StoryEditor

Roky pracuje s deťmi vo Švajčiarsku. Teraz vydala Slovenka knihu, aká tu nebola

05.05.2016, 00:00
Autor:
lucluc

Pred piatimi rokmi vyštudovala učiteľstvo výtvarného umenia na Univerzite Komenského v Bratislave a neskôr aj grafickú komunikáciu na St. Louis Community College v USA. Dlho sa venovala maľovaniu, no napokon sa rozhodla odísť zo Slovenska a stala sa z nej nanny - profesionálnou detskou opatrovateľkou. Posledné roky žije a pracuje vo švajčiarskom Zürichu a teraz sa rozhodla, že zúžitkuje svoje skúsenosti s deťmi, svoje vzdelanie a maliarsku a grafickú zručnosť a vydá knihu.

A nielen jednu. 30-ročná rodáčka z Trnavy Kristína Kučerová, pod pseudymom Kriss Keller, odštartovala knižnú sériu s názvom Careful Home/ Dávaj pozor doma hneď dvomi titulmi - prvá knižka nesie názov Pompy, Titany a ostré predmety a druhá Pompy, Titany a horúce predmety. 

Kriss Keller

„Už dlho pôsobím  ako profesionálna detská opatrovateľka v zahraničí, a takmer dva roky som sa starala o dvoch malých chlapcov, ktorí stále niečo vymýšľali ako sa na dvoch drobcov patrí. Vysvetľovanie ani karhanie akosi nepomáhalo,“ vysvetľuje Kristína. Okrem kníh o príšerách, ktoré majú akési "zlo" ilustrovať, nenašla nič, čo by jej pri práci s deťmi pomohlo.

Snažila som sa vymyslieť niečo, čo by ich zaujalo a zároveň poučilo. Okrem toho, som sa nestotožňovala s rôznymi modernými knihami o vymyslených príšerách, ktorých sa chlapci báli. Nevidela som v tých knihách nič zaujímavé ani poučné. Potrebovala som praktickú knižku, ktorou by som deťom vysvetlila, kde na nich číha ozajstné a reálne nebezpečenstvo, na ktoré by si mali dávať pozor. Nič také som, však na trhu nemohla nájsť. A tak som sa napokon rozhodla napísať, ilustrovať a dizajnovať vlastnú knihu.“  

Nápad na vlastnú knihu prišiel asi pred rokom a pol. A keďže bola práve na návšteve u priateľov v USA, kde žila a študovala pred tým dva roky, rozhodla sa, že svoju knižnú prvotinu napíše dvojjazyčne. „Angličtina je v dnešnej dobe už skrátka nevyhnutnosť. Sama veľa cestujem a žijem v zahraničí, a bez angličtiny by bol život tu nemožný. Okrem toho, zaujalo ma, že veršované knihy pre najmenšie deti, písané bilingválne, slovensko - anglicky nie sú na trhu takmer vôbec. Rozhodla som sa to zmeniť.“

Knižky, ktoré sama vymyslela, napísala, preložila i nailustrovala, majú jediný cieľ - ochrániť najmenšie deti pred zbytočnými úrazmi, ktoré sú, žiaľ v domácnostiach veľmi časté. Nepoužila teda žiadne príšerky, ale hlavnými postavami jej kníh sú animované postavičky Pompy a Titany. Prostredníctvom ich príbehov sa malí čitatelia naučia, čo všetko okolo nich je nebezpečné, vystríha najmenšie deti pred nebezpečenstvami v domácnosti. Je však určená aj ich rodičom ako výchovná pomôcka, ktorá ich upozorní, aby neopomínali bezpečnosť svojich detí a nenechávali rizikové predmety v ich dosahu a tiež pri jazykovej výučbe vďaka slovensko-anglickým veršíkom.

Kriss Keller

Dvojica knižiek je však podľa Kristíny len začiatkom celého projektu. Už teraz pracuje na ďalších tituloch. „V týchto dňoch dokončujem knihu o nejedlých predmetoch a nasledovať budú vírusy a baktérie ako jedna kniha,“ prezrádza. V domácnosti však nechce skončiť. Po spomínaných dvoch knihách sa presunie na ulicu.

Pripravujeme pokračovanie Pompy, Titany a rýchle predmety, ktoré bude vydané pod titulom Dávaj pozor vonku,“ dodáva autorka. Pri knihách však nekončí. „Pohrávam sa s myšlienkou urobiť aj animovaný film o Pompy a Titanym a ich dobrodružstvách a rovnako zaujímavé by boli aj edukačné aplikácie do tabletov.“ Okrem toho má už nápady na ďalšie projekty.

Získala tiež niekoľko literárnych a dizajnérskych ocenení z toho jedno z najhodnotnejších je ocenenie Best of Show zo St. Louis Community College za semestrálny dizajnérsky projekt publikácie o ohrozenom druhu africkej antilopy Zanzibar Suni. Humánny odkaz tohto projektu ju natoľko ovplyvnil, že sa stal neskôr predlohou pre vytvorenie loga jej značky Kriss Keller, na ktorom je vyobrazená práve antilopa. A práve tento "neslovenský" pseudonym jej má pomôcť aj na medzinárodných trhoch, kde by chcela s knihou skúsiť šťastie.



01 - Modified: 2021-03-12 16:52:04 - Feat.: - Title: Slovenka sa v Izraeli nechala zaočkovať, keď ešte na to nemala nárok. Vystála rad na zvyšky 02 - Modified: 2021-01-13 12:42:58 - Feat.: - Title: Rozhovor so standupistkou Simonou Salátovou: Hovorme ľuďom o svojich problémoch 03 - Modified: 2020-05-05 12:23:03 - Feat.: - Title: Slovenská vicemiss dnes navrhuje takéto nádherne šaty pod svojou vlastnou značkou 04 - Modified: 2020-04-20 12:32:13 - Feat.: - Title: Krásna Ivana Gáborík prezradila recept na jej obľúbenú výživnú pleťovú masku 05 - Modified: 2019-11-04 07:56:05 - Feat.: - Title: Zobrazí vás, ako keby ste boli z rozprávky. Šikovná Janka Dann vytvára milé a originálne ilustrácie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:03