Kika Čičmanec sa stretla aj s modelkou Heidi Klum.Archív Kika Čičmanec
StoryEditor

Slovenská herečka je hviezdou v Amerike. Natočila film o našej svätici

25.05.2016, 00:00

Marianna Čičmancová sa predstavuje ako Kika, pretože tak ju volali už od detstva. A priezviskom je Čičmanec, keďže je to pre Američanov jednoduchšie meno na vyslovovanie. Inak je z nej stále hrdá Slovenka, ktorá detstvo prežila v Nemecku a potom odišla do Ameriky za svojím snom stať sa herečkou.

Mala len 2,5 roka, keď jej rodičia spolu s ňou a bratom utiekli do Nemecka. Utekali do neznáma, aby mohli deťom dať lepšie podmienky do budúcnosti. Keď vyrástla, začala tam študovať architektúru, no dostala tenisové štipendium do americkej Nebrasky a viac jej nebolo treba. „Tam som začala študovať žurnalistiku a po štúdiu som odišla do Los Angeles. Tam som si spravila aj magisterský stupeň herectva na filmovej škole,“ hovorí s úsmevom. Postupom času sa z nej stala herečka, no teraz sa rozhodla, že chce niečo iné.

Natočila krátky film o blahoslavenej Zdenke, ktorej príbeh je smutný, dramatický, ale bola to silná žena a pomáhala do posledného dychu. „Keď som čítala jej príbeh, veľmi ma fascinoval a citovo sa ma dotkol. Čím viac som sa do jej životného príbehu vžívala, tým viac mi bolo jasné, že je to ten správny smer. Ona milovala svoju rodinu, veľmi jej chýbali a často na nich spomínala. Napriek tomu sa vybrala vlastnou cestou a ja som sa trochu s tým identifikovala. Je mi veľkou inšpiráciou,“ dodala Kika, ktorá si Zdenku aj sama zahrala.

Filmovala v reholi aj na cintoríne
Celé natáčanie bolo pre ňu veľmi intenzívne a prežívala spolu so Zdenkou všetky útrapy, ktoré si musela prežiť. „Navštívila som aj rehoľne sestry v Trnave, kde som sa viac dozvedela o jej osude. Filmovali sme okolie nemocnice, kde kedysi pracovala. Taktiež sme filmovali na cintoríne, kde je pochovaná. Dokonca som mala možnosť u nich v kláštore aj prespať a tým sa viac vcítiť do diania a života. Chcela som získať čo najviac informácií a musím povedať, že to bol fascinujúci zážitok. Tá energiu a pocit, čo som tam cítila, boli neuveriteľné a vedela som, že som si dobre vybrala,“ zamyslela sa.

Zvyšok natáčali v L. A., aj keď to bolo náročné. Všetko si Kika zháňala sama. Uniformy, priestory, ľudí, spolupracovníkov. Ako sama hovorí, spala málo a natáčala aj 16 hodín v kuse, no stálo to za to. „Mala som okolo seba super tím spolupracovníkov, ktorí mi pomáhali. Popri všetkej tej námahe a strese som sa veľa naučila, čo je podstatné,“ dodala.

Film o blahoslavenej Zdenke je úspešný a dokonca sa dostal aj na premietanie do Cannes. „Veľmi sa na to teším. Som rada, že mám tú šancu oboznámiť verejnosť so Zdenkiným príbehom. Napísala som so spisovateľom Romanom Paschalom celovečerný film o Zdenke a dúfame, že sa nájdu záujemcovia, čo by sa chceli na tomto filme podieľať,“ rozhovorila sa o svojich plánoch žena, ktorá sa aj napriek životu v Nemecku či v Amerike stále cíti byť Slovenkou.

S rodičmi komunikuje po slovensky, s bratmi komolene po slovensky a, samozrejme, po nemecky. Nedá však dopustiť na čapovanú kofolu a bryndzové halušky, takže vždy, keď sa na rodnej hrude objaví, poriadne si naloží. A to sa snaží robiť aspoň raz za rok. Rovnako tak obľubuje aj naše tradičné sviatky ako Vianoce či Veľkú noc. Keď je však v Amerike, na nudu veru nepomyslí. Veď ako by aj mohla, keď stále chodí po kastingoch a výberoch hercov do filmov. „Nuda to nie je, ale každý deň je iný. Chodím po kastingoch, pracujem na vlastných projektoch a stále robím niečo, aby som sa priblížila k svojim snom. Musela som si zvyknúť na slovo „nie“, aby som sa raz dopracovala k vytúženému „áno“,“ vysvetlila.

Keďže je jej práca skutočne náročná, má agenta, ktorý ju informuje o kastingoch. Kika má aj kastingové stránky, vďaka ktorým sa prihlasuje tam, kam ju nedal agent. A keď ju zavolajú, ide. Niekedy aj na viac kastingov denne všade po meste a dúfa, že všetko stihne. Čas predsa len posúvať nevie. Sú však aj dni, keď kedy nemá žiaden a pracuje na svojich projektoch. A vďaka svojej práci sa stretla už aj s niektorými skutočnými hollywoodskymi hviezdami. Alicia Vikander, Kirsten Dunst, Miley Cyrus, James Franco, Rooney Mara.

Toto je len zlomok zo známych ľudí, s ktorými prišla do styku. Nie je to síce kamarátstvo na celý život, ale aj stretnutie sa ráta. A aj ona má sny: chcela by si zahrať s Meryl Streep či Ryanom Gosslingom a Leonardom DiCapriom.

01 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 02 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 12:44