aj Eddiemu Redmaynovi, ktorého označila za najlepšieho hereckého partnera, akého mohla mať.

"Má pred sebou veľkú kariéru. Mám rád jej energiu, veľké srdce a vášeň a milujem ju za to, že je škandinávska a nie podráždená a britská," povedal o nej režisér Tom Hooper v rozhovore v HN.

03:05 Rasová otázka téma č.1 V krátkej upútavke sme sa opäť dotkli rasovej témy - černoška zápasila ako medveď s DiCapriom, černoch sa predstavil ako Dánske dievča, černoch uviazol ako Marťan vo vesmíre a Whoopi Goldberg sa transformovala do scény s mopom vo filme Joy.

">29. februára 2016
02:55 Novinky A máme aj niekoľko noviniek. Doteraz to bolo tak, že víťazi mali 45 sekúnd na ďakovnú reč a vymenovali pritom množstvo ľudí. Po novom sa bude zobrazovať zoznam s menami ľudí, ktorým chcú poďakovať. Minulý rok napríklad pri ďakovaní Dany Perry začal hrať orchester, hoci ona ešte stále ďakovala. Uvidíme, ako to teda bude preniehať ďalej. 02:52 Oscar za najlepší adaptovaný scenár A pokračujeme. Najlepší adaptovaný scenár prichádzajú odovzdať Ryan Gosling a Russel Crowe. Nominované sú filmy Stávka na neistotu, Brooklyn, Carol, Marťan a Izba.

A cena putuje na kontu filmu Stávka na neistotu.
02:47 Oscar za najlepší pôvodný scenár Na pódium prichádza Emily Blunt a Charlize Theron. Oznamujú, že ceny sa budú odovzdávať tak, ako vzniká film - od začiatku. Preto začíname príbehom - najlepším pôvodným scenárom. Nominované sú filmy Most špiónov, Ex Machina, V hlave, Sledovačka a Straight Outta Compton.

A víťazí Sledovačka - úžasná dráma o amerických novinároch, ktorí za odhalenie zneužívania detí cirkvou získali Pulitzerovu cenu.
02:43 Ostrý úvod Presne ako sa očakávalo, moderátor Chris rok predviedol viac ako 10 minútový štipľavý príhovor, kde nešetril naozaj nikoho.

02:30 Je to tu ...aj s nováčikmi Začíname, ale povedzme si ešte, že medzi nominovanými je aj osem nováčikov. Brie Larson, predstavujúca vo filme Izba ženu väznenú aj s malým synom. Hoci doteraz nepatrila do čela hviezdnej ligy, herectvu sa venuje už od siedmich rokov. Jej kolegyňa Alicia Vikander, ktorá začínala vo švédskej televízii, je navrhnutá za Dánske dievča, vlani však žiarila aj v snímke Ex machina. Rachel McAdams zastupuje novinársku drámu Spotlight, Jennifer Jason Leigh western Osem hrozných a Charlotte Rampling, ktorá práve oslávila sedemdesiatku, má svoju prvú nomináciu na Oscara za manželskú dráma 45 rokov.

Medzi mužmi čakajú na oscarovú premiéru Mark Rylance z Mostu špiónov, Bryan Cranston za životopis Trumbo a Tom Hardy, ktorý síce prevzal po Melovi Gibsonovi titulnú úlohu Šialeného Maxa, ale nomináciu ako DiCapriov sok v Revenant Zmŕtvychvstanie za vedľajšiu úlohu.
02:25 Jennifer najdrahšia Zaujímavosťou je tiež, že Jennifer Lawrence je vo veku 25 rokov najmladšou štvornásobnou kandidátkou na Oscara za herecký výkon a zároveň najlepšie zarábajúcou zo všetkých nominovaných. Za uplynulý rok zarobila 52 miliónov dolárov.

Jej najväčšou konkurentou je dnes Brie Larson (Izba).

02:20 Všetky tecnické O desať minút začíname. Pripomeňme ešte pár zaujímavostí. Mad Max: Zbesilá cesta je len štvrtým filmom, ktorý získal nominácie vo všetkých 7 technických kategóriách (kamera, kostýmy, strih, výprava, strih zvuku, mix zvuku a vizuálne efekty). Podarilo sa to napríklad filmu Titanic. 02:15
" allowfullscreen="" frameborder="0" height="338" width="600">
02:15 Takto sa pripravuje moderátor večera Chris Rock ">29. februára 2016 02:10 Manželky a kriminálnici A keď pri oscarovej akadémii človek nikdy nevie, ako rozhodnú, magazín Vanity Fair prišiel so zaujímavou štatistikou. Pozreli sa na to, ktoré profesie (stvárnené vo filmoch) uspeli najčastejšie. A výsledok je taký, že medzi ženami je to "manželka" a medzi mužmi "kriminálnik". Viac TU. 02:00 Vďačný Leo "Myslím si, že sme v tejto chvíli všetci nervózni. Vložili sme do toho filmu veľa energie, som veľmi hrdý na tento film. Pravda je taká, že sa cítim požehnaný, že som mohol hrať v takýchto filmoch. V tomto meste som už 25 rokov, je to veľká šou, po rokoch práce sa to tu končí, takže je to také trpkosladké. Už ako malý chodili so mnou rodičia na konkurzy, podporovali ma aj keď som sa necítil členom tejto komunity, nikdy sa im nedokážem za to zavďačiť," povedal Leonardo DiCaprio o filme Revenant Zmŕtvychvstanie aj o svojej kariére.

Na červenom koberci sa stretol už aj so svojou milovanou kolegyňou Kate Winslet. Hrali spolu už pred ako 20 rokmi v Titanicu a ovtedy sú priatelia. A práve Kate ho veľmi podporuje.

01:50 Rocky je späť Medzi prekvapivými nominovanými je aj Sylvester Stallone. Prvú nomináciu na Oscara získal už v roku 1977 za snímku Rocky a zopakovať to môže aj teraz. Je nominovaný na najlepší herecký výkon v mužskej vedľajšej úlohe za snímku Creed, a aj keď možno sošku nezíska, nomináciu si cení. "Je to naozaj výnimočná chvíľa môjho života, pretože už takých momentov veľa nezostáva. Viete, začínajú byť naozaj veľmi výnimočné," priznal predstaviteľ Rockyho.
01:45 Neúspešní s cenami Ani tvorcovia, ktorí na konci februára nezískajú Oscara, neodídu z večera filmových cien s prázdnymi rukami. Neúspešní nominovaní získajú darčeky v rekordnej hodnote dvesto tisíc dolárov. Ako informoval server The Daily Beast, darčekové tašky pre porazených pripravuje spoločnosť Distinctive Assets. Okrem iného do nich vložia poukaz na luxusný zájazd do Izraela alebo ročný bezplatný prenájom vozidla značky Audi.

Medzi lacnejšími položkami sú tri lekcie s trénerom a výživovým poradcom celebrít Jayom Cardiellem. Firma označila balík za "zmes skvelých, zábavných a funkčných predmetov, ktoré rozochvejú a rozmaznajú aj tých, ktorí si môžu dovoliť čokoľvek, ale stále sa vedia radovať z darčeka".
01:40 Najväčší konkurent DiCapria Na červenom koberci je už aj minuloročný víťaz Eddie Redmayne (Teória všetkého) so svojou manželkou. Práve on - asi jedine on - môže dnes ohroziť víťazstvo Leonarda DiCapria. 01:35 Ďalšie rekordy A vráťme sa k dnešným filmovým rekordom. V Hlave sa môže stať vôbec prvým animovaným dielom oceneným za scenár, dvadsaťjedenročná Saoirse Ronan z filmu Brooklyn by bola druhou najmladšou držiteľkou Oscara medzi herečkami a v cudzojazyčnej kategórii dostáva prvýkrát šancu Kolumbia a Jordánsko.

Dede Gardner, producentka filmu Stávka na neistotu, by zase dostala druhého Oscara ako prvá žena v tejto pozícii - zvíťazila už za film 12 rokov otrokom.

Najpravdepodobnejším rekordmanom sa však javí skladateľ Ennio Morricone. Ak vyhrá za hudbu k filmu Osem hrozných, bude to jeho prvý Oscar - okrem čestného - po viac ako polstoročí tvorby a piatich nomináciách, doplňuje idnes.cz.
Avšak keby ho porazil kolega John Williams s hudbou zo Star Wars: Sila sa prebúdza, dosiahol by životné skóre päť sošiek z päťdesiatich nominácií - čo je rekord medzi žijúcimi umelcami.
01:30 Ruch... Aj takto to vyzerá na červenom koberci.

Second stop press #oscars A video posted by The Academy (@theacademy) on
" style="color: #000; font-family: Arial,sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-weight: normal; line-height: 17px; text-decoration: none; word-wrap: break-word;" target="_blank">Second stop press #oscars
Video uverejnené používateľom The Academy (@theacademy),
01:25 Oscary z lietadla Ak by ste chceli vidieť ako vyzerá červený koberec z leteckého pohľadu, nech sa páči. Je to naozaj majestátny priestor. Ako povedal deväťročný Jacob Tremblay (Izba), ktorý je na Oscaroch prvýkrát: "Je to oveľa väčšie, ako som čakal, je tu oveľa viac ľudí, ako som čakal."


">28. februára 2016
01:20 Červený koberec sa plní Aj keď prenos z divadla Dolby Theater začne asi za hodinu, červený koberec sa už naozaj zapĺňa. Prešla sa po ňom napríklad aj nominovaná herečka (Dánske dievča) Alicia Vikander (na snímke). Vidieť sme ale mohli aj Saoirse Ronan (Brooklyn) v zelenej róbe, Oliviu Wilde v bielej a v rovnakej sa objavila aj ďalšia nominovaná Rooney Mara (Carol).

01:15 Všetky oči na Leovi Ako sme už spomínali, všetci držia palce Leonardovi. Nominovaný je už piatykrát a práve dnes by sa mal dočkať. Pozrite si jeho doterajšiu cestu TU. a tiež to, ako si z neho robili pre jeho neúspech srandu na internete fanúšikovia (aj neprajníci).

01:13 Všetci držia palce Leovi. Aj Adele ">28. februára 2016 01:09 Moderátor chystá rozbušku "Dámy a páni, prichádza Chris Rock!..." Hneď úvodná veta ceremoniálu, ktorá ohlási návrat černošského moderátora oscarového večera, sa môže stať rozbuškou náloží, ktoré sa hromadia už od januárového vyhlásenia nominácií. Sám Rock na Twitteri oznámil oscarový "blackout". Deje sa tak pre to, že medzi nominovanými sa objavili tento rok len bieli tvorcovia. 00:50 Najhorších už poznáme A niektoré ceny máme už za sebou - filmovú anticenu Zlatú malinu za najhorší film roka získal včera (už 36. krát) film Päťdesiat odtieňov sivej. Filmová adaptácia úspešného erotického románu má podľa poroty tiež najhorší scenár a najhorší herecký mužský aj ženský výkon v podaní Jamieho Dornan a Dakoty Johnson. 

A neobľúbenú cenu získal tento rok aj držiteľ Oscara z minulého roka Eddie Redmayne - za úlohu vo filme Jupiter na vzostupe.
Tento rok má šancu na zlatú sošku opäť, za úlohu vo filme Dánske dievča.
00:45 Filmy s najväčšou šancou Pripomeňme si film, ktoré dnes môžu zabodovať. Okrem spomínanej snímky Revenant Zmrtvýchvstanie má šancu Most Špiónov, Marťan, Dánske dievča, animák V hlave či Steve Jobs.

Prehľad nájdete TU.
00:35 Nikdy nepredať! Pár sošiek svojich majiteľov aj tak zmenilo. Americký režisér Steven Spielberg kúpil v roku 1996 za 607 500 dolárov pozlátenú sošku, ktorú dostal Clark Gable v kategórii najlepší herec za film Stalo sa jednej noci. Kráľ popu Michael Jackson si v roku 1999 zaobstaral drahý spomienkový predmet na Hollywood, keď za 1,5 milióna dolárov kúpil v aukcii sošku Oscara, ktorú kedysi dostal David O. Selznick za filmovú klasiku Odviate vetrom, informuje TASR. Akadémia zase napríklad v roku 2003 zabránila dražbe Oscara udeleného v roku 1942 hercovi a režisérovi Orsonovi Wellesovi za film Občan Kane. V roku 1988 jeho soška záhadne zmizla. Hercova dcéra Beatrice z piety k otcovi požiadala o vyhotovenie kópie. Pri prevzatí kópie otcovho Oscara od filmovej akadémie sa Beatrice zaviazala sošku nepredať. Originálna soška s dramatickým osudom sa objavila v roku 1994. Beatrice ju pre finančné ťažkosti chcela dať do dražby, ale akadémia jej pripomenula, že má prednostné právo na jej odkúpenie za jeden dolár. A takto môžeme pokračovať ďalej. 00:30 Návrat k pôvodnému Oscarovi Dizajn samotného Oscara sa od jeho vzniku v roku 1929 podstatne nezmenil, upravoval sa iba podstavec, na ktorom je zospodu vyryté sériové číslo a na štítku upozornenie: "Soška sa nesmie predávať, prenechávať ani prevádzať do iného vlastníctva, ak predtým nebola ponúknutá filmovej akadémii". Od roku 1982 Oscarov vyrábali dielne R. S. Owensa v Chicagu. Sošky na tohtoročné odovzdávanie cien Akadémie filmových umení a vied budú vychádzať z podoby originálneho Oscara z roku 1929. Akadémia oznámila, že newyorská zlievareň vracia soškám Oscarov pre rok 2016 pôvodnú podobu, pričom využije elektronické skenovanie a 3D tlačiarne. 00:25 Zlatá soška Zlatá soška má podobu rytiera držiaceho meč a stojaceho na cievke filmového pásu s piatimi kruhmi, ktoré predstavujú päť pôvodných profesijných sekcií Akadémie filmových umení a vied - hercov, režisérov, producentov, technikov a scenáristov. Je vysoká 34 centimetrov, vážiaca 3,9 kilogramu a pozlátená 24-karátovým zlatom. História Oscara siaha do roku 1927, akadémia po prvý raz udelila ceny 16. mája 1929 v 11 kategóriách a ich nositeľov odmenila pozlátenou soškou, ktorá dostala meno Oscar. Sošku navrhol scénograf Cedric Gibbons a stvárnil sochár George Stanley. 00:20 Večer rekordov Kým sa po červenom koberci prejdú všetky hviezdy, pripomeňme si, čo sa dnes môže stať. Film Revenant Zmŕtvychvstanie má najviac, 12 nominácií, ale okrem tohto prvenstva si môže zapísať aj niekoľko ďalších rekordov.

Ak režisér filmu Alejandro G. Iñárritu získa cenu za réžiu rok potom, čo ju dostal za film Birdman, stane sa len tretím režisérom v histórii, ktorý vyhral dva roky po sebe; pred ním to dokázali John Ford a Joseph L. Mankiewicz. A keby Revenant dostal Oscara za réžiu i film, Iñárritu bude prvým, kto obe najvyššie trofeje dostal dva roky po dobe. Kameraman filmu Revenant Emmanuel Lubezki by bol prvým majstrom obrazu a piatym umelcom histórie, ktorý Oscara získal tretíkrát za sebou. A samozrejme všetci čakáme, či sa to podarí Leonardovi DiCapriovi a získa svojho prvého hereckého Oscara.
00:13 Začíname Všetko sa už odštartovalo na červenom koberci, ktorý je jednou z charakteristík večera a po ktorom sa už aj dnes pár hviezd prešlo. Najmä dámy tu bojujú o titul najlepšie oblečenej osobnosti večera. Prestieranie červeného koberca je ale známe už z literatúry. V tragédii Agamemnón gréckeho dramatika Aischyla z roku 458 p. n. l. sa hlavná postava, mykénsky kráľ Agamemnón, vracia z bojov o Tróju a víta ho jeho manželka Klytaimnéstra. Na jeho počesť dáva kráľovná rozvinúť červený koberec, po ktorom hrdina kráča.
Akadémia sa inšpirovala výnimočnou udalosťou v USA pred rokom 1902. Železničná spoločnosť vtedy prestrela slávnostný červený koberec pri nastupovaní pasažierov do mimoriadneho vlaku 20. storočia.



#DICAPRIO#OSCAR
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 18:18