StoryEditor

Autor Hry o tróny sa chytil do pasce. Prevalcovala ho televízna mašina

25.04.2016, 12:48
Autor:
Lidovky.czLidovky.cz
Prvýkrát v histórii masovej televíznej zábavy predstihol dej seriálu udalosti v knihe, podľa ktorej vzniká.

Stalo sa niečo, čo sa nemalo stať. Ako keby sa košatý strom vytrhol zo zeme a otočil sa hore nohami. Spisovateľ George R. R. Martin prehral s tvorcami seriálu Hra o tróny, píše portál Lidovky.cz.

"Seriál sa za mnou rúti ako obrovská mašina a viem, že musím pokladať koľaje rýchlejšie, ale moje písanie je pomalý proces," hovoril George R. R. Martin v roku 2012. Vtedy už tvoril šieste pokračovanie svojej drahocennej ságy Pieseň ľadu a ohňa, podľa ktorej vzniká veľmi úspešný seriál HBO Hra o tróny. "To posledné, čo si želám, je, aby ma televízny seriál dostihol."

V lete roku 2012 mal seriál za sebou dve série, Martin sa scenáristicky podieľal na niektorých dieloch, mohol hovoriť do obsadzovania rolí. "Seriál nezmení to, ako to napíšem, len ma stresuje," hovoril.

Pozrite si trailer na 6. sériu seriálu Hra o tróny:

Tlak rástol a písanie išlo pomalšie

O tri roky neskôr už vedel, že je zle. Stále sa boril so šiestou knihou a vedel, že tvorcovia seriálu, ktorý sa medzitým stal celosvetovým fenoménom, sa už chystajú natáčať šiestu sériu, teda budú točiť o udalostiach, ktoré on ešte ani nenapísal. "Písanie mi nešlo. Strašne som to chcel stihnúť pred seriálom, ale ako ubúdalo dní, rástol tlak a ja som postupoval ešte pomalšie," priznal spisovateľ.

Spolu s ním upadali do depresie jeho čitatelia milovníci sveta, ktorý stvoril. Rozsiahleho fiktívneho sveta plného veľmi reálnych intríg, krutosti a smrti, ktorá si nevyberá. Čitateľa desia tzv. spojlery - teda prezradenia deja. Vždy to bolo tak, že oni boli napred, oni vedeli viac.

Na začiatku tohto roka priznal 67-ročný Martin porážku. "Knihu nestihnem dopísať. Som strašne sklamaný. Snažil som sa, ale zlyhal som."

Teraz preberá opraty televízny seriál, prvý diel šiestej série sa vysielal v noci z nedele na pondelok. A akokoľvek už má na konte vyše 50 hodinových dielov, dej musí splošťovať, niektoré postavy a zápletky úplne vypúšťať. "Stála pred nami nová výzva. Môžeme pokračovať, aj keď nepoznáme dej kníh?" Opisuje dilemu jeden z dvoch televíznych tvorcov David Benioff. "Ale myslím, že sme vytvorili najlepšiu sériu." A jeho kolega D. B. Weiss dodáva: "Bolo veľmi vzrušujúce aj desivé pokračovať v príbehu ďalej."

Každý rok nová séria

HBO nemôže čakať, kým Martin dopíše (poslednú knihu píše už päť rokov). Televízia má zazmluvnených hercov, tvorcov, má postavené kulisy. Televízny zákon je neúprosný: každý rok nová séria.

Fanúšikov kníh tak čaká nepríjemné dilema: majú sa pozerať na seriál, keď im prezradí budúci dej? A dá sa vôbec všadeprítomnej sérii, v ktorej sa rozoberá každý dejový zvrat, každý náznak, ukážka, slovo, uniknúť? A smeruje vôbec seriál k rovnakému koncu ako knižná sága?

Na poslednú otázku existuje odpoveď: s najväčšou pravdepodobnosťou áno, hoci sa seriál počas minuloročnej piatej série od knižnej predlohy výraznejšie odchýlil. Martin totiž Benioffovi a Weissovi prezradil kostru celého deja. "Viem, ako sa dej bude vyvíjať, poznám osud väčšiny hlavných postáv, ale diabol je skrytý v detailoch," vysvetlil. Koniec má podľa neho byť "horkosladký", podobne ako v Tolkienovom Pánovi prsteňov. Dobrí vyhrajú, ale za cenu veľkých strát. Otázka však je, kto má byť vo svete, v ktorej sa hrá o tróny, ten dobrý. Veľa adeptov tam nie je. A mŕtvych s každou sériou pribúda.

"Nikoho neobviňujem, ani mojich editorov, ani vydavateľov, ani HBO. Vinníkom som len ja sám," hovorí spisovateľ.

Užite si seriál, užite si knihy

Martin sa teraz zbavil aspoň čiastočného stresu, televízna mašina ho prevalcovala, ďalej si môže tvoriť vlastným tempom. Jeho fanúšikov straší len jeho zdravie. "Nemám dej úplne presne nalinkovaný, takže sa občas dostanem do slepej uličky, napíšem kapitolu, ktorá mi príde skvelá, ale po mesiaci a pol zistím, že sa nechcem vydať týmto smerom, takže to musím prepísať," opisuje. Dielo mu rastie pod rukami, rozbehlo sa do obrovskej šírky, zatiaľ čo na začiatku sledoval osudy prevažne dvoch rozvetvených rodín, teraz zobrazuje osudy desiatok postáv. Bude to veľká výzva poskladať všetky nitky do nejakého zmysluplného konca.

Podľa plánov má byť kníh sedem, televíznych sérií osem, ale posledné dve by mali byť kratšie. Herci aj tvorcovia už netrpezlivo vyzerajú koniec, ktorý by mal prísť v roku 2018.

Kde vtedy bude George R. R. Martin? Ťažko povedať. "Užite si seriál. Užite si knihy. Ja budem písať," sľubuje.

01 - Modified: 2024-05-09 13:30:00 - Feat.: - Title: Tvorcovia americkej verzie The Office chystajú pokračovanie. Uvidíme návrat niektorej z milovaných postáv? 02 - Modified: 2024-05-09 09:30:00 - Feat.: - Title: Skutočná Martha z Baby Reindeer prehovorila: Aj keby som poslala nejaké maily, neznamená to, že som vinná za zvyšok vecí 03 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Legendárny M*A*S*H má 30 rokov. Otestujte sa či ste fanúšik! 04 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. máj 2024 22:36