Záber z koncertu skupiny Magadan.
StoryEditor

Štvorica kapiel vás prevedie nepoznanými vesmírmi

26.09.2021, 18:53
Autor:
grigri
Organizátori čoraz populárnejšieho festivalu experimentálnej hudby Hradby samoty pozývajú na štvorkoncert, ktorý vás nerozptýli, ale nasmeruje k zásadným otázkam a emóciám.

Tábor radosti, Contemplatron, Magadan a UGFC. Tieto štyri skupiny vystúpia v piatok 1. októbra v bratislavskej A4-ke.

TÁBOR RADOSTI (cz)
„Pracujeme na Ministerstvu pravdy a radostně budujeme Krásný nový svět,“ hovoria v rozhovore pre FullMoon dvaja tajomní muži, ktorí v polovici 90. rokov založili skupinu Tábor Radosti a obohatili tak českú hudobnú scénu jedinečným mixom žánrov ako dark ambient a industrial.
Maskovaná dvojica vábi do najtemnejších zákutí ľudskej duše a navodzuje také nezameniteľné stavy, že sa k ich hudbe budete jednoducho chcieť vracať. Na svojom konte majú päť vynikajúcich radových albumov (Tábor Radosti, Hávamál, Lamat, Agartta, Egregor) a svoje postavenie potvrdili  reedíciou prvého albumu Joycamp vydanom v roku 2015 na renomovanom viedenskom labeli Klanggalerie, v spoločnosti takých veličín ako Sonar, Rapoon, The Residents.
Ich vizuálne strhujúce živé vystúpenia predstavujú hlukovú bránu, tvorenú dronmi, pulzujúcimi samplami, vokálmi a ornamentálnymi zvukovými krajinami.

CONTEMPLATRON (pl)
Contemplatron kombinuje elektronické zvukové štruktúry s akustickými zvukmi (gongy, zvony, perkusie, či píšťaly z ľudských kostí). Contemplatron je neoddeliteľne spojený s rituálmi budhizmu, prenáša inšpirácie z Tibetskej knihy mŕtvych do hudobného jazyka.
„Tibetská rituálna hudba sa nezaoberá emóciami dočasnej individuality, ale vždy prítomnými nadčasovými vlastnosťami univerzálneho života, v ktorom neexistujú naše osobné radosti a strasti, takže sa cítime v spojení so samotnými zdrojmi reality v najhlbšom jadre nášho bytia.“ -- Lama Anagarika Govinda, "The Way of the White Clouds"

MAGADAN (cz)
Názov ako synonymum k utrpeniu a smrti v jednom z najväčších a najhorších lágrov za Sovietskeho zväzu. Power electronics s (konečne i) ženskou predstaviteľkou. Riadna performance, riadny diktát, v hrobe sa obracajúci Stalin. O kvalite tohto pražského power electronics projektu sa mohli presvedčiť i návštevníci festivalu Tower Transmissions, Wroclaw Industrial Festu alebo WGT v Lipsku.

UGFC (cz)
Za projektom Uncle Grasha´s Flying Circus stojí experimentálny tvorca Willhelm Grasslich, ktorý UGFC pôvodne založil ako ďalší rozmer svojich textov, manifestov a surealistických vízií. Hudobne stojí predovšetkým na atmosfére dark ambientu a hluku kovov i vojnových ozvien, samozrejme v jeho arzenále nájdete i prvky thereminovej elektroniky, temného industrialu, power electronics, či pochodových motívov. Jeho vystúpenia i video podkresy sú s tematikou propagandy, rôznych vojnových motívov, ideológií, náboženstiev a podobných masovo obľúbených podnetov.   
Nový album OST vyšiel u Urbsounds Label. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:34