StoryEditor

Vo filme Doctor Strange tvorcovia bielili postavy. Ázijskí herci sú znechutení

09.11.2016, 23:00
Autor:
spaspa

Filmový komiks Doctor Strange síce vyhral svoj prvý víkend v amerických kinách, ale dočkal sa výhrad za bielenie hlavných postáv, píše idnes.cz.

Menovite si snímka vyslúžila kritiku za obsadenie britskej herečky Tildy Swinton do úlohy, ktorou je v predlohe tibetský muž - mystik. Režisér filmu Scott Derrickson aj scenárista Jon Spaihts sa obhajujú tým, že takáto zmena duchovného učiteľa zodpovedá súčasnému volaniu po rozmanitosti, a to vrátane rodovej rovnosti, ktorú razí Hollywood v silnejúcej vlne korektnosti.

​Avšak niektoré ázijské kruhy, ako napríklad organizácia Media Action Network for Asian Americans, namietajú, že keď už tvorcovia urobili z muža ženu, mali dodržať aspoň ázijský pôvod postavy. Niekdajší prezident organizácie Guy Aoki sa zmienil, že pôvodne ázijské charaktery v komiksoch sa na plátne bielia opakovane, počnúc postavou  Guya Pearca v Iron Manovi až po hrdinku Marion Cotillard v diele Temný rytier povstal.

Tvorcov sa zastal herec účinkujúci vo filme Benedict Wong: „Podľa mňa je obsadenie dosť pestré. Stretli sa tu dve ženy, černošský herec Chiwetel Ejiofor aj dvaja Benedictovia, ja a Benedict Cumberbatch," opisuje syn hongkonských prisťahovalcov narodený vo Veľkej Británii.

​Naopak za hanebné označili bielenie, s ktorým majú vlastné skúsenosti, Wongovi hereckí kolegovia ázijského pôvodu Kelly Hu a Lewis Tan. "Nie som zrovna priaznivcom voľby Tildy Swinton, ázijská herečka by bola skvelá," povedal Tan, ktorý mal hrať titulnú úlohu komiksovej série Iron Fist, ale nakoniec stvárni zloducha.

Herci s ázijskými koreňmi však aj medzi sfilmovanými komiksami našli čestnú výnimku. Wolverine, ktorého dej sa odohráva v Japonsku, obsadil mnoho postov japonskými umelcami. "Ázijské publikum tvorí značnú časť populácie, snáď si to Hollywood všimne," verí Kelly Hu z komiksového seriálu Arrow.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:48