StoryEditor

Najslávnejší muzikál sveta je tu. Dotancovali k nám Mačky

14.05.2016, 00:00

Divadlo Nová scéna uvádza legendárne Mačky z dielne Andrewa Lloyda Webbera. Na scéne budú dve sezóny.

Najslávnejší muzikál všetkých čias. Hudba z pera fenomenálneho skladateľa Andrewa Lloyda Webbera. Libreto na motívy knihy od básnika s Nobelovou cenou. Na scéne nepretržite už tridsaťpäť rokov. Inscenácia ohodnotená desiatkami prestížnych ocenení. Šou uvedená vo viac ako tridsiatich krajinách, preložená do pätnástich jazykov. Titulná skladba prespievaná dvoma stovkami interpretov, vrátane tých najhviezdnejších. Muzikál videný sedemdesiatimi tromi miliónmi divákov. Po prvýkrát na Slovensku. Mačky prišli na bratislavskú Novú scénu.


Z knihy na dosky

Ak od muzikálu inšpirovaného básnickou zbierkou T. S. Eliota Praktická kniha o šikovných mačkách čakáte príbeh o roztomilých, občas osudom ťažko skúšaných mačičkách a zážitok, ktorý vás dojme k potokom sĺz ako Titanic, robíte si zbytočne veľké (mačacie) oči. Mačky sú všeličím možným a zaujímavým, len nie silným príbehom s konzistentnou myšlienkou. Dielo je dramaturgickým klbkom fragmentov zo života londýnskych kocúrov a mačiek vyberaných cez sito „z každého rožku trošku“.

Na pódiu sa tak zoznámime s majestátnym kocúrom Staroslavom Vznešeným, veselou Ťapkou – mačkou domácou, viac bitou ako sýtou (a primerane vypĺznutou) Grizabellou či starým maškrtným kocúrom Ctihodným Brumom. Slonie slzy pri skladaní mozaiky ich osudov roniť nebudete, no zato vás muzikál poctivo podkuje v problematike mačacích mien, akéhosi mačacieho štýlu, blížiaceho sa mačacieho bálu či vytúženého mačacieho neba. Takisto zodpovedne poučuje o zásadných životných pravdách, ako napríklad že mačka nie je pes, že kedysi bolo lepšie ako teraz a že ani to divadlo už nie je tým, čím bývalo.

Ctibor Bachratý pre Divadlo Nová scéna

Veľká kniha o mačkách
Muzikál pripomínajúci mačaciu encyklopédiu v syntetickom hudobno-herecko-tanečnom stvárnení je mimoriadne pestrou, dynamickou a spektakulárnou šou. Stopäťdesiat minút mňaučania na plné decibely zahŕňa nielen prehliadku mačiek v štýle predstavovania budovateliek svetového mieru v súťaži Miss Slovensko, ale aj hutnú dávku takzvaných sprievodných podujatí. Pripravte sa na akrobatické zostavy, kúzelnícke čísla, ohne, lasery, iskry, lietajúce odhryznuté mačacie ucho a toľko druhov tancov, koľko ich len bolo vynájdených. V predstavení vystúpi baletka, break-dancer a dočkáme sa aj stepovania. Milovníci drámy a diváci, ktorí majú fóbiu z nudy, si na Novej scéne veru prídu na svoje.

Mačičkám hrá do tanca ohromujúca (a občas i ohlušujúca) hudba. Vychádza z reproduktorov, orchester aj zbor je neviditeľný, no napriek tomu veríme, že podobne ako Columbova žena, existuje. Bubeník Anton Zajaček, člen muzikantského klanu Zajačkovcov, potvrdzuje, že hudba sa na predstavení naozaj nerinie z nahrávky.

„Udelenie licencie bolo podmienené živým hraním. Každé vystúpenie hráme naživo, s jedenásťčlenným nástrojovým obsadením.“ Zároveň priznáva, že Webberove skladby ohurujú rovnako obecenstvo, ako aj samotných interpretov: „Hudba v Mačkách je fascinujúca. Najmä svojou farebnosťou. Úžasne sú v nej využité inštrumenty v rámci jednotlivých motívov a rovnako zvuková kombinácia nástroja s nástrojom. Mačky sú tiež špecifické svojou multi-žánrovosťou. V máloktorom inom muzikáli si môžete vypočuť klasické orchestrálne pasáže, pop, swing, funky aj heavy beat,“ dodáva bicista. A pri tom všetkom výsledkom nie je premotivovaný guláš, čo by hraničil s gýčom a trhal uši až pri koreňoch.

Na Slovensku Spomienky
Prirodzene, čo by to boli za Mačky, keby v nich neodznel hit Memory? Grizabellinu labutiu pieseň si od premiéry muzikálu v roku 1981 stihli prisvojiť takmer dve stovky interpretov. Do repertoáru si ju zaradili aj hviezdy ako Barbra Streisand, Sarah Brightman či Karel Gott. Na Slovensku sa cti zanôtiť si Memory (preloženú ako Spomienky) ušlo Kataríne Hasprovej a alternujúcej Hane Fialovej. „Memory je svetoznáma ária, preslávila ju aj Barbra Streisand, ktorú veľmi obdivujem. Pri tejto skladbe je špeciálne dôležité podať ju s hereckým výrazom. Veľmi sa teším, že Grizabella je mojou ďalšou krásnou rolou, ktorá patrí vo svete muzikálu k tým legendárnym,“ povedala na adresu výzvy menom Memory naša muzikálová diva.

Mačky však neboli výzvou len pre Katku Hasprovú. Náročné tanečné kreácie potrápili viac než päťdesiat ďalších muzikálových hercov, choreografa Ladislava Cmoreja a režisérku Gabrielu Petrákovú. Azda s najväčším nábojom sa však s Mačkami popasovala kostymérka Ľudmila Várossová. „Vinou“ jej kreativity by v Mačkách Karola Čálika ani vlastná dcéra a syn, Katku Hasprovú ani vlastná mať a Mirku Partlovú ani vlastný priateľ Patrik Vyskočil nespoznal (a to v muzikáli tiež účinkuje). Vďaka Mačkám na Novej scéne tak mačkách príde na chuť aj tá časť obecenstva, ktorá verí, že tie čierne prinášajú nešťastie a že všetky sú zdrojom toxoplazmózy. A ako naschvál, ešte aj majú deväť životov. Mňau.

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 03 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift 04 - Modified: 2024-04-04 10:21:33 - Feat.: - Title: Lizzo z biznisu neodchádza, Selena niekoľkokrát strašila, že na Instagrame končí. Robia to len pre to, aby upútali pozornosť? 05 - Modified: 2024-04-01 12:00:00 - Feat.: - Title: Končím, napísala slávna speváčka Lizzo fanúšikom. Vadia jej klamstvá a vtipy o jej vzhľade
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:48