StoryEditor

Slovenská roadmovie z východu zabojuje na tohtoročnom festivale v Cannes

19.04.2017, 14:20
Autor:
ipip
Celovečerný film rodáka zo Slovenska sa zúčastní prestížneho odovzdávania filmových cien Cannes, v sekcii Un certain regard.

Kristóf György sa narodil v roku 1982 v Košiciach, študoval na Miscolc University v Maďarsku a od roku 2008 aj na pražskej FAMU, v odbore réžia, píše szinhaz.

Bol členom štábu režisérov Kevina McDonalda (The Eagle), Marka Hermana (The boy in the Striped Pyjamas, 2008) alebo Gábora Csupoa (The Secret of Moonacre, 2008) pri natáčaní ich filmov v Maďarsku. Pracoval ako asistent réžie pri Ildiko Enyediovej a Danielovi Youngaovi.

Sentimental film

​Film je inšpirovaný témou utečeneckej krízy, uvádza sa v maďarskom médiu hvg. So slovenskou roadmovie Out sa zúčastní tohtoročného filmového festivalu v Cannes s názvom Atelier fórum a zabojuje o cenu v kategórii Un certain regard.

Road trip s absurdným humorom

Elektráreň zatvárajú - nezamestnanosť dominuje v meste na východnom Slovensku. Ágoston, vysoký 50-tnik rodinného typu sa vydá na cestu východnou Európou v zúfalej nádeji nájsť si prácu a splniť si sen - chytiť veľkú rybu. V Baltiku sa ocitne osamotený a bez ničoho.

Facebook

Táto cesto ho posúva stále hlbšie a hlbšie do mora bizarných udalostí a stretnutí: s vysokou priateľskou ženou, ruským priateľom s nepriateľskými úmyslami a so smutným vypchatým zajacom bez uší. Vlny sa obtierajú o piesok, znova sa vracajú do mora. Nová vlna prichádza zotrieť to predošlú. Tu more končí, určite tu nezačína.

  • Producenti: Marek Urban, Ferenc Pusztai, Jiří Konečný
  • Koproducenti: Ivan Ostrochovský, Andrea Taschler, Ivo Ceplevics
  • Námet: Gyorgy Kristof
  • Scenár: Gyorgy Kristof, Gabor Papp, Eszter Horvath
  • Réžia: Gyorgy Kristof

Päť filmov z hlavnej súťaže Medzinárodného filmového festivalu v Cannes uvedie v slovenských a českých kinách spoločnosť Film Europe Media Company. Z hlavnej súťažnej sekcie sa slovenskí a českí diváci môžu tešiť na snímky Loveless Andrea Zvjaginceva, A Gentle Creature Sergeja Loznicu, The Killing of a Sacred Deer Jorgosa Lanthimosa, Rodin Jacquesa Doillona a film Michela Hazanaviciusa Redoutable.

​Prezidentom hlavnej medzinárodnej poroty festivalu Cannes 2017, ktorý sa začne 17. mája, bude španielsky scenárista a režisér Pedro Almodóvar, uvádza agentúra TASR.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:16