StoryEditor

Recenzia: Beyoncé išla opäť proti všetkým pravidlám. A uspela

11.06.2016, 00:00

Asi len málokto si môže dovoliť ísť natoľko proti pravidlám hudobného biznisu ako Beyoncé. Nový album Lemonade vydala bez akejkoľvek propagácie alebo aspoň ohlásenia. A ešte najskôr iba na streamovacej službe Tidal, ktorú vlastní jej manžel Jay-Z. Takto sa robí úspešný rodinný biznis. Avšak, zjavne to funguje. O deň neskôr sa album objavil v predpredaji na platforme iTunes a okamžite sa dostal na vrchol rebríčkov v šiestich desiatkach krajín. Až začiatkom mája sa Lemonade potom objavil na fyzických nosičoch, konkrétne na CD s dvanástimi skladbami a DVD s hodinovým dokumentom nesúcim podtitul Cesta každej ženy k sebapoznaniu a uzdraveniu.



Á la Zeppelin
Onen dokument je, samozrejme, pre viac spoločenskú než umeleckú výpoveď, ktorú sa Beyoncé rozhodla do svojho albumu vniesť, vlastne dôležitejší ako samotná nahrávka. Pre poslucháčov je však zásadná hudba. Tá je v podaní speváčky pomerne rýdza. Na albume sa vystriedalo mnoho producentov a spoluautorov nevynímajúc zvučné mená ako Diplo, The Weeknd alebo Kendrick Lamar. Do asi najzákladnejšej polohy Beyoncé dostal Jack White, ktorý sa podieľal na piesni Don´t Hurt Yourself, pre ktorú vysamploval rytmiku zo skladby When the Levee Breaks od Led Zeppelin.
Nie je to jediná z položiek nového albumu, ktorá si vypomohla už natočenou hudbou niekoho iného, ale určite je tou najprípadnejšou. Používanie úryvkov z cudzích nahrávok je frajerina slúžiaca často len ako reklama – tú však speváčka nepotrebuje. A ako poznamenáva Neil Shah z The Wall Street Journal – samplovať „Zeppelinov“ nie je lacný špás, takže White a Beyoncé museli sakramentsky veľmi chcieť na nahrávke bubny Johna Bonhama. Ale dobre urobili – výsledkom je správne naštvaná skladba, v ktorej práve bicie dominujú a nekompromisne ju posúvajú dopredu.

Drahé výpožičky
Okrem Bonhama si Beyoncé vypožičala psychedelické kúsky z pesničky Let Me Try od šesťdesiatkovej kapely Kaleidoscope, ktorými pomáha budovať ľahko snovú atmosféru v skladbe Freedom (na tej spolupracoval Kendrick Lamar). Inokedy zase čerpá z Outkast alebo od amerického speváka Andyho Williamsa. V každom jednom z týchto prípadov však platí, že tieto výpožičky nie sú samoúčelné a veľmi dobre slúžia novému určeniu.
Inak, Beyoncé Lemonade namiešala z viacerých žánrov. Súčasnému popovému zvuku je veľmi poplatná pesnička Love Drought, temné r‘n‘b ponúka 6 Inch, na ktorej spolupracoval The Weeknd. Daddy Lessons sú zase takmer čistá country a silný hlas Beyoncé veľmi dobre vyniká napríklad v klavírnej balade Sandcastles, do ktorej sa speváčka miestami skutočne veľmi opiera. V záverečnej Formation sa zase rapuje. Beyoncé nasadila latku poriadne vysoko už svojou predchádzajúcou, tri roky starou nahrávkou, ktorá určite patrí medzi zásadné počiny súčasnej hudobnej scény. V prípade Lemonade onú vytýčenú métu minimálne nepodkračuje. Vlastne sa dá povedať, že ju preskakuje nielen ladným štýlom, ale ešte aj s drobnou rezervou k dobru. Kiež by sa aj ďalší muzikanti sústredili viac na hudbu než na marketing.
Václav Hnátek, MF Dnes

Hodnotenie: 4,5 z 5 hviezdičiek
Interpret: Beyoncé
Názov: Lemonade

01 - Modified: 2024-04-19 07:44:02 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 16 nových skladieb a rozbíja internet 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:07