Festival Pohoda 2016TASR/R. Stoklasa
StoryEditor

Pohodu zaradili medzi top festivaly v Európe. Organizátori oznámili ďalšie atraktívne mená

14.04.2017, 08:39
Autor:
TASRTASR

Festival Pohoda hlási ďalšie atraktívne mená, ktoré vystúpia 6. až 8. júla na trenčianskom letisku. London Elektricity sa na ňom predstaví dvakrát - ako Big Band aj ako DJ set. Tento projekt priekopníka žánru drum&bass, spoluzakladateľa a šéfa Hospital Records, Tonyho Colmana, označujú aj ako fast soul music. To vďaka spektakulárnemu prevedeniu 22-členného big bandu, v ktorom sú osobnosti ako MC Dynamite (Reprazent) a víťazka BBC Jazz Awards Lianne Carrol, posúva D&B na úplne novú úroveň. Druhý koncert London Elektricity DJ set bude jedným z troch Tonyho vystúpení v tejto forme v roku 2017.

Tony Colman prepadol drum&bassu v polovici 90. rokov. Pestrá zmes jeho vplyvov obsahuje mená ako Talking Heads, Fela Kuti, Kraftwerk, Brian Eno, Led Zeppelin a mix žánrov široko presahujúcich hranice elektronickej hudby (jazz, funk, soul, dub, rock, punk...). Spolu s Chrisom Gossom založil v roku 1996 vydavateľstvo Hospital Records, pod ktoré patria aj mená ako Danny Byrd, Camo&Krooked, Logistics, Nu:Tone, Metrik, Fred V & Grafix, S.P.Y či B-Complex.

V druhej polovici 90. rokov založili Colman a Goss London formáciu Elektricity, pôvodne ako duo. Preslávila ich skladba Song In The Key Of Knife. V roku 1999 vydali debut Pullthe Plug. Na albume sa podieľalo mnoho muzikantov a jazzová speváčka Liane Caroll. Išlo však predovšetkým o štúdiovú prácu dua Colman Goss. Druhý album Billion Dollar Gravy vydal Colman v roku 2003. Pri jeho nahrávaní sa dostali čoraz viac k slovu aj ďalší hudobníci, a tak sa Colman rozhodol spraviť z projektu živú kapelu, v ktorej hrali okrem neho Andy Waterworth, Landslide, MC Wrec, the Jungle Drummer, Liane Carroll a Robert Owens. Krátko po vydaní tretieho albumu Power Ballads (2005) začal hrávať Colman sólo ako DJ pod názvom London Elektricity. V roku 2007 získal ocenenie BBC 1 Xtra Xtra Bass Award za najlepší liveact. V nasledujúcom roku vydal štvrtý album Syncopated City. Piaty album Yikes! mu vyšiel v roku 2011, v novembri 2015 nasledoval zatiaľ najnovší Are We There Yet? V novej zostave sa predstaví 12-členná dychová sekcia kapely Riot Jazz, legendárna jazzová speváčka Liane Carroll, vokalistka Emer Dineen, MC Dynamite, klávesy, bicia sekcia a Tony Colman na base. K DJ setu ešte doplňme, že Tony hráva výlučne z vinylov. Fanúšikov presvedčí o tom už začiatkom júla v Trenčíne.

Portál Gigwise zaradil Pohodu medzi 37 najlepších európskych festivalov. Ešte viac ako samotný výber, tešia organizátorov slová, ktorými v článku opísali trenčiansky festival: "Toto je utópia. Jedlo je chutné, rozmanité, obrovské porcie za veľmi nízku cenu a táto úroveň dôstojnosti platí pre takmer každý aspekt života na Pohode. Ľudia sú vrúcni, priateľskí, s chuligánskym správaním sa tu nestretnete, opaľovací krém zadarmo a tankery s pitnou vodou všade navôkol. Je to akoby pozbierali všetky drobné nepríjemnosti veľkých britských festivalov a napravili ich. Čo sa týka line-upu, je taký dobrý ako väčšina z tých najlepších v Európe, akurát, že je oveľa, oveľa lacnejší než čokoľvek na Západe."

Pohodu dal do svojho výberu aj portál The Culture Tip v článku Around the World in 60 Music Festivals. Pohodu zaradili do kategórie On the Pulse pre ľudí, ktorí nebažia po primárne popových hviezdach, ale skôr po nezávislejšej produkcii.

Pozrite si aj archívnu anketu z Pohody, v ktorej ľudia hovoria, čo si o festivale myslia:

01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 04 - Modified: 2024-02-21 08:31:57 - Feat.: - Title: Baroková a cirkevná hudba od tých najlepších: Tradičný festival klasickej hudby štartuje už túto nedeľu 05 - Modified: 2023-12-12 11:48:21 - Feat.: - Title: Sziget 2024 zverejnil prvé hviezdne mená
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:40