Pohoda/Martina Mlčúchová
StoryEditor

Tipy, čo by ste mali vidieť na Pohode v piatok a v sobotu

08.07.2016, 13:00
Autor:
lucluc

Druhý deň festivalu Pohody je už v plnom prúde. Aby ste sa v ňom nestratili, vyberáme z ich programu to, čo by ste do jeho konca určite nemali zmeškať.

Zrní & Janáčkova filharmónia Ostrava CZ
Urpiner stage Piatok 14:00
Podmanivá hudba kapely Zrní vzniká vzájomnou improvizáciou muzikantov, ktorých baví neustále objavovať nové možnosti. Päť milovníkov ľudovej hudby narodených do elektronickej doby to z ulíc Kladna a Prahy dotiahlo (pomaly, ale isto) medzi elitu českej scény. V ich prejave však nenájdete ani náznak elitárstva, len neustálu zvedavosť a radosť z hry. Po ich výbornom koncerte na Pohode v roku 2013 prídu hudobne posilnení o 40 členov Janáčkovej Filharmónie.

The Vaccines GB
Urpiner stage Piatok 18:00
Keď The Vaccines v roku 2010 nahrali na YouTube skladbu „If You Wanna“, prominentný DJ Zane Lowe z BBC 1 ju označil za najhorúcejšiu skladbu na svete. O rok neskôr vydali prvý albumWhat Did You Expect from the Vaccines?, ktorý sa stal najlepšie predávaným debutom roka 2011. Druhý album Come of Age získal zlatú platňu a dotiahol to na prvé miesto v predajnosti albumov v UK. Pred rokom vydali tretí štúdiový album English Graffiti. Dôvody, prečo sa oplatí vidieť The Vaccines stručne zhrnul už po ich prvom koncerte Magazín Clash: „Prirovnania nie sú dôležité, sú jednoducho fantastickí, osviežujúci a vzrušujúci.“



Saul Williams US
Space aréna SLSP Piatok 19:00
Saul Wiliams je chlapík, ktorý si rovnako dobre počína na filmovom plátne, Broadwayi, v aulách univerzít či v zašitom klube na periférii. Pracuje so slovom, jeho rytmom, výrazom i dynamikou s kadenciou Mohamada Aliho a presnosťou skalpela Bena Carsona. Nike si jeho „List of Demands" vybralo ako podklad k svojej kampani. Porotu festivalu v Cannes a Sundance si získal filmom Slam a Broadway v predstavení „Holler If Ya Hear Me". Na rade je Pohoda...

Sigur Rós

piatok 20.00
„Bolo symbolické, že prvým potvrdeným a zverejneným menom je práve Sigur Rós. Snažíme sa ich získať viac rokov a každoročne som sa o nich bavil aj s Ďurom Kušnierikom. Požiadal som ho, aby sa za nás prihovoril, aby Jónsimu a spol. vysvetlil, prečo si majú vybrať z toho množstva ponúk práve Pohodu. Viem, že Ďuro to aj každoročne robil, spolu s jeho islandskými priateľmi. Potvrdenie sme dostali deň predtým, ako Juraj zomrel,“ povedal Michal Kaščák. Kapela, ktorá vznikla v roku 1994, sa postupne prepracovala na headlinerov festivalov ako Latitude, Bestival či Lollapalooza. Magická atmosféra ich skladieb si podmanila nielen poslucháčov, ale aj mnohých filmárov.



Nina Kraviz RU
Space aréna SLSP Piatok 00:00
Jedna z najvýznamnejších postáv svetovej elektronickej scény. Nina Kraviz (Нина Кравиц) vystúpi na Pohode 2016. Rodená Sibírčanka, producentka a DJka je známa vďaka vášnivému neustálemu hladu po nových i starých nahrávkach a zvukoch. Jej mimoriadna chuť po výstrednej elektronickej hudbe viedla k založeniu vlastného vydavateľstva трип (Trip). V roku In 2015 bol трип magazínom Mixmag vybraný  za najlepšie vydavateľstvo roka. Od tohto roku je pravidelným hosťom BBC Radio 1 Residency show.

Parov Stelar AT
Urpiner stage Piatok 23:00
Tretie najväčšie mesto Rakúska Linec preslávili malé vianočné koláčiky. Na prelome tisícročí mu však pribudol ďalší výrazný exportný artikel v podobe DJ-a Marcusa Füredera známejšieho pod umeleckým menom Parov Stelar. Kombináciu žánrov jazz, house, electro a breakbeat mimoriadne úspešne skĺbil v novom šate zvanom elektro swing.
Füreder začal ako DJ v rakúskych nočných kluboch v druhej polovici deväťdesiatych rokov. V roku 2003 založil label Etage Noir Recordings. O rok neskôr začal vystupovať pod menom Parov Stelar. Jeho prvé EP „Kiss Kiss“ okamžite zarezonovalo vo vplyvnom rakúskom rádiu FM4. Hneď potom nasledovalo LP „Rough Cuts“, ktorým sa presadil na medzinárodnej scéne v rámci elektronickej hudby. Po vydaní albumu „Shine“ ho redaktor BBC Chros White označil za jedného z najsľubnejších producentov v Európe. A nemýlil sa.



SOBOTA

David Koller CZ
Urpiner stage Sobota 14:00
David Koller má za sebou mimoriadne úspešný rok. V marci 2015 vydal album ČeskosLOVEnsko a v apríli tohto roka si aj vďaka nemu odniesol z aktuálnych cien českej hudobnej akadémie Anděl tri sošky: pre najlepšieho speváka, najlepší album a pre skupinu štvrťstoročia (Lucie). Nové veci spoločne s najväčšími hitmi predstaví aj na Pohode.

Savages GB
Urpiner stage Sobota 18:00
Už ich debut sa dostal v rebríčku predajnosti do TOP20 v Británii a do finálneho shortlistu ocenenia album roka Mercury Prize. Podľa Guardianu nám umožňujú vidieť ako vyzerali začiatky Public Image Ltd či Joy Division a v recenziách nechýbajú ani prirovnania k PJ Harvey či Nickovi Caveovi. Post-punkové Savages vydali koncom januára ďalší vysokohodnotený album Adore Life.


Lola Marsh IL
Orange stage Sobota 19:00
Ich pieseň You're Mine sa dostala medzi tri najvirálnejšie skladby na Spotify, kde má momentálne tri a pol milióna vypočutí. Ďalšia skladba „Sirens“ sa ocitla na piatom mieste TOP 10 US viral tracks. Úspech týchto piesní určite neprekvapí nikoho, kto zažil ich koncerty na Pohode, kde sa Lola Marsh z neznámej kapely stali jedným z najžiadanejších mien.
Prvýkrát prišli na Pohodu ako neznáma izraelská kapela, no okamžite si u nás získali mnohých fanúšikov. Nasledovalo malé jesenné turné v slovenských kluboch a druhé vystúpenie na Pohode, tentokrát pred vyše 20-tisícovým publikom. Medzičasom podpísali zmluvu s vplyvným indie vydavateľstvom Anova Music. V januári zverejnili krásny klip, ktorý natočili v izraelskej púšti ku skladbe „You're Mine“ a vydali rovnomenné EP. Následne absolvovali úspešné turné vo Francúzsku a Nemecku a teraz sa vrátia na Pohodu – ako jediná zahraničná kapela tretíkrát v rade.

James Blake

sobota 21.30
Už prvé skladby tohto 27-ročného Londýnčana, ktoré nahral v spálni, získali uznanie renomovaných DJov z BBC. Prvé tri EP zaradil Pitchfork medzi top 50 albumov 2010 a pieseň I only know (What I know now) zaradil na 8. miesto top 100 skladieb roka. Jeho eponymný debut bol nominovaný na Mercury Prize, pričom po vydaní druhého albumu toto prestížne ocenenie získal. Medzi jeho úspechmi nechýbajú ani nominácie na Grammy a Brit Awards. Tento rok vydáva tretí album The Colour in Anything, na ktorý pozval Kanyeho Westa a Justina Vernona, takže nové piesne isto predstaví aj v Trenčíne.

ODESZA US
Space aréna SLSP Sobota 21:30
ODESZA je duo, ktoré tvoria Harrison Mills (a.k.a. CatacombKid) a Clayton Knight (a.k.a. BeachesBeaches).  Úspech v rámci elektronickej komunity im priniesol už  ich debut „Summer's Gone“ (2012). Nasledovalo EP „My Friends Never Die“ (2013). V roku 2014 vydali LP „In Return“, ktorý im zabezpečil uznanie širšej verejnosti. Okrem skvelých podmazov zapôsobili na publikum aj kolaborácie s vokalistkami ako Shy Girls, Madelyn Grant či Zyra.

Jana Kirschner SK
Budiš stage Sobota 23:00
V minulosti na Pohode speváčka oznámila aj dve mimoriadne milé správy, očakávanie svojich oboch dcér. Čo môžeme očakávať od vystúpenia Jany Kirschner na festivale naznačujú aj jej slová po koncerte na trenčianskom letisku v roku 2012: „Ja si myslím, že Pohoda má vychované obecenstvo, ktoré sa nechá rado prekvapiť a majú radi, keď interpret donesie niečo nové... pre týchto ľudí sa každá slovenská kapela snaží pripraviť čo najlepší program. Predsa len, či chceme, či nechceme, je to kultúrna udalosť roka. Aj preto by sme sa mali snažiť, priniesť to niečo zaujímavé."

Prodigy
sobota 23.00
Na každý rok kariéry Prodigy pripadá približne milión predaných albumov. Na konte majú 2x Brit Awards, 4x MTV Video Music Awards a 6x MTV Europe Music Awards. „Podľa ankety Mixmagu je The Prodigy najlepšia tanečná kapela v dejinách. My o tom nepochybujeme, dôležitejšie ako veľké dejiny a ankety je však naše presvedčenie, že ak sa má niektoré veľké meno zopakovať na dvadsiatom výročí Pohody, najlepším kandidátom je táto „nebezpečácka“ trojica. Tí, čo boli na ich pamätnom koncerte v roku 2005, vedia prečo, tí, čo neboli, to zistia. Prichádza šialene sa valiaci buldozér zvuku, v ktorom je premyslený každý detail,“ takto ohlásili organizátori ich koncert na jar. Na Pohode už vystupovali (počas búrky) pred 11 rokmi, boli prvou voľbou Michala Kaščáka na 20. jubilejný ročník.


Flying Lotus US
Orange stage Sobota 00:00
DJka BBC Mary Anne Hobbs ho nazvala elektronickým Jimmym Hendrixom. Na jeho najnovšom albume sa podieľali Herbie Hancock, Kendrick Lamar, Snoop Dogg, Kimbra a Thundercat, pričom v minulosti spolupracoval aj s umelcami ako Erykah Badu a Thom Yorke. Aktuálne má v zbierke jednu MTV Video Music Award a 2 nominácie na Grammy. Na Pohodu 2016 príde priekopník elektronickej hudby a jej živého prevedenia Steven Ellison známy ako Flying Lotus.

01 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 02 - Modified: 2023-03-16 09:31:40 - Feat.: - Title: Náš čip ušetrí gigantom miliardy, hovorí pre HN Slovák, ktorého firma prichádza s prevratnou novinkou 03 - Modified: 2022-12-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Mágia Prodigy: Nebáli sa svojich démonov, vytiahli ich na pódium a umožnili ľuďom dať priechod tým svojim 04 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 05 - Modified: 2022-07-10 10:00:53 - Feat.: - Title: Festivalové looky známych slovenských celebrít: Na Pohode zažiarila Skoncová, ale aj sestry Nízlové
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:17