Star wars a DisneyREUTERS
StoryEditor

Disney hrozí bojkotom, bojuje proti diskriminácii homosexuálov

25.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk
The Walt Disney Company hrozí, že prestane nakrúcať v americkom filmárskom raji Georgia.

Najväčším svetovým zábavným spoločnostiam vadí chystaný zákon, ktorý by podľa korporácie v štáte na juhovýchode USA viedol k diskriminácii homosexuálov. Georgie je medzi filmármi v Amerike populárna vďaka lukratívnym daňovým stimulom, píše iDnes.cz.

"Aj keď máme s natáčaním v Georgii bohaté skúsenosti, ďalšiu prácu si naplánujeme inde, ak legislatívou prejde zákon, ktorý umožňuje diskriminačné praktiky," odkázala filmárska spoločnosť Disney cez svojho hovorcu.

Rozhodne sa začiatkom mája

Guvernérovi Nathana Dealovi teraz predschválený zákon leží v Atlante v kancelárii na stole. Rozhodnúť by o ňom mal začiatkom mája.

Kritici však zákon s názvom Free Exercise Protection Act považujú za diskriminačný. Posilňuje podľa nich len nenávisť a predsudky, a to pod zámienkou najhlbšie viery.

Návrh opatrení, ktoré už v polovici marca schválili zákonodarcovia, má náboženskym subjektom ponúkať právnu ochranu v prípade, že odmietnu službu, ktorá je podľa nich v rozpore s ich vierou.

Ak legislatíva prejde, zaistí zákon podľa serveru denníka Los Angeles Times právne záruky odporcom sobášov ľudí rovnakého pohlavia.

Kolos Disney je prvou filmársku spoločnosťou, ktorá sa takto voči prístupu štátu Georgia vymedzila. Ďalšie obrovské spoločnosti sú zatiaľ k návrhu zdržanlivé, teda okrem AMC Networks. "Spoločnosť AMC Network sa domnieva, že diskriminácia akéhokoľvek druhu je trestuhodná. Oceňujeme, že sa guvernér zaoberá odvolaním predchádzajúcej verzie tejto rozporuplnej legislatívy a vyzývame ho, aby aj napriek tomu aktuálnu verziu zákona neprijal," napísali zástupcovia televízneho kolosu AMC Networks.

Koniec filmového biznisu v Georgii?

Georgie je považovaná za jedno z najrýchlejšie rastúcich filmových centier v Spojených štátoch. Vždy sa Hollywood snažila horlivo prinútiť k tomu, aby viac točili v jej ateliéroch.

Americký štát v juhovýchodnej časti únie je pre filmovú a televíznu produkciu atraktívny predovšetkým kvôli významným daňovým stimulom. Tie filmovým spoločnostiam umožňujú ľuďom vo štábe aj hercom ponúkať lepšie platové podmienky orezané od všemožných poplatkov.

Prijatím zákona Free Exercise Protection Act by mohlo množstvo filmových stimulov ubudnúť.

Z finančného hľadiska by to pre tzv. Broskyňový štát (Peach State), ako si Georgii hovorí, bola katastrofa. Len v minulom roku tam filmári podľa úradníkov, ktorí sledujú hospodársky rozvoj štátu, minuli 1,7 miliardy dolárov a zrealizovali 250 filmov a najrôznejších televíznych projektov. Medzi júlom 2014 a 2015 filmy štátu vygenerovali cez 6 miliárd dolárov.

Filmový biznis dostal v Georgii impulz v roku 2014, kedy začala v štúdiách neďaleko Atlanty operovať slávna britská filmová a televízna spoločnosť Pinewood Group. Tá potom prilákala rad ďalších renomovaných filmových producentov ako je superhrdinský film Captain Amerika: Občianska vojna, ktorý bude mať premiéru už v máji. Disney v Georgii zrovna natáča tiež veľkofilm Strážcovia Galaxie 2.

01 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp 02 - Modified: 2024-03-15 23:11:54 - Feat.: - Title: Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou 03 - Modified: 2024-03-13 18:14:07 - Feat.: - Title: Sudca zrušil časť obvinení proti Trumpovi v kauze zásahov do volieb v Georgii 04 - Modified: 2024-02-11 11:30:00 - Feat.: - Title: Disney sa chce vrátiť na víťaznú vlnu. Na svojej platforme uvedie koncert Taylor Swift, do herného biznisu naleje 1,5 miliardy 05 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:28