StoryEditor

Poslanci tvoria desatinu dovolenkárov v Častej-Papierničke

28.07.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Turistikou, športovaním, hľadaním húb či návštevou okolitých hradov si môžu spestriť pobyt poslanci a ďalší rekreanti účelového zariadenia Častá-Papiernička v Malých Karpatoch. Hoci ide o rekreačné zariadenie Kancelárie Národnej rady SR, poslanci tvoria necelých desať percent dovolenkárov v lete.

"Asi 70 percent tvorí verejnosť, necelých desať percent sú poslanci a zvyšok zamestnanci Kancelárie NR SR," prezradil TASR riaditeľ odboru účelových zariadení Kancelárie NR SR Milan Tollarovič.
Medzi pravidelných hostí Častej-Papierničky patrí napríklad poslanec za KDH František Mikloško či minister vnútra Vladimír Palko (KDH). Tento rok nechýbal ani šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik či Tibor Cabaj z ĽS-HZDS. Začiatkom júla priestory využila aj poslankyňa SDKÚ Petra Masácová, ktorá v auguste očakáva prírastok do rodiny. "Celý deň sme boli pri bazéne," prezradila poslankyňa, ktorá tu spolu s manželom strávila víkend. Nadšená bola aj výborným jedlom v Papierničke.
Poslanci Jozef Banáš (SDKÚ) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS) po dva večery predvádzali svoje majstrovstvo v hre na gitare. "Sergej je výrazne lepší gitarista, profesionál, on ma viedol," prezradil Banáš. Častú-Papierničku si vybral na dovolenkovanie, pretože je tu možnosť športovať do sýtosti a Banášovcom vyhovuje aj blízkosť Bratislavy. Poslanec si na dovolenke aj trochu zapracoval a čítal knihu ministra vnútra Palka Boj o moc a tajná služba. "Aj som si ju nechal ministrom podpísať," prezradil TASR s úsmevom Banáš, ktorý sa sem ešte v auguste chystá na pár dní.
Mnohí zákonodarcovia sa nevyhnú práci ani počas dovolenky a Tollarovič potvrdil, že viacerí si aj na dovolenku nosia "kopy papierov". Hoci je zariadenie v Častej-Papierničke známe ako miesto oddychu poslancov, paradoxne ich tu až toľko v lete nie je. "Možno aj preto, že tu predsa len nemajú pokoj od novinárov," dodal riaditeľ účelových zariadení Kancelárie NR SR.
Rekreanti si nevedia vynachváliť predovšetkým vonkajší a krytý bazén. Športovať môžu na tenisových a squashových kurtoch či futbalovom ihrisku. Využívajú aj stolný tenis a kolkáreň, a tých pohodlnejších čaká biliard. Tí, ktorí sa rozhodli v lete zhodiť nejaké tie kilá, navštevujú posilňovňu, k dispozícii je aj sauna, parný a perličkový kúpeľ.
V okolí rastie v lete aj množstvo húb. "Vášniví hubári môžu v súťaži o najväčšiu jedlú a zdravú hubu každý týždeň vyhrať miestnu špecialitu - pekáč smotanového osúcha s oravskou slaninou," prezradil Tollarovič. Okrem výletov do okolia, na Zochovu chatu, hrad Červený Kameň či do Smoleníc, ich každý týždeň čaká opekanie špekáčikov pri táboráku.
Poslanci a ich rodinní príslušníci zaplatia za noc 280 korún a zamestnancov Kancelárie NR SR stojí pobyt 130 korún. Verejnosť zaplatí za jednoposteľovú izbu 900 korún, dvojposteľový bungalov ich stojí 1 400 a štvorposteľový apartmán 2 400 korún. Zariadenie je v lete využité priemerne na 94 percent.
Účelové zariadenie v Častej-Papierničke bolo postavené v rokoch 1974 až 1975 a v roku 1996 pribudla prístavba s krytým bazénom. K dispozícii je celkovo 188 lôžok. NR SR má okrem Častej-Papierničky aj priestory v Tatranskej Javorine, Tatranskej Lomnici a Pezinku.

Rekreačné zariadenie Kancelárie Národnej rady SR v Častej-Papierničke. Snímka TASR/Š. Puškáš

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 14:31