StoryEditor

Miesto, kde história ožíva pred očami

05.08.2009, 00:00

Ak máte radi historické pamiatky a zároveň ste hladný po neobyčajných zážitkoch, je pre vás víkendový pobyt na Považí ideálnou voľbou. Trenčín, ktorý je centrom tohto regiónu, ponúka turistom naozaj pestrú mozaiku najrôznejších lákadiel. Tešiť sa môžete prehliadkou jedného z najzachovanejších hradov na našom území, na splav Váhu či jazdu na koňoch. Okrem toho sa môžete vydať na návštevu pútnických i kúpeľných miest a skúsiť aj trochu hororový zážitok z domu, v ktorom kedysi býval a "pracoval“ mestský kat.

Trenčín si väčšina ľudí spája s niekdajším miestnym veľmožom Matúšom Čákom, romantickým príbehom o Omarovi a Fatime, ako aj ďalšími povesťami čerpajúcimi z bohatej histórie tejto lokality. Trenčiansky hrad však v súčasnosti vôbec nie je miestom, kde sa o histórii len hovorí a jeho návšteva ani trochu nepripomína nudnú hodinu dejepisu. Návštevníka rozmaznaného modernými technológiami čakajú najmä autentické zážitky, v rámci ktorých sa histórie môže doslova dotýkať.

Tajomstvá a záhady
Trochu adrenalínu zažijete už pri strmej ceste vedúcej z centra mesta na hradné bralo. Odporúčame zastaviť sa v stredovekom meštianskom dome na Ulici Matúša Čáka, kde kedysi pôsobil mestský kat. V podzemí tohto objektu nájdete pravú mučiareň s kladami a okovami, ktoré sa občas z neznámych príčin začnú samy od seba hýbať. "Je to veľká záhada. Hovorí sa, že do mučiarne občas prichádzajú duše nevinných obetí a hýbu týmito predmetmi,“ vysvetľuje sprievodkyňa Jitka Šišliková, ktorá už tento zaujímavý jav videla niekoľkokrát na vlastné oči. Citlivejším povahám preto vstup do mučiarne príliš neodporúča.

Počas letnej sezóny je neobyčajne živo i na neďalekom Trenčianskom hrade. Prehliadka sa začína od známej Studne lásky, s ktorou sa spája povesť o Omarovi, ktorý kvôli svojej láske Fatime dlhé roky kopal do hradného brala hlbokú studňu. Pre návštevníkov je k dispozícii malý a veľký prehliadkový okruh. Oba možno absolvovať so sprievodcom, menší aj bez neho. "Vyšli sme tak v ústrety ľuďom, ktorí už výklad o histórii hradu viackrát počuli a majú záujem len o kratšiu prechádzku po hradnom areáli,“ tvrdí kastelánka Monika Gurinová.

Na hrade to žije
Pre turistov je podľa nej veľmi atraktívny najmä dobový tábor so strelnicou a kuchyňou. "Chceme dnešným ľuďom na konkrétnych príkladoch ilustrovať život miestnych ľudí v minulosti. Uvidia tak priamo pri práci napríklad kováča, hrnčiara, výrobcu mincí, môžu si vyskúšať streľbu z luku a historických zbraní, zabaviť sa na ukážkach historického šermu. Až do konca augusta v tábore predvádzajú svoje umenie sokoliari,“ dodáva Gurinová. Počas približne 70-minútovej prehliadky si možno prezrieť aj archeologické expozície, vzácne zbierky historických zbraní, no i rozsiahlu zbierku obrazov, ktorú na hrade zhromaždil šľachtický rod Illesházyovcov.

Nudiť sa určite nebudete ani v podhradí. Určite by ste nemali obísť terasu hotela Tatra, kde nájdete známy rímsky nápis na skale. Jedna z najstarších pamiatok dokumentujúca prítomnosť Rimanov na našom území pochádza z druhého storočia.

Kúpanie i vodáctvo
Po horúcom dni plnom pamiatok dobre padne osvieženie na trenčianskom letnom kúpalisku. Nájdete ho tesne pod hradom v blízkosti rieky Váh, kde si možno vyskúšať aj ďalšie zaujímavé aktivity. Jednou z najpopulárnejších je splav Váhu, ktorý ponúka výlety na kanoe, pramiciach alebo raftoch. Zvoliť si môžete splavy trvajúce niekoľko hodín, ale i náročnejšie celodenné alebo dvojdenné vodácke akcie. "Podľa mňa najkrajšia trasa vedie z Trenčíne do Dubnice nad Váhom. Je tam krásna priezračná voda a v okolí možno obdivovať naozaj unikátnu flóru a faunu. Plavba stojí od 10 do 14 eur na osobu a trvá asi sedem hodín,“ vysvetľuje Peter Brecík, prevádzkovateľ tejto turistickej atrakcie. Zároveň upozorňuje, že príprava splavu je technicky náročná, preto si túto službu treba vopred rezervovať.

Turisticky atraktívne miesta sú i v okolí Trenčína. K najväčším lákadlám patria jednoznačne liečebné kúpele Trenčianske Teplice. Tisíc návštevníkov ročne priláka aj najstaršie pútnické miesto na Slovensku - Skalka pri Trenčíne, na ktorom kedysi žili svätci Andrej Svorad a Beňadik.

Prečítajte si aj:
Tip na dobré jedlo. Na hrade možno jesť i rukami

Príležitostí na nasýtenie hladných žalúdkov je v Trenčíne a okolí neúrekom. Z ponuky miestnych reštaurácií si vyberie asi naozaj každý.

Prespať možno i v podhradí

Považský región síce nepatrí k najnavštevovanejším destináciám na Slovensku, no infraštruktúra miestneho cestovného ruchu za vychytenými strediskami vôbec nezaostáva. Platí to hlavne o Trenčíne, ale aj neďalekom kúpeľnom centre Trenčianske Teplice. Vďaka liečivým prameňom tu sezóna trvá prakticky po celý rok, a preto zahraničných i domácich turistov stretnete v celom trenčianskom regióne v lete či zime. Tomuto trendu je prispôsobená i ponuka ubytovacích kapacít. Sieť hotelov, penziónov a ubytovní je naozaj široká. Náročnejším turistom, ktorí si potrpia na vyšší štandard, odporúčame Hotel pod Hradom. Nachádza sa priamo v historickom centre Trenčína, iba zopár krokov od vstupu do hradného areálu. Z okien i terasy tohto zariadenia si môžete vychutnať nádherný výhľad na celý Trenčín i jeho široké okolie.

Tip osobnosti.

Tip osobnosti: Štefan Škultéty, primátor Trenčianskych Teplíc

Chrumkavý grilovaný oštiepok

Pirohy či halušky netreba predstavovať nikomu. Aj pri tradičných chodoch je však často kúzlo skryté v kombinácii surovín a stačí malá zmena, aby vaše jedlo získalo tú správnu chuť. Skúšali ste už grilovať oštiepok? Tie správne grify vám dnes poradí Juraj Papai, šéfkuchár Slovenskej reštaurácie na Hviezdoslavovom námestí.

Prehľad cien

Trenčiansky hrad
Vstupné:
Malý okruh (cca 30 min.)
dospelí  2,99 eura
deti, študenti, dôchodcovia  1,63 eura
rodinné vstupné  10,19 až 13,48 eura

menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:44