StoryEditor

Výkonnosť a rast ekonomiky

02.08.2002, 00:00
Autor:
(mk)(mk)

V čase predvolebnej kampane politické strany voličom veľa sľubujú. Jedným z hlavných pojmov, ktorý používajú, je ekonomický rast. K týmto dvom slovám sa zvykne pridávať ešte veľa ďalších prívlastkov. O tom, od čoho závisí a ako sa meria ekonomický rast, hovorí publikácia Jána Lisého Výkonnosť ekonomiky a ekonomický rast, ktorý vydalo vydavateľstvo Iura Edition v sérii publikácií so záhlavím makroekonómia s poradovým číslom 1.
Autor sa v nej zaoberá problémom merania výkonnosti ekonomiky pomocou takých veličín, ako je hrubý domáci produkt, finálne statky, pridaná hodnota a medziprodukt. Venuje sa zdrojom ekonomického rastu, najmä vzťahom ľudského kapitálu a národného hospodárstva. Okrem toho sa v publikácii zaoberá významom úspor pre ekonomický rast. Ján Lisý čitateľom ponúka opis modelov určenia hrubého domáceho produktu -- jeho určenie spotrebou a investíciami, úsporami a investíciami. Čitateľ sa dozvie, aká je štruktúra hrubého domáceho produktu, aké sú zdroje jeho rastu a možnosť využívať ich v podmienkach Slovenska.
Okrem toho J. Lisý neobchádza ani problém vzťahu ekonomického rastu a takých veličín ako inflácia a nezamestnanosť. Meranie výkonnosti ekonomiky nemá význam len ako teoretický problém, ale je dôležité pri určení základných smerov hospodárskej politiky. Preto sa v publikácii venuje autor daniam a daňovej politike ako nástroju, ktorý ovplyvňuje hospodársku politiku. Prostredníctvom nich štát ovplyvňuje rozpočtovú politiku a zabezpečuje ekonomickú rovnováhu. Publikácia je vhodná nielen pre voličov, ale aj pre niektorých politikov. Prečo? Aby vedeli, o čom hovoria, keď používajú slovné spojenia o trvalo udržateľnom a optimálnom tempe ekonomického rastu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:39