StoryEditor

Mobily, internet a hrdina na odstrel. Tom Cruise sa opäť bije v kinách

23.10.2016, 00:00

Kníh o Jackovi Reacherovi napísal Lee Child zatiaľ dvadsaťjeden. Tom Cruise si postavu bývalého armádneho vyšetrovateľa zahral druhýkrát. Po filme Jack Reacher: Posledný výstrel, teraz hviezdi v novinke Jack Reacher: Nevracaj sa, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Originalitou tento kriminálny triler, ktorý sa od štvrtka hrá v našich kinách, práve nehýri. V podstate kopíruje klasický modelový príklad tohto žánru, len s mobilmi a internetom, teda hrdinami utekajúcimi a súčasne pátrajúcimi, prečo sú vlastne na odstrel. Avšak titulná postava z rodu záhadných vlkov samotárov, ktorá pláva dejom takmer bez hnutia brvou a s tichou iróniou, tvorí vďačný stredobod žánrového štandardu. Počnúc westernovo podfarbeným úvodom v bare a končiac nezáväzným flirtom cez telefón, ktorý preruší krivé obvinenie majorky zo špionáže, drží režisér Edward Zwick vo filme príjemne civilný tón.

​Smer Afganistan
Zjavenie Reacherovej údajnej dcéry je síce klišé ako hrom, ale mladučká blondínka rebelského typu sa na plátne vždy pekne vyníma, zvlášť po boku brunetky vyslobodenej Reacherom priamo z armádneho väzenia. Viac ako trio na úteku pred najatými zabijakmi zamrzí, že nitky zločinu zase mieria do Afganistanu. Ale pretože film vznikol podľa osemnástej knihy série, je zjavné, že Child už nemá čo vymýšľať.

Priveľa policajtov
Starosvetsky pokojný ráz sa nevylučuje s napätím, akčné scény ctia "ručnú prácu" s rekvizitami všedného dňa vrátane kuchynského náčinia a vo filme sa nájde miesto aj pre humor. Pokojne ho mohlo byť viac - na rozdiel od premnožených jednotiek polície štátnej, mestskej a vojenskej. Chýba už  len námorná vyšetrovacia služba.

Zločinci s hĺbkou
Svoj diel tradičného koloritu odovzdáva filmu mesto New Orleans so sprievodom masiek a ohňostrojom nad strechami, kde sa odohráva finálna štvanica. Bohužiaľ, obohraných položiek postupne pribúda. Zločinci trpia výronmi úvah, prečo tak radi ubližujú, podstata sprisahania vyústi do najväčšej banality a keby sa film o polhodinku skrátil, nič by sa nestalo.

Slušné remeslo v príslušnej kategórii predstavuje typickú oddychovú snímku pre jeden televízny večer. Ale viackrát už nie. Ako hovorí podtitul Nevracaj sa, k repríze diváckeho zážitku naozaj chýba akýkoľvek dôvod.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:35