StoryEditor

Bankoví chlipníci zaplatia za "harašment"

27.04.2004, 00:00

Bývalá pracovníčka americkej investičnej banky Merrill Lynch, ktorá podala žalobu v súvislosti so sexuálnym obťažovaním, dostane od banky 2,2 mil. USD. Rozhodnutie súdu je precedensom, pretože všetky doterajšie žaloby sa vyriešili mimosúdnou dohodou. Od roku 1997 sa žaloby v súvislosti so sexuálnym obťažovaním podávali na základe Občianskeho právneho poriadku. Väčšina z deväťsto žalôb sa skončila vzájomnou dohodou. Momentálne sa v USA posudzujú asi štyri desiatky žalôb podobného druhu.
"Je to prezumpcia, pretože aj iné ženy sú obeťami tohto vzoru diskriminácie. Merrill Lynch to musí vyvrátiť," povedal Jill Weinstein, právnik firmy Stowell & Friedman, ktorá zastupuje bývalú maklérku Merrill Lynch Hydie Sumnerovú. Bola finančnou konzultantkou oddelenia investičnej banky v San Antoniu v rokoch 1991 -- 1997. H. Sumnerová tvrdila, že nie raz bola svedkom sexuálneho obťažovania zo strany zamestnancov spoločnosti. Okrem toho tvrdí, že ju obťažoval riaditeľ oddelenia a diskriminoval ju pri posune v kariérovom rebríčku smerom nahor. Podľa názoru trojčlennej poroty, žalujúcej sa podarilo dokázať "existenciu všetkých prvkov sexuálneho obťažovania a nepriateľskej atmosféry". Podľa názoru poroty v oddelení Merrill Lynch v San Antoniu bolo neprístojné právanie sa mužov úplne bežným javom.
V Merrill Lynch nechcú, aby ich niekto vnímal ako chlipníkov. "Spoločnosť, ktorá je opísaná v rozhodnutí súdu, to nie je súčasný Merrill Lynch," povedal hovorca firmy Mark Herr. Okrem toho vo firme tvrdia, že prijali opatrenia a vymenili manažéra v Merrill Lynch v San Diegu, ktorý mal oplzlé narážky k H. Sumnersovej. Kvôli tomu sa snažia zlepšiť efektívnosť vnútornej kontroly.
V posledných rokoch sa zdvihla vlna súdnych žalôb pre sexuálne obťažovanie v najväčších amerických investičných bankách. Najznámejšou bola proti Salomon Smith Barney, čo je pôvodný názov oddelenia Citigroup, zameraného na služby investičného bankovníctva. V decembri minulého roku súd zaviazal banku, aby zaplatila spolupracovníčke 3,2 mil. USD. Podobné žaloby jestvujú aj proti iným investičným bankám. Federálna komisia pre dodržiavanie rovnakých možností vo sfére zamestnanosti v Spojených štátoch iniciovala proti investičnej banke Morgan Stanley súdne vyšetrovanie týkajúce sa diskriminácie na základe príslušnosti k pohlaviu. Pred niekoľkými týždňami podala riaditeľka oddelenia devízových operácií Bank of America na súd Manhattanu žalobu proti svojmu zamestnávateľovi. Tvrdí, že keď bola tehotná, diskriminovali ju.
Sexuálne obťažovanie na pracovisku sa stáva živo diskutovanou otázkou. V mnohých európskych krajinách je sexuálny ''harašment" v zamestnaní legislatívne upravený. A aká je situácia na Slovensku? Zatiaľ sa vynašli len humoristi, ktorí sú autormi Murphyho zákona o sexuálnom obťažovaní. Znie takto: Ak hovorí muž žene o sexe, je to sexuálne obťažovanie. Ak hovorí žena mužovi o sexe, je to 65 Sk za minútu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. máj 2024 02:58