StoryEditor

Marta Kubišová o kariére aj o vzťahoch: Nesú mi kyticu a pokľaknú, ale už je už neskoro

22.06.2017, 18:18
Hovorí, že mala dve kariéry. Tú prvú ukončili komunisti vykonštruovanou kauzou. Koniec tej druhej Marta Kubišová ohlásila na deň svojich 75. narodenín. Posledný koncert odspieva 1. novembra v Českých Budějoviciach, kde sa narodila.

Že skončí práve túto jeseň, sa rozhodla už pred štyrmi rokmi, na dovolenke na Korfu s dcérou Káťou a umeleckým riaditeľom divadla Ungeltom Milanom Heinom, píše iDnes.cz.

"Do sedemdesiatky ma stretávali viacmenej určité zdravotné ´maličkosti´. O rok, o dva neskôr som si hovorila, či som to neprestrelila, pretože zrazu som na seba musela dávať pozor. Napríklad pri mori, aby sa mi nedostala voda do uší. To by som potom bola pri muzikáli Touha menom Einodis, napoly hluchá. Alebo som pri vystupovaní z autobusu zle stúpila a museli mi potom trikrát vyťahovať vodu z kolena. K tomu sa mi tam dostala aj nejaká baktéria, takže som skončila s ortézou a barlami, ťahá sa to do dneška. Na javisku sa pohybujem celkom elegantne, ale keď sa mi zrazu podlomí noha opieram sa o barovú stoličku," vysvetľuje speváčka.

Infarkt, ktorý dostala v deň 73. narodenín, brala trochu ako varovanie a netušila, či sa ešte niekedy postaví k mikrofónu. Dvanásť týždňov nespievala, potom jej lekár po kontrole povedal: "Teraz sa do toho pokojne ´obujte´".

Tak spievala. Viac, než chcela, pretože akonáhle sa usporiadatelia po celej republike dozvedeli, že končí, nechceli pripustiť, že práve u nich by "pani Marta" nevystúpila. Jej recitál sa volá Posledný a speváčka sa dušuje, že názov nie je nadsadený.

"Poslednú sezónu si užíva so všetkým, vrátane muzikálu Túžba menom Einodis na Letnej scéne Divadla Ungelt. Dúfam, že keď sme Einodis zvládli štyri roky, zvládneme aj piaty. Nikdy veľa nesľubujem, na chválenie dňa pred večerom som opatrná. Teraz vidím, že je úspech udržať pôvodný muzikál päť sezón. Skladateľ Karel Štolba a libretistka Marta Skarlandtová môžu byť pyšní". idnes.cz/Ondřej Košík

Sidonie Nádherná, ktorej postavu stvárňuje spolu s Anetou Langerovou, je jej blízka, pretože milovala zvieratá a prírodu. A rovnako ako ona, bola fajčiarka. "Bola od mladosti veľmi slobodomyseľná, inteligentná a vzdelaná".

Ešte jedno majú obe ženy spoločné: mali zložité vzťahy s mužmi. "Ona bola zrejme na vzťahy veľmi mladá. A jej myslenie bolo avantgardné. Ja som si po druhom rozvode povedala, že toto sa mi už nestane. Navyše sme ešte päť a pol roka po rozvode žili v jednom byte, také skúsenosti človek naozaj nechce opakovať. Mala som 39 rokov, užívala som si výhody práce v kancelárii, ktorá je ´od - do´ a zvyšok času som mohla venovať Kátě, vymodlenému dieťaťu," spomína speváčka.

Marta Kubišová s dcérou Kateřinou. Marta Kubišová s dcérou Kateřinou. idnes.cz/Nguyen Phuong Thao

​Na muža vraj nemala čas a žiadneho vhodného ani nestretla. V roku 1989, keď začala znovu spievať, mala dcéra Kačenke desať rokov.

"Začali sme cestovať po Európe. Nemohli sme sa toho nabažiť, pretože do tej doby sme nemali pasy. Takže na mužov zase nebol čas. A aj keby bol, myslím, že tí správni muži sa mi vyhýbajú. Niekedy príde na autogramiádu po koncerte šarmantný muž v mojom veku a hovorí: ,Bože, ako ja som vás miloval´! Zakaždým sa tých mužov pýtam, prečo mi to nepovedali už vtedy. Na javisku občas niektorí nesú kyticu a pokľaknú. Lenže teraz už je už neskoro."

Marta Kubišová (74)

  • Pochádza z Českých Budějovíc, od desiatich rokov žila v Poděbradoch.
  • Chcela byť lekárkou ako otecko, ale k štúdiu nedostala odporúčania.
  • Tri roky pracovala v sklárňach, spievala s tanečnou kapelou, v roku 1962 vyhrala konkurz do pardubického Stop divadla, o rok neskôr získala angažmán v divadle Alfa v Plzni, od roku 1964 pôsobila v pražskom Rokoku.
  • Trojnásobnej Zlatej slávici komunisti na začiatku roka 1970 zakázali spievať. Oficiálnym dôvodom boli "jej" sfalšované pornofotky.
  • "Druhá kariéra" jej začala v novembri 1989. Jej domovskou scénou je pražské Divadlo Ungelt.
  • Za komorný muzikál Andrewa Lloyda Webbera - Líp sa loučí v nedeli - dostala Cenu Thálie.
  • Na Letnej scéne Divadla Ungelt ju od 17. júla čaká piata sezóna muzikálu Karla Stolby a Marty Skarlandtovej Túžba menom Einodis.
  • Bola vydatá za režisérov Jána Nemca a Jana Moravca. Z druhého manželstva má dcéru Kateřinu.
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:53