David Koller a Mirka Ábelová
StoryEditor

Mladá Slovenka napísala album pre Davida Kollera. Teraz majú album roka

09.04.2016, 21:34
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

"Som rád, že ste mi dali hlas za to, že mám hlas," poďakoval dnes večer David Koller členom českej Akadémie populárnej hudby na 25. ročníku vyhlasovania hudobných cien Anděl. Koller v minulom roku vydal album ČeskosLOVEnsko a práve za to si dnes okrem ceny pre speváka roku, odniesol aj cenu za album roka. Podieľala sa na ňom, a tak spolu s ním dnes stála aj na pódiu, slovenská poetka Mirka Ábelová. "Ďakujem aj Mirke Ábelovej, ktorá napísala 80 percent textov. Prvýkrát skladala v češtine, takže sme sa aj veľa nasmiali a je tam aj jeden československy text," povedal pri preberaní ceny v pražskom divadle Karlín.

Album nahrával vo vlastnom štúdiu v Mikulove pod dohľadom dvoch známych anglických producentov Steve Lyona a Kippera a ponúka 13 piesní, sú nimi Aha, Letní, Recidiva, Sladké sny, Gypsy Love, Já to vrátim, Řidič, Psychopat, Ticho, Galerka, Dnes naposled, Ani ty ani já, záverečnou trinástou na novinkovom albume je pieseň Čučoriedky. Hudobne sa pod skladby väčšinou podpísal David Koller, prispel aj spoluhráč z Lucie P.B.Ch. a producent Kipper, texty napísali spomínaná slovenská poetka Mirka Ábelová, Luděk Marks, Michal Ambrož a samotný David Koller.



Mirka Ábelová je autorkou dvoch zbierok básní Striptýz a Na!, aktuálne je hovorkyňou Greenpeace a má reláciu v Slovenskom rozhlase. „S Mirkou som sa virtuálne zišiel prvýkrát na námestí v Košiciach, keď som si kúpil časopis Nota Bene a ona v ňom mala rozhovor. Ten sa mi veľmi páčil, respektíve ma zaujalo, že dobre pozná českú poéziu. Tak som si povedal, že by možno mohla napísať nejaký český text. Napísala ich asi deväť. Je pracovitá, vtipná, drsná,“ povedal hudobník pre TASR. Tá napísala aj text k piesni Gypsy Love, ktorú zložil David Koller so svojím gitaristom Michalom Pelantom. "Keď sme začali robiť s Mirkou na textoch, často sme sa rozprávali o tom čo nás na spoločnosti štve a čo nás teší. Raz došla reč na Rómov a obaja sme sa zhodli, že predsudky, ktoré spoločnosť voči nim má, a tie neustále rasistické útoky, nám lezú na nervy. Potom mi Mirka hovorila, že jej rómski kamoši hovoria Blonďavé cigánča, a to ma pobavilo, pretože mne kamoši z Karlína hovorili, že som "Bílej cigán". Povedali sme si, že s tým musíme niečo urobiť, a tak vznikla Gypsy Love," spomínal pre idnes.cz na tvorbu pesničky David Koller.

Ďalší ocenení
Okrem Davida Kollera, ktorý si odniesol dve ceny, ovládli večer ešte dvaja interpreti. Skupina Kryštof, ktorá sa stala skupinou roka a dostala aj cenu za najpredávanejší album Srdcebeat, keď predalia viac ako 50-tisíc kusov, a speváčka Barbora Poláková, ktorá v minulom roku takmer prevalcovala internet s piesňou Nafněná, sa stala Objavom roka a získala aj cenu pre najlepšiu skladbu. A nakoniec speváčkou roka bola vyhlásená Klara.

Ako hosť sa predstavila aj Lenka Dusilová, ktorá svoje vystúpenie využila na kritiku prezidenta Miloša Zemana. Podľa jej slov prezident "podlieza režimom popírajúcim slobodu a demokraciu". Neskôr s ňou vyjadrila súhlas aj Klara Vytisková a David Koller. "Bol by som rád, keby sa naša vláda o nás postarala a neťahala nás na východ. Nech je to pán Babiš, Klaus alebo súdruh Zeman," uviedol Koller pri ďakovnej reči.

Na jubilejnom 25. ročníku hudobných cien Anděl vyhlásila akadémia aj ocenenia štvrťstoročia. Spevákom štvrťstoročia sa stal Dan Bárta, speváčkou Lucie Bílá, skupinou štvrťstoročia je Lucie.

01 - Modified: 2024-03-31 07:32:27 - Feat.: - Title: Ceny Anděl 2023 získali David Koller aj Hex. Najlepším spoločným projektom je Roadtrip 02 - Modified: 2023-07-17 11:20:22 - Feat.: - Title: Polícia začala v súvislosti s úmrtím cyklistov pri Lučenci trestné stíhanie 03 - Modified: 2023-07-16 15:04:53 - Feat.: - Title: V Ábelovej sa zrazilo auto s dvoma maďarskými cyklistami, obaja zomreli 04 - Modified: 2023-04-16 05:42:00 - Feat.: - Title: Hudobným Cenám Anděl 2022 dominoval album Mira Žbirku Posledné veci 05 - Modified: 2023-02-06 12:08:22 - Feat.: - Title: Rozdali sa hudobné ceny Grammy. Celebrity sa opäť predháňali v extravagantných róbach
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:23