Eva Nová
StoryEditor

Rozdali sa slovenské filmové ceny. Rozpačitý večer ovládla Eva Nová

16.04.2016, 22:30
Autor:
lucluc

"47 filmov v rokoch 2014 a 2105, 539 344 divákov a 2,5 miliónové tržby," týmto sa na úvod dnešného udeľovania filmových cien Slnko v sieti ´pochválili´ tvorcovia programu. Netreba všímavého diváka, ktorý by upozornil na to, že väčšina filmov veľmi slovenská nie je.

Slnko v sieti sa udeľuje každé dva roky, na rozdiel napríklad od Českých levov alebo iných cien. Je to v poriadku, slovenských filmov sa netočí až tak veľa. Pri pohľade na dnešný priamy prenos sa však žiada otázka - keď už si "slovenské Oscary" doprajeme len raz za dva roky, nemohol by to byť trocha dôstojnejší večer? Všetci apelujú, aby sa slovenské filmy viac podporili, áno, áno, nedá sa nesúhlasiť, ale pri pohľade na dnešné udeľovanie cien Slnko v sieti muselo byť trápne každému. Kvôli ľuďom, ktorí si zaslúžili byť súčasťou aspoň trocha veľkolepého večera.



Moderátormi večera boli zabávač Jan Kraus a herečka Gabriela Marcinková. Aj keď sa určite dal nájsť iný slovenský herec, ktorý by slovenský filmový večer moderoval, Kraus situáciu na javisku Slovenského národného divadla aspoň trocha zachraňoval. Marcinková nemala svoj večer a vedela to aj ona, aj Kraus. Neprirodzený prejav, neprirodzené vystupovanie, chabé pokusy o vtip a narážky na Krausa, len samé podávanie rúk - každý si s každým a pri každej cene podal ruku snáď aj dvakrát, miestami hovorila aj do zvučky a niekedy sa nepočuli ani odovzdávajúci na javisku. Škoda, pretože dnešný večer mal byť slávnostným večerom, kde by sa velebilo tých pár dobrých filmov, ktoré vzniklo. A ich tvorcovia si to zaslúžili.

Aspoň že Slovenská filmová a televízna akadémia rozdeľovala ceny spravodlivo. Hlavným víťazom sa stala snímka Eva Nová. Získala cenu za najlepší hraný film, za najlepšiu réžiu a scenár (Marko Škop), pre najlepšiu herečku (Emília Vášaryová), najlepšieho herca (Milan Ondrík). Gráciu večeru dodala na chvíľu práve Vášáryová, ktorá bola očividne dojatá. Vyzdvihla spolunominované herečky Judith Bárdos a Evu Bándor. „Myslím na náš štáb, Marko Škop dal dokopy skvelý tím, bez nich by som to nezvládla. Nosím si všetkých v srdci ako svoju rodinu. A myslím aj na môjho manžela, ktorý ma celý život podporoval a staral sa o rodinu, keď ja som točila filmy. Ďakujem Milan," poďakovala sa svojmu zosnulému manželovi Milanovi Čorbovi. Cenu jej pritom odovzdával švagor Milan Lasica.



Najlepším animovaným filmom sa stala snímka Fongopolis (Joanna Kozuch), najlepším dokumentárnym filmom Tak ďaleko, tak blízko režiséra Jara Vojteka, ktorý mal v nomináciách aj druhý film Deti.



V zahraničí veľmi oceňovaný film Koza si odniesol cenu za najlepšiu kameru a zvuk. Rozprávka Sedem zhavranených bratov cenu pre najlepšieho scénografa a kostýmy. Najlepší strih mal film Čistič a cenu za najlepšiu filmovú hudbu získal Marek Brezovský in memorian za hudbu z filmu Patrika Lančariča Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Cenu prebrali jeho dojatí rodičia. Za výnimočný prínos slovenskej kinematografii boli ocenení Igor Luther a Juraj Jakubisko.

01 - Modified: 2024-02-29 12:00:04 - Feat.: - Title: Sú známe nominácie na Slnko v sieti za rok 2023: Najväčšími rivalmi sú dva odlišné žánre 02 - Modified: 2023-04-16 10:54:16 - Feat.: - Title: Jonatán bez milovanej Táničky, Polnišová sa zabávala na svojich proporciách 03 - Modified: 2023-04-16 08:52:27 - Feat.: - Title: Rozdali filmové ceny Slnko v sieti. Piargy valcovali vo väčšine kategórií a za najlepší hraný film vyhlásili Obeť 04 - Modified: 2023-04-15 21:48:36 - Feat.: - Title: Slnko v sieti: Slovenským filmom roka je snímka Obeť, najviac cien získala dráma Piargy 05 - Modified: 2023-04-03 12:23:55 - Feat.: - Title: Producentka Wanda Hrycová: „Poviem vám, ktoré filmy sú pre mňa brak!“
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:13