Tretí deň festivalu prinesie aj vystúpenie najväčšej hviezdyPohoda/ Martina Mlčúchová
StoryEditor

10 dôvodov, prečo bol jubilejný 20. ročník Pohody najlepší

11.07.2016, 00:00

Letisko pri Trenčíne počas víkendu navštívili tisícky ľudí. Celé podujatie bolo už pred začiatkom vypredané. Najväčší slovenský festival Pohoda počas víkendu oslávil jubilejný 20. ročník. Toto sú dôvody, prečo bola oslava okrúhlych narodenín úspešná.

1. Silný úvod
Aj tento rok mala Pohoda, ktorá bola vypredaná už deň predtým, veľmi silný úvodný deň. Aj keď sa s koncertmi začalo až o šiestej večer. Americká cigánska punková kapela Gogol Bordello a ich energické vystúpenie, ako aj anglická hviezda PJ Harvey boli dôvodmi, prečo sa oplatilo prísť na celú Pohodu. Faktom, že Pohoda je pre všetkých a má na nej priestor každý žáner je aj vystúpenie slovenského herca Milana Lasicu, ktorý účinkoval spolu s orchestrom Bratislava Hot Serenaders. Otvárací deň bol multižánrový.



2. Návrat Prodigy
Britské legendy zavítali na festival po 11 rokoch na oslavu jeho okrúhlych 20. narodenín, čo sa ukázalo ako vynikajúca voľba. Spod hlavného pódia sa davy návštevníkov tiahli takmer až k stanovému mestečku. Impozantná šou nestarnúcej partie okolo Keitha Flinta roztancovala nielen ich fanúšikov, ale aj rodiny s deťmi, dievčatá s kvetmi vo vlasoch a vlastne každého, kto sa v blízkosti hlavného pódia počas hrania ich najväčších hitov ako Breathe, Fire Starter či Voodoo People nachádzal.

3. Najväčšie hudobné prekvapenie
Príjemným prekvapením Pohody bolo vystúpenie post-punkovej ženskej kapely Savages z Veľkej Británie. Hoci doma je kapela, ktorej debutový album Silence Yourself získal aj prestížnu cenu Mercury Prize, veľmi pozitívne hodnotená, u nás ju príliš veľa ľudí nepoznalo. Napriek tomu dokázali elegantné post-punkáčky na čele s francúzskou speváčkou vystupujúcou pod umeleckým menom Jehnny Beth zaujať svojím vystúpením aj tých, ktorí ich na Pohode videli prvý raz a vyslúžiť si tak titul najväčšie hudobné prekvapenie festivalu.



4. Chlad z Islandu
Absolútnym protipólom energického vystúpenia Prodigy bol hlavný koncert druhého dňa festivalu v podaní islandskej kapely Sigur Rós. Počas magického vystúpenia Islanďanov diváci posedávali aj ďaleko od pódia. Kombinácia hudby, vizualizácií, hmly na pódiu a postupného zotmievania sa vytvorila na Pohode neopakovateľnú atmosféru, ktorá strhla aj tých, čo na festival neprišli výlučne kvôli nim.

5. Kiss4Boris a pozitivizmus
Na festivale je vždy výnimočná nálada. Organizačný tím na čele s Michalom Kaščákom sa snaží šíriť lásku a toleranciu, a to nielen formou komunikácie s návštevníkmi, interpretmi a personálom, ale aj svojím postojom k aktuálnym problémom. Preto na Pohode vyrástol symbolický minaret symbolizujúci solidaritu k moslimom, ktorých zasiahlo zneužívanie náboženstva extrémistami. Zároveň dostala priestor aj akcia s názvom Kiss4Boris, teda výzva návštevníkov, aby sa pobozkali pod minaretom a takýmto spôsobom odpovedali na negatívne komentáre poslanca Borisa Kollára na adresu minaretu na festivale.



6. EÚ, extrémizmus i šport
O diskusie, prednášky, workshopy bol i tento rok naozaj veľký záujem. Počas dňa sa stany, v ktorých sa diskutovalo o aktuálnych spoločenských a politických témach, akými sú napríklad extrémizmus alebo nedávne referendum o brexite plnili ľuďmi, ktorí besedy so záujmom počúvali. V jednom zo stanov sa dokonca šili šatky pre utečenkyne s deťmi. Pohoda teda nie je festivalom, na ktorý sa chodí iba zabávať, ale miesto majú aj závažné problémy. Okrem toho festival vychádza v ústrety aj športovým fanúšikom, ktorí na festivale mohli sledovať semifinále futbalového Eura či Tour de France.

7. Novinky v službách
Úroveň služieb sa na najväčšom slovenskom festivale každoročne zvyšuje. Splachovacie aj suché toalety sa v krátkych časových intervaloch dezinfikujú, personál sa nepretržite stará aj o poriadok v areáli festivalu, ani neskoro v noci sa teda nebrodíte haldami odpadkov. Každou Pohodou sa zvyšuje aj úroveň ponuky nápojov a jedla, zdravého i z každého kúta sveta. Festival ponúka aj viac tieňa a relaxačných zón či priestory pre rodiny s deťmi. Tentoraz pribudla napríklad možnosť oprať si svoje oblečenie, uzamknúť si svoje veci do skriniek, boli tam tribúny na solárnu energiu a podobne.



8. Niečo pre každého
V sobotu o jedenástej sa na hlavnom pódiu predstavila hlavná hviezda festivalu, v tom istom čase kúsok ďalej vystúpil multižánrový basgitarista Thundercat a neďaleko aj obľúbená slovenská speváčka Jana Kirschner. A plno bolo všade. Na Pohodu sa nechodí len kvôli headlinerom.

9. Počasie ako darček
Každý rok sa pred festivalom diskutuje o horúčavách a búrkach. No vyšlo to – teploty neprekračovali kritické hranice, fúkal osviežujúci vietor a letisko schladil dážď v piatok večer len na krátko.




10. Ľudia
Sú ľudia, ktorí chodia na festival každoročne. Počas 20. ročníka nebolo raritou stretnúť takých, ktorí boli na Pohode piaty, desiaty či štrnástykrát. Mnohí z nich na festival nechodia iba kvôli silnému line-upu, ale pre atmosféru a príjemnú tradíciu, ktorej sa nechcú vzdať.

01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 04 - Modified: 2024-02-21 08:31:57 - Feat.: - Title: Baroková a cirkevná hudba od tých najlepších: Tradičný festival klasickej hudby štartuje už túto nedeľu 05 - Modified: 2024-02-23 15:43:06 - Feat.: - Title: Projekt ako v Bratislave. Mesto na západe Slovenska získa takmer 300 nových bytov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:29