StoryEditor

Festival frankofónneho filmu rastie do dĺžky

16.03.2004, 23:00
Už šiestykrát sa zajtra v bratislavskom kine Istota začne desaťdňový Medzinárodný festival frankofónneho filmu Bratislava, ktorý potrvá až do budúceho piatka. Pre filmových fanúšikov je pripravených vyše štyridsať filmov najrôznejších žánrov, ktoré sa doteraz v slovenskej filmovej distribúcii neobjavili.

Už šiestykrát sa zajtra v bratislavskom kine Istota začne desaťdňový Medzinárodný festival frankofónneho filmu Bratislava, ktorý potrvá až do budúceho piatka. Tohtoročný festival sa v porovnaní s minuloročným predĺži o jeden deň. Pre filmových fanúšikov je pripravených vyše štyridsať filmov najrôznejších žánrov, ktoré sa doteraz v slovenskej filmovej distribúcii neobjavili.
Minulý ročník venoval väčšiu pozornosť animovaným filmom, tento rok sa otvára priestor aj na prezentáciu dokumentárnych filmov. Do programu boli preto zaradené štyri dokumenty, no taktiež pozoruhodná snímka režiséra N. Philiberta Byť a mať, ktorá získala na minuloročnom festivale Hlavnú cenu poroty i Cenu publika. Režisér zároveň potvrdil účasť na festivale, takže sa s ním budú môcť stretnúť aj diváci. Pre vytrvalcov je už tradične z piatka na sobotu pripravená Filmová noc. Niektoré festivalové dni budú mať opäť charakter národných večerov, ktoré predstavia filmovú tvorbu Kanady (18. marca), Belgicka (23. marca), Burkiny Faso (24. marca), Francúzska (25. marca) a Švajčiarska (26. marca). Na rozdiel od minulých ročníkov je festival nesúťažný a jediná cena, ktorá sa bude udeľovať, je Cena publika.
Tohtoročným otváracím filmom bude Invázia barbarov kanadského režiséra D. Arcanda, ktorý zaň nedávno získal Oscara za najlepší zahraničný film. Ak sa na projekciu náhodou nedostanete, môžete film až do konca mája vidieť vo filmových kluboch. Z ďalších premietaných filmov môžeme spomenúť belgickú snímku Vždy som chcela byť sväticou, ktorá rozpráva príbeh o živote mladej dospievajúcej Norah, mapujúc cestu prechodu z dievčenských ilúzii do reality. Festival predstaví aj trilógiu francúzskeho režiséra L. Belvauxa Útek, Po živote a Obdivuhodný pár. Film Nedočkavé telá rozpráva o dvoch mladých a milujúcich sa ľuďoch, ktorým ich bezstarostný svet preruší skutočnosť, že Charlotte je ťažko chorá. Na scénu popri nej vstupuje aj druhé dievča predstavujúce pre mužského hrdinu únik. Priestor dostanú aj filmové debuty mladých filmových tvorcov, napríklad filmy Pobrežie, Kúsok neba, či Môj idol . S filmom Čo sa stalo na juhu, považovaným za najlepšiu domácu snímku roka, sa divákom na záver festivalu predstaví švajčiarsky režisér V. Pluss -- najvýraznejšia postava mladej generácie švajčiarskych tvorcov.
Na festivale nebudú chýbať ani animované filmy, ako napríklad francúzsky film S. Chometa Trio z Belleville uvedený v slovenskej predpremiére, ktorý francúzska tlač vyhlásila za najlepší film roka 2003. Diváci si budú môcť vybrať z niekoľkých druhov vstupeniek, lístok na jedno predstavenie bude stáť šesťdesiat korún, za permanentku na celý festival záujemcovia zaplatia necelých päťsto korún. Jednou zo sprievodných akcií festivalu je i sobotná hudobná párty Cinematique v bratislavskom klube Metro so živým vystúpením kanadsko-francúzskej skupiny Swing.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 13:45