Speváčka Kristína PelákováTASR/Andrej Galica
StoryEditor

Slovenský hit sa dostal medzi 15 najlepších piesní v histórii Eurovízie

09.05.2016, 20:30
Autor:
TASRTASR

Speváčka Kristína a jej pesnička Horehronie, s ktorou súťažila v nórskom Oslo na Veľkej cene Eurovízie 2010, patrí podľa švédskeho prestížneho denníka Svenska Dagbladet do výberu 15 najlepších piesní v histórii Veľkej ceny Eurovízie.

Článok publikovalo internetové vydanie tohto denníka 5. mája. Vo Švédsku bol v ten deň sviatok, takže printové noviny nevyšli. Autorom článku s názvom Výber 15 najlepších piesní v histórii Veľkej ceny Eurovízie je Dan Backman. Kultúrna redakcia Svenska Dagbladet vyberala z vyše 1000 songov, ktoré v priebehu rokov odzneli na Veľkej cene Eurovízie.

Redaktor Dan Backman v článku píše: „Horehronie od Kristíny bolo slovenským príspevkom v Osle v roku 2010. V 1. semifinále sa umiestnilo na 16. mieste. Špecifické národné črty, ktoré dominovali v piesňach na cene Eurovízie v minulosti, ustúpili v dôsledku štandardizácie hlavného prúdu do úzadia. Kristína Peláková v tomto smere svojou chytľavou etnopopovou melódiou, v ktorej ospevuje slovenský región Horehronie, ide proti prúdu. V zelených šatách a vyžarujúc príjemnú atmosféru jej vystúpenie predstavuje spôsob, ako sa vymaniť z marazmu anonymného komerčného tanečného popu, do ktorého sa táto významná súťaž dostala. Nie je predsa pekné, keď všetky príspevky znejú rovnako, no nie?“

„Táto správa ma veľmi potešila. Od Eurovízie cítim veľkú podporu a záujem z rôznych kútov sveta hlavne na základe toho, že mi ešte aj dnes prichádzajú na mail žiadosti o autogramy. Veľmi si to vážim. Pre mňa je to ten najkrajší pocit, keď viem, že sa moja pesnička zapísala do sŕdc toľkých ľudí,“ povedala pre TASR Kristína.

„Ďakujem autorovi článku, veľmi dobre sa to číta. Som rád, že aj v krajine, kde je hudobný priemysel na veľmi vysokej úrovni, novinár ocenil Kristínu a pieseň Horehronie. Aj napriek neúspechu v Eurovizii 2010 v Oslo ma teší, že pieseň zarezonovala u mnohých ľudí  v Európe, čoho dôkazom sú komenty pod videom na Youtube, a to je cieľom autorov a interpretov. Samozrejme, vyhrať nejakú cenu je veľmi prijemné, ale nie podstatné,“ dodal pre TASR autor hudby Martin Kavulič.  

Skladba Horehronie sa stala na Slovensku aj v Čechách veľkým hitom. Od tej doby dosiahla charizmatická speváčka viacero úspechov, výberovka Tie Naj získala za predaj už päťnásobnú platinovú platňu, z marca je ten najnovší, ocenenie OTO 2015 v kategórii speváčka. V éteri už rotuje aj nový singel speváčky s názvom Si pre mňa best. Autorom textu je opäť Kamil Peteraj, hudbu zložil Martin Kavulič.

„Skladbu Si pre mňa best vnímam ako mladistvé vyznanie lásky. Jej atmosféra sa nesie v sviežom letnom rytme. Verím, že sa v nej nájdu tí, ktorí majú radi spontánnu zábavu. Táto pieseň je z chystaného nového albumu. Už je na svete aj druhý singel, ktorý predstavíme fanúšikom čoskoro. Verím, že sa im tieto aj ďalšie pesničky z nového albumu budú páčiť,“ dodala na záver Kristína.

01 - Modified: 2024-03-15 14:53:01 - Feat.: - Title: Polícia bude kontrolovať hmotnosť kamiónov pri výrube stromov na Horehroní 02 - Modified: 2024-03-15 10:58:04 - Feat.: - Title: Lykožrúty na Horehroní: Kalamita sa spracuje intenzívne, tvrdí rezort pôdohospodárstva. Ohrozuje Poľanu 03 - Modified: 2024-01-13 12:18:00 - Feat.: - Title: Časť fínskych hudobníkov nechce, aby Izrael kvôli vojne súťažil v Eurovízii 04 - Modified: 2024-01-11 13:57:58 - Feat.: - Title: Fínski umelci požadujú vylúčenie Izraela z tohtoročnej Eurovízie 05 - Modified: 2023-11-20 12:43:37 - Feat.: - Title: Rusko vydalo zatykač na ukrajinskú víťazku Eurovízie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:06