StoryEditor

Mánia okolo Harryho Pottera je späť. Od polnoci sa predáva nová kniha, aj u nás

31.07.2016, 15:30
Autor:
lucluc

Potterovská mánia opäť vypukla. Fanúšikovia mladého čarodejníka stáli v polnočných radoch na knihu z tejto série naposledy v roku 2007. Dnes o polnoci sa však mnohí postavili do takýchto radov opäť - začal sa totiž predaj knihy Harry Potter and The Cursed Child (1. a 2. diel), na ktorú čakali fanúšikovia trpezlivo od konca série. Je to ôsmy príbeh a od deja z toho posledného uplynulo 19 rokov. A prečo práve dnes po polnoci? Je to pri príležitosti fiktívnych narodenín Harryho Pottera a skutočných narodenín jeho stvoriteľky, J. K. Rowling. Spolu s knihou uzrelo svetlo sveta aj dlhoočakávané divadelné spracovanie.

Predaj knihy v angličtine sa už začal aj na Slovensku. Bratislavské kníhkupectvo Panta Rhei v Auparku pri tejto príležitosti zorganizovalo dnes ráno stretnutie Harry Potter maniakov, kde knihomoľov čakalo aj občerstvenie v Rokfortskom štýle. A kníhkupectvo Artforum v Banskej Bystrici dokonca výnimočne otvorilo svoje brány v noci od 01:01 do druhej hodiny rannej pre všetkých, ktorí túžili mať túto knihu ako prví nielen na Slovensku, ale jedni z prvých aj na svete.
"Reakcie boli pozitívne, vládla príjemná nočná atmosféra a pre ľudí, ktorí si prišli kúpiť knihu, to bol zážitok. Pokiaľ viem, prvá zákazníčka, ktorá si ju kúpila, ju už aj prečítala," reagoval pre TASR Slavo Sochor z banskobystrického kníhkupectva Artforum. Dlhodobo (ešte ako predpredaj na objednávky) je už kniha na prvých priečkach predajnosti.

Nejde však o pokračovanie či akúsi novú fázu známych príbehov. To J. K. Rowling už aj v minulosti viackrát odmietla. "Nie, nie," povedala agentúre Reuters. "Neplánovala som už napísať ďalší román, takže takto som dala fanúšikom niečo špeciálne," povedala Rowling, ktorá včera uviedla aj samotné divadelné spracovanie v divadle Palace Theatre na londýnskom West Ende. Kniha je teda akýmsi knižným vydaním scenára hry. "Dostať Pottera na scénu sa mi podarilo ľahko vďaka vízii tejto šouSom nadšená, keď vidím, že sa to podarilo zrealizovať tak krásne, ale Harry to má už za sebou."

Na príbehoch sa okrem spisovateľky J. K. Rowling podieľal aj scenárista Jack Thorne a režisér John Tiffany. Nový príbeh ukazuje Harryho Pottera ako 37-ročného zamestnanca Ministerstva mágie, ktorý má tri deti a ženu a stále je v kontakte s kamarátkou Hermionou, ktorá je vydatá za Rona. 

Predstavenie trvá päť hodín a je rozdelené do dvoch častí. Dej hry sa začína nástupišti 9 a ¾, kde všetci spolu odprevádzajú svoje deti na rokfortský expres. Jeho kľúčovou zápletkou je nepravdepodobné priateľstvo medzi Potterovým synom Albusom (hrá ho Sam Clemmett) a Scorpiusom (Anthony Boyle) – synom jeho nepriateľa Draca Malfoya. V divadelnom a knižnom texte je, samozrejme, veľa vtipov pre zasvätených a odvolávok na pôvodných sedem kníh.



Divadelná hra Harry Potter and the Cursed Child mala predpremiéru už v júni, keď ju mohlo vidieť niekoľko šťastlivcov a novinárov, doteraz sa však stále upravovala. Slávnostnú premiéru V Palace Theatre na londýnskom West Ende mala včera. Už predtým sa však objavili recenzie ako napríklad “Skutočne magické, hra plná zázrakov…” (The Independent), “Režisér John Tiffany vytvoril napínavé predstavenie.” (The Guardian), “Diváci závislí od Harryho Pottera budú predstavenie milovať.” (The Daily Mail) či “Triumf, ktorý chytí za srdce, nadchne a poteší.” (The Telegraph)... Predstavenie vychválili aj americkí kritici a predpokladá sa, že sa bude hrať čoskoro na Broadwayi.

Získať lístky na londýnske predstavenie je momentálne skôr zázrak, ale hra sa určite stane súčasťou repertoáru divadelných scén. Prvé l
ístky (okolo 175-tisíc) sa ešte v minulom roku predali za osem hodín. Hru, ktorá sa mala pôvodne hrať do mája 2017, predĺžia nakoniec až do decembra. Ďalšie vstupenky sa uvoľnia do predaja vo štvrtok.

Mladí Briti čítali 320-stranovú knihu hneď po zakúpení už počas tejto noci a na internete sa aktuálne kopia názory, recenzie a často aj odhalené zápletky. V slovenčine by mala vyjsť už v septembri.

01 - Modified: 2024-04-11 15:04:51 - Feat.: - Title: Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri 02 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 03 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 04 - Modified: 2024-03-11 09:14:15 - Feat.: - Title: Londýnske Letisko Heathrow má za sebou najúspešnejší február. Počet cestujúcich prekonal úroveň spred pandémie 05 - Modified: 2024-03-06 10:09:35 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, ako dobre sa vyznáte v EROTICKEJ literatúre
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:47