Masterfilm
StoryEditor

České filmy vo svetovej premiére. Karlovy Vary uvedú nového Hřebejka aj Němca

01.06.2016, 11:05
Autor:
ČTKČTK

Hlavná súťaž karlovarského festivalu, ktorý sa tento rok uskutoční od 1. do 9. júla, uvedie v svetovej premiére film Vlk z Královských Vinohrad od v marci zosnulého režiséra a scenáristu Jana Němca a slovensko-českú koprodukčnú snímku Učitelka od režiséra Jana Hřebejka. V Prahe to dnes oznámil programový riaditeľ festivalu Karel Och, píšu lidovky.cz.

Svoj posledný film nakrúcal Němec vlani aj na festivaloch v Cannes a v Karlových Varoch na základe svojich autobiograficky ladených spomienok. Podľa Karla Ocha tak vznikla posmutnená komédia, ktorá je nesentimentálnym ohliadnutím a nonšalantným vyrovnávaním si účtov v punkovom háve. Reálnymi životnými zážitkami inšpirovaný film voľne vychádza z Němcovej poviedkovej zbierky Nepodávej ruku číšnikovi a pozoruje jeho osud od šesťdesiatych rokov 20. storočia do súčasnosti. "Okrem Cannes sa film nakrúcal v Prahe, v New Yorku, v Kalifornii a aj na festivale v Karlových Varoch, kam sa v spomienke na Jana Němca film symbolicky vracia," uviedol producent filmu Tomáš Michálek. 

Hřebejkovu snímku odohrávajúcu sa za neskorej československej normalizácie označil Karel Och za štúdiu patologického manipulovania s univerzálnou platnosťou. Hlavnou postavou filmu je zdanlivo empatická a láskavá triedna učiteľka, ktorá však prostredníctvom žiakov manipuluje ich rodičmi. Oba tituly budú mať vo Varoch svetovú premiéru.

Desať debutov a dva druhé filmy budú uvedené v súťaži Na východ od Západu. Otvorí ju čierna komédia Attilu Tilla Takí normálni vozičkári o adolescentoch pripútaných na invalidný vozík, ktorí vytvoria gang nájomných vrahov. Domácu kinematografiu zastúpi psychologická dráma s prvkami hororu Polednice od režiséra Jiřího Sádka.

Tri svetové premiéry - Normální autistický film od režiséra Miroslava Janka, FC Roma od režisérov Tomáša Bojara a Rozálie Kohoutovej a Příbuzní od ukrajinského dokumentaristu Vitalija Manského - sa predstavia v súťaži dokumentov. Medzi tuctom titulov z celého sveta sa objaví napríklad film Věž - animáciou ozvláštnená rekonštrukcia prvého medializovaného školského masakru v Spojených štátoch z polovice 60. rokov či koprodukčná snímka Země koho? Tá je pálčivú správou o šokujúcej úlohe polície pred, počas a po revolúcii v Egypte pred piatimi rokmi.

01 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 02 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 15:59