StoryEditor

Gymnazistka Daniela natočila film o klenotoch Bratislavy. A vyslúžila si cenu vojvodu z Edinburgu

18.03.2017, 21:46
Študentka 1. súkromného gymnázia v Bratislave natočila dokument o svojom rodnom meste. Aj vďaka nemu sa Daniela Sláviková stala držiteľkou bronzovej medaily v medzinárodnom vzdelávacom programe.

Vo svojom 21-minútovom filme sa zameriava na tri miesta, ktoré boli v šesťdesiatych rokoch kultom. Bratislavské korzo, Tatra kabaret, z ktorého sa stalo divadlo L+S, a vysokoškolský V-klub. Porovnáva, ako vyzerali vtedy a ako vyzerajú dnes.

“Boli to čarovné miesta, ktoré praskali vo švíkoch, mali svoju jedinečnú atmosféru a dotvárali atmosféru veľkomesta. Všetko sa to skončilo normalizáciou,” objasňuje absolventka Medzinárodnej ceny z Edinburghu.

 Prečo si vybrala práve toto historické obdobie hlavného mesta? “V šesťdesiatych rokoch bola Bratislava zaujímavé miesto na život, mala svojskú atmosféru, ľudia mestom žili a mala špecifické postavenie aj v rámci Československa,” vysvetľuje.

​Dokument s názvom 3 zo šesťdesiatych tvoria rozhovory so spisovateľom Jurajom Šebom, hercom a zakladateľom L+S Milanom Lasicom či umelcom Zdenom Sychrom.

A ako 18-ročná študentka hodnotí skúsenosť z Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu? Podľa nej ju naučila trpezlivosti, cieľavedomosti a vytrvalosti. „Človek si vďaka DofE tiež dokáže určiť cieľ, môže stretnúť zaujímavých ľudí a naučí sa aj niečo sám o sebe,“ uzatvára Daniela, ktorá si vo štvrtok spolu s ďalšími 27 mladými ľuďmi prevzala ocenenie priamo od britského veľvyslanca na Slovensku. Dvadsiati získali bronzovú a ôsmi striebornú cenu.

O čom je program

Medzinárodný vzdelávací program DofE založil pred 60 rokmi manžel britskej kráľovnej, princ Philip, ktorý je aj naďalej jeho patrónom. Ročne ho realizuje 1,3 milióna mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 140-tich krajinách sveta. V aktuálnom druhom ročníku na Slovensku sa ho zúčastňuje vyše tisíc študentov.

Ten, kto chce cenu získať, musí prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník aspoň 6 mesiacov a zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Ocenenie je plusom pre študentov pri prijímacích skúškach na zahraničných vysokých školách aj pri hľadaní zamestnania.

01 - Modified: 2017-07-30 17:44:55 - Feat.: 0 - Title: Má osemnásť a už vedie vlastnú firmu. Študent Martin je tvorcom aplikácie na bratislavskú MHD 02 - Modified: 2017-07-30 17:45:47 - Feat.: 0 - Title: Na bicykli z Bratislavy do Bystrice za jeden deň: Maturant Lukáš získal prestížnu britskú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:06