StoryEditor

Zjav rockera a elektrizujúci účes. Viva Musica! ohlasuje svetové mená klasiky

19.04.2016, 17:30
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

25-ročný francúzsky čembalista Jean Rondeau so zjavom rockovej superhviezdy a elektrizujúcim účesom príde na Slovensko. V rámci festivalu Viva Musica! sa 29. júla predstaví v Dóme Sv. Martina.

Mladý Francúz dokonale vystihuje motto festivalu „classic goes modern“. Jeho cieľom je priviesť barokové čembalo, ktoré v minulosti zatienila rýchlo narastajúca popularita kladivkového klavíra s neporovnateľne väčšími interpretačnými a zvukovými možnosťami, do pozornosti súčasného sveta. Čembalo používali a stále používajú aj veľké rockové kapely ako napríklad Beatles, Rolling Stones či Queen, čo dokazuje, že je to veľmi univerzálny a stále obľúbený nástroj.
„Chcem sa podeliť o lásku k tomuto hudobnému nástroju a inšpirovať mladých ľudí tak, aby po koncerte prišli ku mne a povedali mi, že chcú hrať na čembalo,“ povedal Rondeau pre magazín Independent.

Ako 21-ročný získal ako jeden z najmladších interpretov prvú cenu na medzinárodnej súťaži čembalistov v Brugách (MAfestival, 2012) a odbornou hudobnou kritikou je často označovaný za „hudobný zázrak“. Na svojom konte má okrem dvoch albumov vydaných pod hlavičkou Warner Classics niekoľko prestížnych ocenení a dokonca bol v rámci European Union Baroque Orchestra (EUBO) Development Trust Prize označený za jedného z najoriginálnejších mladých umelcov v rámci EÚ. Študoval v Paríži a v Londýne a okrem hry na čembale sa venoval taktiež štúdiu hry na klavíri, dirigovaniu či štúdiu jazzovej hudby a improvizácie.

Zoznam koncertov festivalu dopĺňa sláčikové kvarteto PaGAGnini, bláznivá hudobná show v podaní štyroch svetových virtuózov. V slovenskej premiére vystúpia 5. augusta v Ateliéri Babylon v Bratislave.

sláčikové kvarteto PaGAGnini Viva Musica!

Kvarteto tvoria štyria špičkoví hudobníci, ktorí klasickú hudbu elegantne a nápadito kombinujú s inými hudobnými žánrami ako folk alebo rock.  Štyria multitalentovaní klasickí hudobníci zo Španielska – huslisti Thomas Potiron, Fernando Clemente, Eduardo Ortega a violončelista Gueorgui Fourdnajev – dokážu rozhýbať a rozoznieť nielen ich nástroje, ale aj bránice publika. Sláčikové kvarteto PaGAGnini v sebe spája prvotriednu interpretačnú kvalitu s prímesou bláznivého humoru. „Cestujú po celom svete, sú to vyštudovaní virtuózni hráči a pritom rozosmievajú mladých aj starších. Najmä mladých ľudí takto „nenápadne“ vedú k počúvaniu klasickej hudby. To sa mi na takýchto projektoch veľmi páči,“ hovorí PR manažérka festivalu Barbora Drahovská. Zoskupenie má na svojom konte niekoľko prestížnych ocenení z Anglicka, Nemecka a, samozrejme, zo Španielska.

Doposiaľ zverejnený program festivalu Viva Musica! festivalu 2016 dopĺňa aj slávny čelista Mischa Maisky (8.7., Veľký evanjelický kostol), uznávaná slovenská sopranistka Edita Grúberová (22.7., Slovenské národné divadlo (nová budova), akordeonista Richard Galliano (12.8., Veľký evanjelický kostol).

A tiež jeden z najžiadanejších súborov súčasnej klasickej hudby Kronos Quartet (19.8., Veľký evanjelický kostol). Ten dokonca vystúpi na festivale v slovenskej premiére. Patria k svetovo najznámejším sláčikovým kvartetám, keď počas svojej viac ako 40-ročnej existencie stihli vydať viac ako 50 nahrávok, odohrať tisíce koncertov a predať viac ako 1,5 milióna nosičov. Kvarteto pravidelne spolupracuje s mnohými svetoznámymi hudobnými skladateľmi ako napríklad s americkými tvorcami minimal music Terrym Rileym a Philipom Glassom, ktorý na Viva Musica! festivale vystúpil minulý rok, ale aj velikánmi pop music Davidom Bowiem, Paulom McCartneym či Björk. Inetrpretácia Kronos Quartet nezostáva uzavretá len v koncertných sálach; môžeme ju počuť aj na soundtrackoch k filmom The Fountain, Requiem for a Dream alebo Veľká nádhera.  

Kronos Quartet Jay Blakesberg

V rámci 11 úspešných ročníkov Viva Musica! festivalu sa uskutočnilo viac ako 100 koncertov. Na 15 festivalových pódiách (Hlavné námestie, Bratislavský hrad, Reduta, Stará tržnica, Nádvorie Starej radnice, Dóm sv. Martina a ď.) vystúpilo viac ako 170 špičkových domácich a zahraničných umelcov a umeleckých zoskupení, pričom koncerty festivalu počas jeho doterajšej histórie navštívilo celkovo viac ako 100 000 divákov. Viva Musica! dnes patrí k najväčším medzinárodným hudobným festivalom na Slovensku a jeho obľúbenosť z roka na rok rastie.


01 - Modified: 2024-02-21 08:31:57 - Feat.: - Title: Baroková a cirkevná hudba od tých najlepších: Tradičný festival klasickej hudby štartuje už túto nedeľu 02 - Modified: 2023-09-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľka festivalu Symfónia umenia: Klasika nie je elitárska, je pre každého. A je nesmrteľná 03 - Modified: 2023-08-17 10:50:24 - Feat.: - Title: To najlepšie zo svetovej klasickej hudby pod holým nebom. Symfónia umenia mieri do Bratislavy 04 - Modified: 2021-06-08 10:15:25 - Feat.: - Title: To najlepšie z klasickej hudby mieri do Bratislavy: Potešia známe mená aj netradičné spojenia 05 - Modified: 2019-08-31 07:15:59 - Feat.: - Title: Cesta okolo sveta ako unikátny zvukový a obrazový zážitok. RTVS v nedeľu uvedie Symfóniu o zemi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:43