StoryEditor

Oživený duch viedenského biedermeiera

11.07.2003, 00:00
Návrat k antike, k jej usporiadanosti, jemnej a triezvej elegancii, či návrat k akémusi nevtieravému pôvabu, ktorý si človeka vzápätí podmaní, tak by sa dalo charakterizovať i obdobie klasicizmu - umeleckého smeru, ktorý sa vyprofiloval v druhej polovici 18. a začiatkom 19. storočia.
Vo Francúzsku vyústil do empíru a empírového štýlu, čo sa prejavilo predovšetkým v úžitkovom umení, v bytovej kultúre a taktiež v odievaní. Biedermeier sa nazýva slohové obdobie formujúce sa prevažne v Nemecku a Rakúsku, a to od konca empíru do roku 1848. Je taktiež štýlom uplatňujúcim predovšetkým striedmosť a rozvážnosť, ako aj tichú eleganciu, dokonca je akýmsi návratom k disciplíne, čo bolo v prudkom kontraste k heroickému a monumentálnemu empíru.

S klobúkom na hlave
S vychádzkovou paličkou, ba dokonca aj s klobúkom na hlave môžu teraz návštevníci neďalekého viedenského Historického múzea obdivovať staronový "objav" menom Biedermeier. Na svojich potulkách sa stretnú s umelcami tejto epochy (Peter Fendi, Balthasar Wigand a iní), ktorí poňali mesto Viedeň bezprostredne ako tému. A tak heroicko-ideálne krajinky vystriedali pitoreskné výjavy skutočnosti ulíc a uličiek predmestí, v tom čase ešte "poznačených" neopakovateľným duchom detinskosti. Skutočnosť sa snažili vnímať a zaznamenať predovšetkým očami prostého chodca, avšak svoje témy si vyberali s puntičkárskou jemnosťou. Ich heslom bolo "maľovať slobodne a podľa prírody".

Maľovaná premena Viedne
Do popredia prerazili "malé" techniky, ako skica ceruzou či akvarel, ktoré umelcom dovoľovali pracovať rýchlo a zaznamenať tak svoj obraz v celej aure farebnosti a atmosféry. Jednoznačnosť a presnosť, s akou sa to udialo, vrylo týmto umeleckým dielam ich neodškriepiteľnú formu dokumentu, a to politickej a sociálnej reality tohto obdobia, no predovšetkým topografického vývoja Viedne prvej polovice 19. storočia. V neposlednom rade prispel práve tento aspekt k vzniku takej rozsiahlej zbierky akvarelov a kresieb Historického múzea vo Viedni, kde sa návštevníci stretnutú s takmer 160 dielami tejto významnej zbierky. Môžu sa tak vydať na imaginárnu prechádzku Viedňou, na ktorej sa dá objavovať, sledovať a obdivovať jej premenu. Cesta ich pritom zavedie z periférie priamo do centra mesta biedermeierovskej idyly. Výstava potrvá do polovice septembra a je obohatená aj mnohými krajinkami, ako i sériou portrétov.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 02:46