StoryEditor

Večná Audrey Hepburnová: krehký život ikony na pozadí slávy a štýlu

10.05.2017, 14:28
Autor:
ipip
Herečka Audrey Hepburnová ostáva aj po rokoch jednou z najväčších hollywoodskych ikon štýlu a jednou z najúspešnejších herečiek na svete. Herečka, módna ikona a filantropka. Bola talentovaná a známa svojou krásou, eleganciou a milotou a často bola napodobňovaná.

Audrey Hepburnová, vlastným menom Audrey Kathleen Rustonová, bola jednou z mála herečiek, ktoré získali cenu Emmy, Tony, Grammy a Oscara, uvádza Biography.

Začiatky

Narodila sa 4. mája 1929 v Bruseli v Belgicku. Časť svojho detstva strávila na internáte v Anglicku. Počas druhej svetovej vojny študovala na konzervatóriu Arnhem v Holandsku. Keď nacisti napadli krajinu, Hepburnová a jej matka bojovali o prežitie a podľa správy v New York Times údajne pomáhala aj v hnutí odporu. Po skončení vojny sa vrátila k svojej vášni, ktorou bol tanec.

​Študovala balet v Amsterdame a neskôr v Londýne. V roku 1948 debutovala v dievčenskej hudobnej skupine High Button Shoes v Londýne. Jej celovečerný debut prišiel v roku 1951, keď sa objavila v neakreditovanej roli snímky One Wild Oat. V New Yorku sa ale stala známou projektom, ktorý ju predstavil širokému americkému publiku.

Broadway

Vo veku 22 rokov Audrey Hepburnová odišla do New Yorku, aby si zahrala na Broadway v produkcii Gigi, natočenej na základe knihy francúzskej spisovateľky Colete. Len niekoľko týždňov od premiéry, si jej talent všimlo široké okolie. Následne na to vyšlo v správach: Hepburnová je v Hollywoode. O dva roky neskôr zasiahla srdcia ľudí úlohou vo filme Roman Holiday (1953), kde si zahrala s Gregorom Peckom. Diváci a kritici boli ohromení jej stvárnením princeznej Anny, za ktorú bola ocenená Oscarom za najlepší ženský herecký výkon. V nasledujúcom roku sa Audrey opäť vracia na broadwayskú scénu, aby si zahrala v Ondine s Melom Ferrerom. V roku 1954 získala cenu Tony za najlepšiu herečku. 

Filmová hviezda

Herečka sa vrátila na scénu v roku 1954 ako hlavná postava vo filme Sabrina. Za stvárnenie ústrednej postavy v horkosladkej komédii bola nominovaná na cenu Akadémie. Hepburnová sa v roku 1956 zúčastnila filmovej adaptácie vojny a mieru Lea Tolstého so svojím manželom Melom Ferrerom a Henrym Fondom.

O tri roky sa objavila v The Nun's Story (1959), za ktorej rolu získala nomináciu na Oscara. Vtedajšia recenzia o nej napísala: „Audrey Hepburnová dostala svoju najnáročnejšiu filmovú úlohu, v ktorej ale podala svoj najlepší výkon." Po tomto hviezdnom výkone nastúpila do hereckého seriálu The Unforgiven (1960) režiséra Johna Hustona s Burtom Lancasterom. V tom istom roku sa narodilo jej prvé dieťa, syn Sean.

Módna ikona

Počas zvyšku šesťdesiatych rokov Hepburnová dostávala rôzne úlohy. Zahrala si s Cary Grantom v romantickom thrilleri Charade (1963), v populárnej hudobnej klasike My Fair Lady (1964). Prešla jednou z najznámejších metamorfóz všetkých čias. Ako Eliza Doolittlová hrala anglickú dievčinu, ktorá sa mení na dámu vo vysokej spoločnosti. Ďalší film Wait Until Dark (1967) s Alanom Arkinovom jej priniesol piatu nomináciu na Oscara.

V tom istom roku sa Hepburnová a jej manžel oddelili a neskôr rozviedli. Ona si neskôr vzala talianskeho psychiatra Andrea Dottiho v roku 1969, s ktorým sa im v roku 1970 narodil syn Luca. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch pracovala Hepburnová v mnohých filmoch. Jej posledná úloha bola v roku 1989 v snímke režiséra Stevena Spielberga.

Práca pre druhých a choroba, ktorá jej vzala starobu

Posledné roky venovala práci s deťmi a dobročinnosti. V roku 1980 sa stala veľvyslankyňou dobrej vôle pre UNICEF. Cestou po svete sa Hepburnová snažila zvýšiť povedomie o deťoch v núdzi. V rámci viac ako 50 ciest sa herečka zapojila do projektov pre UNICEF v Ázii, Afrike a strednej a južnej Amerike. V roku 1993 získala špeciálne ocenenie za svoju humanitárnu prácu, avšak nežila dostatočne dlho na to, aby ju mohla prijať.

Audrey Hepburnová zomrela 20. januára 1993 v jej domove v Tolochenaz vo Švajčiarsku po neúspešnom boji s rakovinou hrubého čreva. Plody jej práce na pomoc deťom po celom svete ale stále pokračujú. Jej synovia: Sean Ferrer a Luca Dotti spolu s jej spoločníkom Robertom Woldersom, založili v roku 1994 v UNICEF Pamätný fond Audrey Hepburnovej, aby pokračovali v jej humanitárnej práci.

01 - Modified: 2017-02-10 10:00:02 - Feat.: 0 - Title: Najočakávanejšia módna udalosť sezóny: To najlepšie z New York Fashion Week v obrazoch
01 - Modified: 2024-04-25 15:00:00 - Feat.: - Title: Najtrendovejšie farby tejto jari: Vaše outfity budú vďaka nim živšie a štýlovejšie 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 03 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 04 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 05 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:33