StoryEditor

"Si geniálny hrdina alebo obeť autizmu?" Hollywoodska hviezda sa musí rozhodnúť

05.11.2016, 23:00

Traduje sa, že Ben Affleck je už dávno lepší režisér ako herec. Avšak akčnou drámou Účtovník môže svoju hereckú česť obhájiť. Film od neho totiž vyžaduje nehybnú tvár takmer bez výrazu, píše Mirka Spáčilová pre idnes.cz.

Hoci výraz bez výrazu či výraz autistu Affleckovi naozaj sedí,  základ úspechu snímky tvorí šikovný scenár, ktorého autor Bill Dubuque má už za sebou nemenej inteligentné diela. Jeho nový hrdina, na prvý pohľad suchopárny účtovník, navonok radí farmárom s odpismi daní, tajne však robí "cifrošpióna" pre špičky zločinu. Keď sa o neho začne zaujímať ministerstvo financií, ako krytie prijme legálne zákazku firmy, ktorej účtovníčka našla istú nezrovnalosť. Muž odhalí, kam peniaze mizli, no zrazu začnú miznúť aj ľudia a tandemu účtovníkov ide o život.

Psycho nad krimi
V zásade bežná historka o štvancoch, ktorí utekajú a pritom pátrajú, kto a prečo ich chce zabiť, má však jednu zvláštnosť: hrdina trpí Aspergerovým syndrómom. Teda autistickou poruchou spájajúcou ťažkosti v medziľudskej komunikácii s nadpriemerným intelektom, v danom prípade výnimočnými matematickými schopnosťami. A práve portrét autistu tvorí zaujímavejšiu časť Účtovníka ako kriminálna zápletka.

Poriadok musí byť
Režisér Gavin O'Connor buduje štruktúru príbehu cez skoky v čase. Začne tarantinovskou hromadou mŕtvol, vráti sa k autistickému dieťaťu a jeho otcovi, ktorý dal chlapcovi tvrdý armádny výcvik, a zase skĺzne do súčasnosti, kde konfrontuje prejavy poruchy kedysi a teraz. Presnosť, precíznosť, poriadok každého úkonu, nepokoj pri porušení pravidiel, nevšímavosť voči okolitému svetu - to je Affleckova herecká výzbroj pre muža, ktorého vesmír rozbije jedna ukecaná slečna s podobnou posadnutosťou číslami.

S géniom v akcii
Účtovnícky žargón postáv môže síce laika unaviť, na oplátku však dostane slušnú akciu, suchý humor a remeselne stupňovanú náladu ohrozenia. Vzťah ku geniálnemu počtárovi si divák vypestovať môže, no k brutálnemu cynikovi na výplatnej listine podsvetia len ťažko. Takže autista s pištoľou znamená len obyčajné oživenie žánru. Nič viac. Hoci Affleckovi mramorová tvár pristane.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:28