Držiteľ Zlatej palmy za film Anora režisér Sean Baker. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes získala dráma Anora

25.05.2024, 20:18
25.05.2024, 21:45
Autor:
ČTKČTK

Čestnú Zlatú palmu získal americký filmár George Lucas, ktorý ju prevzal z rúk ďalšej režisérskej legendy Francisa Forda Coppoli.

Zlatú palmu, hlavnú cenu na filmovom festivale v Cannes, dnes večer získalo komediálnu drámu o mladej sexuálnej pracovníčke Anora amerického režiséra Seana Bakera.

Zvláštnu cenu poroty si zo 77. ročníka prehliadky odniesol iránsky režisér Mohammad Rasúlof, ktorý nedávno ušiel zo svojej vlasti, kde dostal niekoľkoročný trest väzenia.

"Tento film je veľkolepý, plný ľudskosti... Zlomil nám srdce," zhodnotila podľa agentúry AFP víťazný film predsedníčka poroty Greta Gerwigová. Anora sa presadila v konkurencii ďalších 21 snímok.

Toto bol doslova môj hlavný filmársky cieľ posledných 30 rokov, takže si nie som istý, čo budem robiť po zvyšok života," vtipkoval pri preberaní ceny 53-ročný Baker. Vzápätí ale za zmysel svojej ďalšej tvorivej činnosti označil boj za to, aby zostalo kino živé.

"Musíme bojovať za nakrúcanie filmov, ktoré sa dostanú do kín. Svet si musí uvedomiť, že sledovanie filmu na mobile alebo doma nie je spôsob, ako sa pozerať na filmy, "vyhlásil.

Agentúra Reuters o príbehu exotickej tanečnice Ani, ktorá sa v mladickej nerozvážnosti vydá za syna oligarchu, píše ako o dojemnej dráme plnej čierneho humoru, agentúra DPA zase ako o svižnom filme, ktorý zaujme skvelými hercami a herečkami, nečakanými zvratmi a množstvom humoru.

Veľkú cenu poroty, ktorá je druhým najdôležitejším ocenením na tradičnom festivale, si odniesla indická dráma All We Imagine as Light (Všetko, čo si predstavujeme ako svetlo), ktoré podľa agentúry AP značná časť pozorovateľov považovala za najväčšieho favorita na hlavnú cenu.

Americko-mexický film Emilia Pérez francúzskeho režiséra Jacquesa Audiarda získal Cenu poroty, najlepším režisérom sa stal Portugalčan Miguel Gomes s drámou Grand Tour. Čestnú Zlatú palmu získal americký filmár George Lucas, ktorý ju prevzal z rúk ďalšej režisérskej legendy Francisa Forda Coppoli.

Medzi hercami sa presadil Američan Jesse Plemons, ktorý zažiaril po boku Emmy Stoneovej v komediálnej dráme Kinds of Kindness (Podoby láskavosti).

V ženskej kategórii si cenu výnimočne odniesla hneď štvorica herečiek - Karla Sofía Gascónová, Zoe Saldanaová, Selena Gomezová a Adriana Pazová. Všetky vynikli v ocenenej krimikomédii Emilia Pérez. Gascónová sa navyše stala prvou trans ženou, ktorá túto cenu v Cannes získala. Ocenenie venovala "všetkým trans ľuďom, ktorí trpia".

01 - Modified: 2024-06-13 11:57:34 - Feat.: - Title: Novinky z Hollywoodu. Poznáme detaily o nový sériách Šógunu aj to, kto si zahrá Vaianu v hranej verzii obľúbenej Disneyovky 02 - Modified: 2024-06-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Čo sledovať v júni na Disney+? Čaká ťa nový príbeh zo sveta Star Wars, návrat na futbalový trávnik aj príbeh Karla Lagerfelda 03 - Modified: 2024-05-22 06:30:00 - Feat.: - Title: Zverejnili zoznam najlepšie hodnotených filmov. Obrovský hit Oppenheimer sa umiestnil na šokujúcom mieste 04 - Modified: 2024-05-18 12:00:00 - Feat.: - Title: Deadpool spojil sily s Wolverinom a Russell Crowe je posadnutý v novom Exorcizme. Pozri si najnovšie trailery z posledných dní 05 - Modified: 2024-05-01 05:20:00 - Feat.: - Title: Úrady v Iráne si predvolali tvorcov filmu, ktorý sa má premietať v Cannes
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. jún 2024 11:25