Reuters
StoryEditor

Ukrajina pohrozila odchodom zo súťaže Eurovízia, ak vyhrá Rus

13.05.2016, 18:00
Autor:
ČTKČTK

Ak v sobotňajšom štokholmskom finále piesňovej súťaže Eurovision Song Contest vyhrá favorizovaný ruský spevák Sergej Lazarev, Ukrajina sa nasledujúceho ročníka nezúčastní, pohrozil generálny riaditeľ ukrajinskej televízie Zurab Alasanija.
"Ak vyhrá človek menom Lazarev, potom sa budúci rok ukrajinská televízia zriekne účasti v súťaži," napísal Alasanija na sociálnej sieti.

Nasledujúci ročník súťaže sa podľa pravidiel koná v krajine víťaza. Ukrajina kvôli ruskej anexii Krymu a podpore separatistov v Donbasw na východe krajiny oficiálne označuje Rusko za agresora, ktorý okupuje ukrajinské územia.
Na Ukrajine aj v Rusku sa súťaž teší mimoriadnej diváckej pozornosti. V sobotňajšom finále sa s Lazarevom stretne aj ukrajinská speváčka Jamala, ktorá postúpila s piesňou pripomínajúcou sovietske deportácie krymských Tatárov v roku 1944.



Organizátori súťaže podľa agentúry TASS považujú otázky súvisiace s budúcim ročníkom Eurovízie za predčasné, pretože sa ešte nevie, kto zvíťazí. Ale dodávajú, že každá televízia o svojej účasti rozhoduje sama a slobodne.
Najväčšie šance na víťazstvo tento rok stávkari pripisujú práve ruskému spevákovi; ukrajinská speváčka je u nich na štvrtej priečke, napísala ruská tlačová agentúra TASS. Pravidlá súťaže divákom neumožňujú hlasovať pre zástupcov vlastnej krajiny.

Ukrajinská kríza poznamenala aj predvlaňajší ročník piesňovej súťaže Eurovízia: úspech ruských zástupkýň - sedemnásťročných dvojčiat Anastasie a Marije Tolmačevových - v semifinále sprevádzal piskot a bučanie publika. "Na scéne nie som sama. Stojí za mnou 46 miliónov Ukrajincov," vyhlásila vtedy ukrajinská speváčka v súťaži Marija Jaremčuková. Finále ale nakoniec vyhrala "fúzatá dáma" Conchita Wurst, ktorou je rakúsky travesti spevák Thomas Neuwirth. Vlani sa zase patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi nechal počuť, že sa modlí, aby Eurovíziu nevyhralo Rusko - konania súťaže by podľa preláta do krajiny priviedlo nežiaduce konkurzné javy zo západnej kultúry.




Súťaž Eurovízia sa koná každý rok a patrí k najsledovanejším televíznym prehliadkam populárnej hudby v Európe. Česko v minulosti bez väčšieho úspechu reprezentovali skupiny Kabát, Gipsy.cz, speváčka Tereza Kerndlová alebo vlani Marta Jandová a Václav "Noid" Bárta. Už v roku 1968 sa súťaže, ktorá sa vtedy nazývala Veľká cena Eurovízie, zúčastnil Karel Gott, ale ako reprezentant Rakúska. Slovensko naposledy reprezentoval  neúspešne Miro Šmajda, či Kristína. Víťazstvo v súťaži Eurovízie prinieslo v roku 1974 medzinárodný úspech legendárnej švédskej skupine ABBA. V roku 1988 sa víťazkou stala Céline Dion, ktorá vtedy spievala za Švajčiarsko.

01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 03 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 04 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 05 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:53