StoryEditor

Tip na víkend: Roztancujte sa s džezom. Zahrá vám kráľ funky (video)

27.07.2011, 00:00
Víkend ponúka bonbónik z letného festivalového menu - Open Jazz Fest, miesto, kde sa stretáva džezová elita. Tento rok zahrá aj americký funkový soulový saxofonista Maceo Parker.

Príjemná džezová muzika, ktorá znie z unikátneho pódia priamo na Zelenej vode. Tlejúce sviečky v priestoroch prírodného amfiteátru pri Novom Meste nad Váhom. Ľudia ponorení do rytmov hudby... Láka vás podobná predstava? V tom prípade by štvrtý ročník Open Jazz Festivalu, ktorý sa uskutoční už tento víkend 29. – 30. júla 2011, mohol byť tou správnou voľbou.



Ten, ktorého miluje James Brown
Dôvodov, prečo si vybrať príjemný džezový víkend pri vode, je viac. Asi hlavným je kráľ jazzfunku Maceo Parker. Americký funkový, džezovo soulový saxofonista sa okrem iného preslávil spoluprácou s hudobníkmi ako James Brown, Prince či Red Hot Chilli Peppers. Na ich nahrávkach môžete počuť jeho nevypočítateľnosť a žánrovú pestrosť. „Jeho návšteva bude pre nás výnimočná. Slovensko má veľmi rád a už tu štyri roky nebol,“ hovorí umelecký riaditeľ festivalu Marián Pavlovič.

Komorný festival má veľké džezové mená už v rodnom liste. Minulý rok sa mal stať jeho headlinerom americký spevák Al Jarreau, no pre zdravotné problémy ho nahradila ďalšia džezová hviezda Jocelyn B. Smith. Tá svoju úlohu náhradníčky splnila nad očakávania a dostala do varu a do tanca celý festival.

Menu pre fajnšmekrov
Okrem hviezdneho Parkera sa diváci môžu tešiť tiež na vystúpenia 48 džezových hudobníkov z ôsmich krajín sveta, medzi ktorými zažiari Michael Wolny, džezmen roka 2010 v Nemecku, dánsky džezpopový umelec Benn Chawes či švédsky The Qiuet Nights Orchestra.

Zo slovenských hudobníkov potešia svojou prítomnosťou Oskar Rózsa Partnership Unlimited, džezová formácia PACORA trio, ktorých hudba je kombináciou džezu s folklórom alebo najobsadzovanejší slovenský kontrabasista a skladateľ Štefan „Pišta“ Bartuš.

„Vždy dávame na festivale priestor aj mladému džezovému umelcovi a tentoraz sme sa rozhodli pre Terezu Rajnincovú,“ hovorí PR manažérka festivalu Saša Štullerová.
Festival je (okrem programu pre fajnšmekrov) známy aj špecifickou komornou atmosférou. Je to najpokojnejší, no na druhej strane aj najplnší (v zmysle hudby) festival, ktorý vás môže príjemne previesť do druhej polovice letnej sezóny.

Tancovačka pri vode
Organizátori nemajú skromné očakávania – návštevnosť vďaka bohatému programu odhadujú v priebehu dvoch dní na tri- až štyritisíc ľudí. „Oproti ostatným ročníkom sa tento rok na Open Jazz Feste vyskytnú aj ľahšie džezové štýly, takže by to mohla byť taká „džezová tancovačka,“ tvrdí umelecký riaditeľ festivalu Marián Pavlovič. Jednodňový lístok za 15,90 eura alebo dvojdňový za 24,90 eura si môžete zakúpiť buď v predpredaji alebo priamo na mieste.

Všetko, čo potrebujete vedieť
KEDY:
29. – 31. júla 2011

KDE:
Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom

VSTUPNÉ:
24,90 eura dvojdňový, 15,90 eura jednodňový

HEADLINERI:
Maceo Parker
Benn Chawes
The Qiuet Nights Orchestra
Oskar Rózsa Partnership Unlimited
Pacora trio

UBYTOVANIE:
stanové mestečko v areáli, parkovanie 7 eur, na mieste 20 eur

01 - Modified: 2004-05-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výbuchy v Aténach
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:10