Jiří Bartoška vo filme Teória tigraCinemArt SK
StoryEditor

Film Teória tigra je ako skutočný život, hovorí JIří Bartoška pre HN

25.04.2016, 14:30

Len minulý rok prekonal rakovinu lymfatických uzlín, no hneď sa vrhol na prácu. Po jubilejnom 50. ročníku Medzinárodného filmového festivalu, ktorého je riaditeľom, natočil tragikomický film Teória tigra. Jiří Bartoška.

Film Teória tigra, ktorý už v našich kinách, je filmový debut režiséra Radka Bajgara, ako sa vám s ním spolupracovalo?
O príbehu sme sa s režisérom Radkom Bajgarom rozprávali už dávnejšie, asi pred dvomi-tromi rokmi, keď sme točili seriál Neviditeľní. Síce je to jeho filmový debut, ale pre mňa bolo dôležité vedieť, ako Radek pracuje s hercom a aká atmosféra je na pľaci. A preto bolo veľmi jednoduché rozhodnutie, že to chcem robiť.

Film rozoberá manželské vzťahy, vidíte to tak aj v realite, že z tigrov sa stávajú zajace a zo zajacov tigre?
Scenár sa mi veľmi páčil. Zdal sa mi veľmi reálny, pravdepodobný a uchopiteľný. Je to scenár, ktorý sa odohráva na mnohých miestach v podobnej forme aj teraz. Ľudia sa ľahko dostanú do stereotypu: v stredu budeme hrať skrebl, v piatok toto a naraz je to ako veverička v kolotoči. Život je taký. Nebola to teda žiadna zmes myšlienok len preto, aby sme natočili veselohru. Páčilo sa mi, že bol v ňom aj smútok.

Nakrúcalo sa počas horúceho leta, po skončení filmového festivalu v Karlových Varoch.
Áno, bolo 40 stupňov, bol som unavený. Čakali sme, kedy sa festival skončí. Bol to jubilejný 50. ročník a hneď po ňom sme začali nakrúcať. Možno to bolo pre mňa trocha skoro, ale keď to dnes vidím, tak si hovorím, že to bolo dobre. Začal som pracovať a rýchlo som sa dostal do toho procesu. A lekár mi povedal, že keď sa cítim dobre, je to na mne.



Nakrúcali ste v peknej prírode, pomáhalo vám to?
Po prvý raz som bol na tej vyhliadke, kde sa časť filmu natáčala, a je to skutočne nádherné. Je to len 25 kilometrov od Prahy, preto veľmi nechápem, ako to, že som tu žil a nevedel o nej. Je tam nádherná krajina. Aj tie rieky. V tej chvíli, keď o šiestej ráno začínate, toto veľmi necítite (smiech).

Ako sa vám hralo s Eliškou Balzerovou?
Výborne. Ja sa s Elzou poznám ešte z vysokej školy a odvtedy sa pracovne schádzame. Zostava hercov všeobecne bola však veľmi príjemná.

Aké máte pocity po tom, čo ste film aj videli?Martina Beňová
Páči sa mi. A hlavne som rád, že je úspešný. Je to príjemný film v tom, že je pravdivý. Uvidíme, ako sa mu bude dariť na Slovensku, ale v Česku sa mu zatiaľ darí dobre a to je veľmi fajn.

A čo ďalšie plány do budúcnosti?
Dotočil som teraz deväťdielny detektívny seriál Mŕtva nevesta a teraz nakrúcame druhú časť filmu Anděl Páně.   


Krátko o filme:
Veterinár Jan toho má dosť. Poslednou kvapkou je smrť svokra, ktorému došli sily a trpezlivosť. Babička totiž vždy rozhodovala o jeho živote aj starobe a nakoniec aj o tom, ako a kde bude pochovaný. Nerešpektovala žiadne jeho priania a túžby v dobrej viere, že ona sama vždy a lepšie ako on vie, čo je pre neho dobré a správne. A Janovi začína byť jasné, že je na tej istej ceste. Jeho žena Olga sa totiž riadi rovnakou teóriou malého dvora a dlhého biča s presvedčením, že za šťastie svojho muža je zodpovedná výhradne ona. Janovi dôjde, že už takto ďalej nemôže, nechce, nevie...  

01 - Modified: 2023-07-04 14:42:40 - Feat.: - Title: Rozchod po roku? Denisa Mendrejová a Janek Bartoška si už vo Varoch nehrkútali 02 - Modified: 2016-11-07 08:31:19 - Feat.: - Title: Ako sa dá naučiť rola Boha? V úlohe vraha tiež nezabíjam, hovorí Jiŕí Bartoška
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 07:04