StoryEditor

Film o Rytmusovi scitlivil tínedžerov. Ovplyvnil ich názor na Rómov

15.11.2016, 23:00
Autor:
TASRTASR
Až 42,4 % mladých ľudí uvádza, že film Rytmus sídliskový sen ovplyvnil ich postoj k Rómom k lepšiemu.

Vyplýva to z výskumu, ktorého cieľom bolo získať spätnú väzbu adolescentov na dokument o Patrikovi Vrbovskom, a tiež priniesť aktuálny obraz o postojoch mladých voči menšinám.

Výskum realizovaný v roku 2016 je pokračovaním práce občianskeho združenia eSlovensko v oblasti vzdelávania a prevencie neznášanlivosti medzi mladými. Zber dát bol v období máj - jún, teda s časovým odstupom uvedenia filmu do kín a na DVD. Na dotazník odpovedalo 1084 respondentov z obcí z celého Slovenska, 55 % dievčat a 45 % chlapcov vo veku od 12 do 20 rokov s vekovým priemerom 15,44 roka, pričom hlavný vekový interval bol 13 - 18 rokov (95 % respondentov).

TASR/Dano Veselský Film ako prevencia
Dáta získavali oslovením škôl a ďalších inštitúcií. Skupinové administrovanie elektronického dotazníka sa konalo v priestoroch škôl a ďalších inštitúcií. "Postupovali sme tak, aby sme zahrnuli aj tínedžerov z rizikového prostredia, kde sa možno aj s väčšou pravdepodobnosťou stretnú s neznášanlivosťou. Oslovovali sme detské domovy, náhradné starostlivosti, reedukačné centrá, mali sme vo vzorke aj deti, ktoré mali zážitok s výkonom trestu a deti zo špeciálnej školy," priblížila výskum na tlačovej konferencii v Bratislave jeho realizátorka, psychologička Jarmila Tomková.

Rytmus sídliskový sen Rytmus sídliskový sen

​Ďalej z neho vyplynulo, že 70,4 % tých, ktorí film videli sa následne zamýšľalo nad tým, čo je pre nich v živote dôležité. Takmer dve tretiny (64,8 %) tínedžerov zhodnotili, že im pozretie filmu dobre padlo, že sa po ňom cítili lepšie.

"Od začiatku som cítil, že tento film môže pomôcť tejto téme na Slovensku, že tento druh audiovizuálnej tvorby aj prevencie má veľkú šancu uspieť medzi slovenskými deťmi a mládežou," uviedol Miro Drobný, scenárista a režisér dokumentu Rytmus sídliskový sen, ktorý patrí medzi desať najnavštevovanejších filmov v ére samostatnosti SR. Doteraz ho na Slovensku videlo 95.199 divákov, časozberný dokument je úspešný aj v ČR, kde dosiahol návštevnosť okolo 35.000 divákov.

Rytmus sídliskový sen Rytmus sídliskový sen Neznášanlivosť súvisí s vekom
Výskum naviazaný na film tiež mapoval sympatie mladých s ultrapravicou. Z celej vzorky slovenských tínedžerov by 24 % dalo hlas Ľudovej strane Naše Slovensko Mariana Kotlebu a 63,7 % hovorí o tom, že takí ľudia sú medzi mladými v ich okolí. Potvrdil tiež, že neznášanlivosť k Rómom významne súvisí s vekom. Ako deti dospievajú, ich postoje k Rómom sú významne horšie a radikálnejšie. Stúpa počet sympatizantov ultrapravice. "Predsudky, rasizmus a anticiganizmus zásadne rastie.

Potvrdzuje sa to, čo sme hovorili, že čím sa robí prevencia v mladšom veku, tým je lepšia, najmä v tejto téme. Dramaticky sa to mení okolo veku 14 až 17 rokov, treba ísť do nižších ročníkov. Som rád, že film je 12+, čiže od 12 rokov sa s ním dá pracovať v rámci prevencie," povedal Miro Drobný, ktorý očakával, že jeho dokument o Rytmusovi bude viac fungovať v tzv. zraniteľných prostrediach - detských domovoch, reedukačných centrách, špeciálnych školách. "Výsledok ukazuje, že film najviac funguje práve u obyčajných, nie extrémistických, detí a mládeže. Vie ich utvrdiť v pozitívnom postoji, v ktorom sú, a nedovolí im prehupnúť sa do extrémizmu."
Rytmusova téma poputuje na školy
Po dokončení výskumu a doplnení metodík ako s ním pracovať, vznikne kniha, ktorá sa spoločne s dokumentárnym filmom bude distribuovať do školských i mimoškolských zariadení. "Keďže máme tieto čísla a vieme ako, kde a s kým presne narábať s týmto filmom, budeme sa snažiť ešte motivovať školy, najmä druhý stupeň ZŠ a prvý, druhý ročník SŠ, aby si to pozreli," doplnil Drobný s tým, že tieto projekcie sa môžu konať za účasti tvorcov filmu.

"Poprosíme takisto Patrika alebo jeho mamu, aby prišli a povedali vlastné skúsenosti s rasizmom, extrémizmom, radikalizmom alebo anticiganizmom," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 16:58