StoryEditor

Česi to dokázali. Historicky prvýkrát sú vo finále Eurovízie

10.05.2016, 23:00

Prvým semifinále sa dnes večer vo švédskom Štokholme začal 61. ročník piesňovej autorskej súťaže Eurovision Song Contest 2016. Možnosť usporiadania pre Švédsko získal pred rokom za víťazstvo v predchádzajúcom ročníku spevák Mans Zelmerlöw so skladbou Heroes. V hale Ericsson Globe s kapacitou 16-tisíc divákov bojovalo o postup do finále 18 spevákov, okrem iných aj česká speváčka Gabriela Gunčíková s piesňou I Stand. A podarilo sa jej uspieť. Prvýkrát v histórii Českej republiky postúpila krajina do finále. Slovensko sa opäť nezúčastnilo.

Česká republika sa Eurovízie zúčastňuje už piatykrát, doteraz však bez výraznejšieho úspechu. Len 22-ročná Gunčíková tak symbolicky porazila také mená ako je Kabát alebo Marta Jandová. „Som šťastná, poctená a hrdá. Toto je historický moment pre moju krajinu. Vytvorili sme niečo, čo Európa ocenila!“ vyhlásila speváčka na víťaznej tlačovej konferencii. „Do súťaže sme išli okrem iného aj s tým, aby sme českému divákovi ukázali, aká úžasná a kvalitná táto súťaž je. Je to súťaž, ktorá oslavuje umenie, tak ako Olympijské hry oslavujú šport. Chcem, aby to ľudia doma pochopili a začali si súťaž vážiť.“ dodala pri otázke HN, či kvalifikácia Českej republiky môže zmeniť stereotypné vnímanie Eurovízie českým (a možno i slovenským) divákom.

V prvom semifinálovom kole spolu s ňou uspeli aj zástupcovia Azerbajdžanu, Ruska, Maďarska, Cypru, Malty, Rakúska, Holandska, Chorvátska a Arménska. Sily si vo finále Gunčíková zmeria s ďalšími dvadsiatimi piatimi reprezentantmi - 10 postupujúcich je z prvého kola, 10 z druhého kola, potom 5 istých postupujúcich (zakladajúcich krajín súťaže) a hosťujúce Švédsko.

Spoločne s ostatnými finalistami si pred prvým semifinále Gabriela vyžrebovala svoju štartovaciu pozíciu. Od roku 2013 sú možnosti len dve: prvá alebo druhá polovica programu. Presnú štartovnú pozíciu následne pred veľkým finále určí dramaturgický tím. Gabriela si vytiahla prvú polovicu, čo sa pre baladu nemusí byť práve najšťastnejšie. Po skorom vystúpení sa totiž v defilé dvadsiatich šiestich skladieb môže ľahko stratiť. Uvidíme, ako sa jej teda bude dariť v sobotu. Počas finále vystúpi aj americký spevák Justin Timberlake, opäť ho bude vysielať Česká televízia.


Pozrite si celé semifinálové kolo (Česko začína v polovici 52. minúty):


Gabriela Gunčíková je bývalá superstaristka a český objav roka z roku 2011. "Dva roky po Superstar som pôsobila v Česku, ale aj na Slovensku. Potom som odišla do Kalifornie študovať spev a angličtinu a sústredila som sa hlavne na prácu na sebe. Teraz som bola na turné v Nemecku s jedným projektom a zároveň som pracovala na svojich veciach. Po zimnom turné ma oslovila Česká televízia s ponukou reprezentovať Česko," povedala v rozhovore pre HN.

V semifinále sa predstavila s piesňou I Stand. Už počas prvého týždňa nácvikov táto skladba a jej prevedenie v podaní bývalej superstaristky Gunčíkovej zaujali medzinárodnú novinársku obec, ktorá nácviky súťažiacich pozorne sleduje. V internom hlasovaní novinárov pred semifinálovým kolom zajala Gabriela ôsme miesto, indikujúc že nový prístup českej delegácie k výberu súťažnej skladby sa vyplatil. Delegácia sa totiž v tomto roku rozhodla skladbu vybrať v medzinárodnej súťaži. Víťazom sa stalo švédske kreatívne duo Sara Biglert a Christian Schneider a Gunčíková si od začiatku verila. "Účasťou sa mi otvára svet, čo si samozrejme uvedomujem. Takže pre mňa to znamená zavrieť sa do štúdia a vytvárať niečo, čo môžem ponúknuť potenciálnym poslucháčom a fanúšikom po Eurovízii. Asi by som tu nebola, keby som v to neverila. Takže určite verím, že to môžeme zvládnuť a kvalifikovať sa do finále," povedala ešte pred dnešným vystúpením.





Počas dnešného semifinálového vystúpenia vsadila speváčka na jednoduchosť. Na scéne vystúpila sama, bez podpory tanečníkov. Sprevádzali ju len jednoduché farebné a kvetové vizualizácie na LED paneloch a podlahe. Podľa šéfa českej delegácie Jana Borsa bolo zámerom vystúpenia nechať vyniknúť Gunčíkovej prirodzene silný hlas. Oblečené mala jednoduché biele šaty navrhnuté kostýmových dizajnérom, Pavelom Ivančicom. Ku koncu vystúpenia si len rozpustila vlasy. Stávka na silný hlas teda vyšla.

Reuters


Slovensko už po niekoľkýkrát na súťaži chýba. "Na Eurosong treba poctivo chodiť, niekoľko rokov sa nechať preplieskať, veru aj poškodiť, ale raz by to určite vyšlo. Sú krajiny, ktoré do toho vrážajú velikánske peniaze a vedia prečo. Veľmi účinne sa spropagujú. Rozhodnutie našich susedov vyslať českú reprezentantku je veľmi rozumné," povedal autor jednej z najúspešnejších slovenských eurovíznych piesní Kamil Peteraj. Slovensko sa teda aspoň takto symbolicky dostalo do povedomia švédskej verejnosti, ktorá je známa svojou neochvejnou vášňou pre túto hudobnú súťaž. Švédsky denník Svenska Dagbladet totiž minulý týždeň vybral slovenskú skladbu Horehronie od speváčky Kristíny, ktorá Slovensko reprezentovala v roku 2010 v Osle, za jednu z 15 najlepších skladieb v histórii súťaže.

Súťaže sa nezúčastníme už po štvrtýkrát. Naposledy to tak bolo v roku v 2012 v Azerbajdžane, kde slovenský reprezentant Miroslav Šmajda skončil v semifinálovom kole na poslednom mieste. RTVS odvtedy účasť na súťaži razantne odmieta, citujúc zlú finančnú situáciu.

Slovensko sa tak oberá o šancu zviditeľniť sa v zahraničí a predstaviť svoju hudbu pred medzinárodným publikom. Vybudovanie si mena v Eurovízii trvá určitú dobu, čo dokazuje aj čerstvá skúsenosť Českej republiky. Práve preto je dôležité pravidelne sa na súťaži zúčastňovať a nemeniť z roka na rok spôsob výberu skladby a jej interpreta. Práve dôslednosť totiž Eurovíziu dostáva do povedomia domácich hudobníkov, ako aj samotnú krajinu do povedomia fanúšikov. Švédsky formát Melodifestivalen, ktorý funguje ako národné kolo preselekcií na Eurovíziu, zožal tento rok obrovský úspech, keď do finále prišlo rekordných 12 miliónov hlasov, viac ako populácia Švédska. Švédsko je veľmi populárne medzi medzinárodnými fanúšikmi a do finále sa nekvalifikoval len jedenkrát, v roku 2010 v nórskom Osle.

Tento ročník bude prvýkrát vysielaný aj v Spojených štátoch amerických. Tie sa tiež môžu pochváliť veľkou fanúšikovskou základňou, najmä medzi imigrantami z Európy. USA sa teda pripájajú ku ďalším krajinám za hranicami Európy, ktoré neskrývajú svoju vášeň pre túto pesničkovú súťaž. Austrália vysiela Eurovíziu už vyše 20 rokov a každý rok si v telehlasovaní vyberala svojho vlastného víťaza. To sa zmenilo vlani vo Viedni, kde bola Austrália po rokoch čakania odmenená možnosťou zúčastniť sa súťaže. Po veľmi úspešnom piatom mieste sa Austrália do Eurovízie vracia aj tento rok. O účasť má záujem aj Čína, ktorá súťaž odvysielala už aj vlani. Dlhodobo sa u účasť zaujíma aj Kazachstan. Súťaž tak dostáva globálnu podobu. Pre zúčastnených spevákov súťaž predstavuje jedinečnú možnosť predstaviť svoju hudbu pred obrovským medzinárodným publikom.

Finále si bežne pozrie viac ako 120 miliónov divákov. Napriek kritike o gýčovosti teda Eurovízia stále ponúka vynikajúcu platformu pre zúčastnené krajiny spopularizovať svoju domácu hudbu ako aj krajinu ako takú v zahraničí.

Autor je politológ, pôsobí na Univerzite v Uppsale vo Švedsku

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:32