StoryEditor

Týždeň pred televízorom

04.11.2004, 23:00

Piatok 5. novembra
9.50, TV Joj: Dobrodružstvá Buckaroo Banzaia naprieč 8. dimenziou
Americká detská komédia s fantastickou zápletkou, nakrútená v roku 1984 režisérom W. D. Richterom. Aj bez konzumácie drog ťažko pochopiteľná psychedelická zlátanina o cestách neprieč časom i priestorom. Tu kdesi sú hranice toho, čo si je normálny človek schopný predstaviť, veľmi poučný zážitok.
11.10, TV Markíza: Hráč
Najlepšia paródia na hollywoodske pomery, aká vôbec vznikla. Americká čierna satira z roku 1992, nakrútená rešpektovaným režisérom Robertom Altmanom s vynikajúcim Timom Robbinsom. Príbeh bezškrupulózneho karieristického filmového producenta, ktorý zavraždí talentovaného scenáristu a nielenže mu to prejde, on o tom ešte plánuje nakrútiť film.
21.20, TV Joj: Akcia Pelikán
Americká čierna komédia režiséra Michaela Dinnera z roku 2000 o štyroch gangstroch, ktorých z pokojného dôchodku vyženú závažné existenčné dôvody a oni sa pri tom zapletú s miestnou drogovou mafiou. Hereckému ansámblu v tomto príjemnom filme dominuje nestarnúci senior Burt Reynolds.

Sobota 6. novembra
20.00, TV Markíza: Dannyho jedenástka
Veľkorozpočtová a zároveň veľmi vydarená krimikomédia režiséra Stevena Soderbergha z roku 2001 o paralelnom vylúpení troch kasín, s najhviezdnejším obsadením, aké sa dalo v posledných rokoch v jednom filme vidieť. Zahrali si: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Julia Robertsová atď.
21.55, Jednotka: Biela vdova
Jedna z najlepších britských komédií vôbec, nakrútená v roku 2000 režisérom Nigelom Coleom. Príbeh čerstvej vdovy po zbankrotovanom manželovi, ktorý spáchal samovraždu, sa rozhodne svoju neľahkú finančnú situáciu riešiť pestovaním a predajom marihuany. V hlavnej úlohe tohto vynikajúceho filmu exceluje pani herečka Brenda Blethynová.
22.30, TV Markíza: Čierny dážď
Výrazne nadštandardná americká akčná kriminálka o detektívovi, čo sa zapletie s Jakuzou, ktorú v roku 1989 nakrútil režisér Ridley Scott s Michaelom Douglasom v hlavnej úlohe.
23.10, TV Joj: Zbaľ prachy a vypadni!
Birtsko-americká gangsterská čierna komédia z roku 1999, o štyroch malých lumpoch, ktorí sa pokúšajú splatiť dlhy z kariet. Film, ktorým do širšieho povedomia vstúpil režisér Guy Ritchie (dnes známy hlavne preto, že je zhodou okolností manželom Madonny).

Nedeľa 7. novembra
20.00, TV Joj: Jeden svet nestačí
Dosiaľ predposledná nakrútená bondovka, zrežírovaná režisérom Michaelom Aptedom v roku 1999. Aktuálnym Bondom je v nej, pochopiteľne, Pierce Brosnan, záporným hrdinom Robert Carlyle a jednou z "bondgirl" Sophie Marceauová.
22.05, Prima: Ničomníci
Americká akčná komédia z roku 1995, v ktorej si začal svoj osobitý režisérsky štýl brúsiť Michael Bay. Will Smith a Martin Lawrence v nej stvárňujú policajtov bojujúcich o život svedkyne, ktorá má vypovedať v procese proti veľkopriekupníkom heroínu.
23.55, ČT 2: Dve dievčatá a jeden muž
Americká komédia o netradičnom riešení tradičného partnerského trojuholníka, nakrútená v roku 1997 režisérom Jamesom Tobackom s Robertom Downeyom jr., Heather Grahamovou a Natashou Gregson Wagnerovou v hlavných úlohách.

Pondelok 8. novembra
21.30, ČT 2: Tuvalu
Pozoruhodný nemecký umelecký filmový experiment režiséra Veita Helmera z roku 1999, v ktorom sa takmer bez slov analyzuje vzťah otca a syna v prostredí opustených schátraných kúpeľov.
0.15, TV Markíza: Sladká sloboda
Americká komédia z roku 1986, ktorú režíroval a hlavnú úlohu v nej stvárnil Alan Alda, známy predovšetkým zo seriálu M.A.S.H. Príbeh scenáristu, ktorý sa odmieta nečinne prizerať, ako režisér a producent nivočia "jeho" film o americkej revolúcii.

Utorok 9. novembra
22.10, Prima: Bežiaci muž
Nie celkom docenené americké akčné sci-fi s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe, ktoré v roku 1987 nakrútil režisér Paul Michael Glaser. Arnold sa v ňom prezliekol za policajta, čo odmietol splniť rozkaz, a tak musí bojovať o holý život v bizarno-brutálnej súťažnej televíznej šou.
22.35, TV Markíza: Ničiteľ
Americká akčná komédia režiséra Rogera Christiana z roku 1997, zaujímavá predovšetkým vďaka tomu, že hlavným hrdinom v nej je tínedžer, čo prostredníctvom počítača sťahuje filmy, ktoré sa ešte len objavia v kinách. Dnes rutina, pred siedmimi rokmi životu nebezpečná aktivita.

Streda 10. novembra
22.20, TV Markíza: Rok ďábla
Český mystifikačný hudobný paradokument režiséra Petra Zelenku z roku 2002, venovaný životu a dielu Jarka Nohavicu. V tipoch sa však ocitol kvôli géniu Karla Plíhala.
22.25, ČT 2: Večer trojkráľový alebo čokoľvek chcete
Jedna z posledných zaujímavejších filmových shakespearovských adaptácií. V roku 1996 ju v britskej produkcii s Helenou Bonham Carterovou v hlavnej úlohe nakrútil režisér Trevor Nunn.

Štvrtok 11. novembra
20.00, ČT 1: Babí léto
Najkrajší film o starobe, aký bol kedy nakrútený. Česká tragikomédia režiséra Vladimíra Michálka z roku 2001 s nesmrteľným Vlastimilom Brodským v hlavnej úlohe.
21.50, ČT 2: Rýchlo! Rýchlo!
Švédska bláznivá komédia režiséra Josefa Faresa z roku 2000 o peripetiách s vopred dohodnutou libanonskou svadbou. Neopísateľné, treba to vidieť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:28