Posledná väčšia rekonštrukcia tu prebehla v 50-tych rokoch. SNÍMKA: Nadácia VÚb
StoryEditor

Nádej pre schátrané a zničené pamiatky: Tento rok môžu zabojovať o záchranu

11.05.2022, 13:15

Iniciatíva Poklady Slovenska sa stará o osvetu a obnovu schátraných kultúrnych pamiatok. Tie môžu aj tento rok zabojovať o záchranu a grant v sume až 30-tisíc eur.

Iniciatíva Poklady Slovenska sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu schátraných kultúrnych pamiatok. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu ďalšej pamiatky sumou až 30-tisíc eur. Tipy na historické objekty a umelecké diela vo svojom regióne, ktoré by si tento grant zaslúžili, môže posielať do 15. mája odborná aj široká verejnosť.

Komisia expertov vyberie deväť pamiatok, spomedzi ktorých rozhodne o prijímateľovi grantu verejné online hlasovanie. Víťazná pamiatka bude známa v polovici júna a jej obnova prebehne do konca roka.

Obnova kultúrneho dedičstva

Do výberového procesu môžu správcovia či priaznivci jedinečných pamiatok na území Slovenska prihlasovať menšie historické stavby, ako napríklad kaplnky alebo ich konkrétne časti, ako časť paláca či chrámu, prípadne freskovú či inú výzdobu.

Grant vo výške 30-tisíc eur môže byť použitý aj na zreštaurovanie historických objektov a umeleckých artefaktov, ako sú obrazy, sochy či zbierky muzeálnych exponátov. 

Všetky nominované pamiatky – ich významnosť, stav aj nároky na obnovu – bude posudzovať komisa zložená z odborníkov na ochranu kultúrneho dedičstva a reštaurátorstvo. Tá odporučí do ďalšieho kola deväť finalistov, ktoré nadácia bližšie predstaví na svojej stránke a zorganizuje medzi nimi verejné online hlasovanie.

V Starej Ľubovni spojili sily a vybojovali víťazstvo

Minulý rok sa do súťaže Poklady Slovenska prihlásilo takmer 270 objektov a prvenstvo si vyslúžila Rímskokatolícka farnosť kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, ktorá do programu prihlásila stáročiami poznačenú vzácnu barokovú kazateľnicu.

Pod jej dezolátny stav sa podpísalo nielen časté využívanie, drevokazný hmyz ale aj v minulosti realizované neodborné zásahy. Táto pamiatka významnej hodnoty sa vďaka obrovskému nasadeniu miestnych obyvateľov v hlasovaní vlani dočkala obnovy. Zámerom reštaurovania bolo primárne dosiahnuť pôvodný barokový výraz kazateľnice a jej plnohodnotnú funkciu.

„Pred pár rokmi sme sa pustili do náročnej obnovy interiéru nášho kostola. Posledná väčšia rekonštrukcia tu prebehla v 50-tych rokoch. A baroková kazateľnica je jeho výnimočný skvost. Má pre nás aj silný symbolický a duchovný význam, pretože je to miesto, odkiaľ v minulosti zaznievalo Božie slovo. Sme vďační, že sme mohli získať touto formou financie na jej obzvlášť potrebné a náročné zreštaurovanie. Práce na tomto diele sa úspešne vydarili. Veríme, že v tomto roku, keď sa dokončí zvyšná rekonštrukcia interiéru, už kazateľnicu umiestnime na pôvodné miesto, aby začala opäť plniť svoje poslanie,“ hovorí Pavol Lacko, kňaz a iniciátor prác z Rímskokatolíckej farnosti v Starej Ľubovni.

Nadácia pomohla v minulosti cez hlasovaciu súťaž Poklady Slovenska zachrániť pred zubom času napríklad aj vitráže v Spišskej Kapitule, renesančnú zvonicu v podtatranskej obci Vrbov, dielo Majstra Pavla z Levoče, Leopoldovu bránu v Komárne, barokový organ v Španej Doline, historicky významný objekt Bajčiovskej veže v Oravskej Porube, vzácne stredoveké fresky v kostole sv. Žofie v Dúbravici pri Banskej Bystrici a tiež na hrade Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou.

Zdroj: Tlačová správa

01 - Modified: 2024-03-23 09:16:20 - Feat.: - Title: KVÍZ: Vieš, kde sa nachádzajú ikony známych svetových miest? 02 - Modified: 2024-01-02 15:46:19 - Feat.: - Title: Rezort investícií chce obnovovať aj pamiatky, ktoré štát nevlastní. Ministerstvo kultúry plánuje diskusiu 03 - Modified: 2023-10-15 07:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Púštna krajina, či posvätné kamene. Zoznam UNESCO sa rozšíril. Pozri si nové prírastky prestížneho zoznamu 04 - Modified: 2023-09-12 15:42:16 - Feat.: - Title: Košice očami českého redaktora: Budete ich od prvej chvíle milovať a ponúkajú ešte oveľa viac 05 - Modified: 2023-07-18 10:06:28 - Feat.: - Title: Skutočný Indiana Jones? Predobrazom akčného hrdinu bol aj kontroverzný americký archeológ
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:23