StoryEditor

Napäté odovzdávanie hudobných cien. Padali rekordy aj urážky na Trumpovu adresu

21.11.2016, 10:00
Autor:
TASRTASR

Americká speváčka Ariana Grande získala v nedeľu na odovzdávaní Amerických hudobných cien 2016 v Los Angeles ocenenie umelkyňa roka. Najväčším víťazom večera sa však stal tínedžerský idol Justin Bieber.  

Ariana Grande, interpretka hitu Side to Side, porazila Justina Biebera, Selenu Gomez, Rihannu a Carie Underwood, ktorí boli takisto nominovaní na cenu v kategórii umelec roka. Kanaďan Justin Bieber trumfoval ako najobľúbenejší umelec v kategórii pop/rock. Stal sa tiež víťazom ceny za pieseň Love Yourself aj ocenenia za album Purpose. Najlepšou hudobníčkou v kategórii pop/rock sa stala Selena Gomez.

Jackson prekonaný
Kanadský rapper, spevák a skladateľ Drake, ktorý viedol v tohtoročných nomináciách až s rekordnými 13 nomináciami, získal nakoniec tri ceny - v kategóriách rap/hip-hop s albumom Views a s multiplatinovým singlom Hotline Bling. Drake prekonal v počte nominácií na American Music Awards aj rekordéra, zosnulého Michaela Jacksona, ktorý mal v roku 1984 o dve nominácie menej. Avšak v kategórii pop/rock Draka tromfol Bieber.

Rihanna tiež dostala tri Americké hudobné ceny ako najobľúbenejšia umelkyňa v žánri soul/R&B, ďalej v kategóriách najobľúbenejší album a najobľúbenejšia pieseň. Country speváčka Carrie Underwood a alternatívne rockové duo Twenty One Pilots si domov odniesli po dve ceny. Cenu turné roka dostala Beyoncé.

Napršaný úspech
Princov album Purple Rain, nazvaný podľa rovnomenného filmu zosnulej popovej legendy z roku 1984, dostal cenu ako najobľúbenejší soundtrack. Je to možné vďaka zvláštnosti v nominačnom procese AMA: finalistov na cenu totiž vyberajú práve podľa úspešnosti predaja nosičov.

Nezvyčajné víťazstvo dosiahol album 32 rokov po prvom vydaní. Jeho predaj prudko stúpol po smrti Princa na náhodné predávkovanie liekmi v apríli. Cenu prebrala Princova sestra Tyka Nelson a vzdala mu hold: "Stále je jedným z najuznávanejších a najmilovanejších umelcov." Album predstihol soundtrackové albumy k filmom Star Wars: Sila sa prebúdza a Samovražedný oddiel.

Dvaja v jednom
Cenu nováčik roka dostal anglický spevák a skladateľ Zayn, formálne nový sólový umelec, ktorý však pod menom Zayn Malin získal už sedem Amerických hudobných cien - vrátane ceny umelec roka 2014 a 2015 - ako člen chlapčenskej skupiny One Direction.

Herec Robert Downey Jr. odovzdal Stingovi osobitnú cenu za zásluhy, teda za výnimočný prínos pre hudbu. Naposledy túto cenu dostala v roku 2008 Annie Lennox.

Špeciality večera
Galavečer v priestoroch Microsoft Theatre v Los Angeles moderovali americká modelka Gigi Hadid a komik Jay Pharoah. Na pódiu vystúpili Bruno Mars, Lady Gaga, Green Day, Grande a Nicki Minaj - a Bieber sa pripojil videomostom z talianskej Bologne, kde je na svojom svetovom turné k albumu Purpose.

Šou okorenili poznámky k americkým prezidentským voľbám. Punk rocková skupina Green Day na pódiu napríklad skandovala "Nie Trumpovi, nie KKK (Ku-klux-klanu), nie fašistickým USA". Opakovala tak heslá protestujúcich ľudí, ktorí od volieb 8. novembra demonštrujú v uliciach amerických miest.

Americké hudobné ceny boli vytvorené v roku 1973 ako náhrada za Grammy, keď televízii ABC vypršali vysielacie práva na tieto ocenenia. AMA sú podľa organizátorov najväčším programom udeľovania hudobných cien na svete, o ktorých rozhoduje hlasovanie fanúšikov. O nomináciách rozhoduje predaj hudobných nosičov, pričom samotné ceny sa udeľujú na základe internetového hlasovania.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-19 14:36:28 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 31 nových skladieb a rozbíja internet 05 - Modified: 2024-04-20 09:30:00 - Feat.: - Title: Tieto obľúbené skladby od známych spevákov si už v Čečensku nevypočuješ. Vodca Kadyrov ich z bizarného dôvodu zakázal
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:42