Twitter
StoryEditor

Novinárka ušetrila za rok takmer 22 tisíc eur. Prezradila, na čom všetkom míňame zbytočne

24.03.2017, 23:01
Autor:
ipip
Michelle McGaghová je londýnska novinárka a sama na sebe vyskúšala pozoruhodný experiment.

Michelle pracovala 10 rokov ako finančná novinárka, no napriek tomu mala sama problém plánovať a ustrážiť si svoj vlastný rozpočet. Preto mala pocit, že je nespravodlivé radiť ostatným, ako ušetriť peniaze, uvádza portál brightside.

To bol dôvod, prečo sa rozhodla pre pokus, ktorý uskutočnila sama na sebe. Išlo o to, skúsiť míňať peniaze len na výhradne nevyhnutné veci, a to počas celého jedného roka. Pri bilancovaní výsledkov zistila, že ušetrila v prepočte 21 323 eur. To je slušná suma, čo poviete?

Michelle prezradila pre The Guardian ako sa jej to podarilo. Vymenovala veci, ktoré musela zmeniť, ktorých sa vzdala a naopak, s ktorými musela začať.

Takto vyzeral prehľad jej života v číslach:

Náklady

  • Hypotéky, zdravotné poistenie, pomoc rodičom, dary na charitu, internet a mobilný telefón. Všetky tieto výdavky ju vyšli na sumu 1 854 eur za mesiac.
  • Nevyhnutné kozmetické výrobky (šampóny, zubná pasta, dezodorant atď.), čistiace prostriedky pre domácnosť a najmä – variť si doma. Spolu s manželom takto minuli na nevyhnutné veci menej ako 33 eur za týždeň.

Čoho sa vzdala

  • Kino, krčmy a reštaurácie, jedlo so sebou, kaviarne, dovolenka, cesty a akékoľvek nepotrebné dobroty/sladkosti zo supermarketov.
  • Výdavky na posilňovňu, na nové oblečenie, parfumy, kozmetické výrobky, prebytočné kadernícke služby, výdavky na dopravu (taxi, autobus, lístky na metro atď.).

Čo zmenila

  • Cestovala všade na bicykli – do práce, na rokovania, a to aj mimo mesta.
  • Výstavy a koncerty vo voľných priestranstvách si užila tak, že vyrazila na piknik do blízkeho parku, prípadne tam šla stanovať.
  • Jedla najjednoduchšie domáce potraviny, v priebehu roka sa naučila efektívne míňať peniaze na jedlo. Obed a večeru si plánovala v predstihu a hoci predtým bolo jej kulinárske umenie na úbohej úrovni, pravidelným varením sa výrazne zlepšilo.

Nebolo to ale jednoduché

V prvých mesiacoch sa snažila žiť svoj starý život, ale bez peňazí. Niekedy mala nutkanie kašľať na to a vyraziť na nákupy, ísť sa do baru opiť alebo si len kúpiť lístok namiesto toho, aby všade chodila bicyklom.

Napriek útrapám so šetrením pochopila niečo dôležité: Nemusíte otvárať peňaženku zakaždým, keď máte pocit, že vám svitlo na lepšie časy, čo sa týka financií.

Počas tohto obdobia, paradoxne, navštívila veľa koncertov a festivalov a obišla pri tom takmer všetky parky.

Zúčastnila sa mnohých športových podujatí a navštívila viac výstav, než kedykoľvek predtým. A ako sama na záver dodáva: "Nemôžem sa dočkať, keď si túto skúsenosť znovu zopakujem."

01 - Modified: 2016-11-12 13:49:57 - Feat.: 0 - Title: Názor ADMA: Facebook vs. Youtube - Na ktorej platforme je vhodnejšie publikovať reklamné video
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:18