StoryEditor

Miesta, ktoré pri návšteve Maďarska určite neobíďte

20.08.2014, 00:00
Maďarsko je plné historických momentov a termálnych kúpeľov. Týchto päť miest si nenechajte ujsť.

Vinohrady, kúpele či historické a kultúrne pamiatky - naši južní susedia majú množstvo miest, ktorá sa oplatí vidieť či zažiť. Pozrite si tipy HN na to najlepšie, čo Maďarsko ponúka.

Maďarský parlament

Budapešť skrýva v sebe množstvo historických pamiatok. Medzi ne patrí napríklad Maďarská Národná Galéria, Budapeštianske Historické Múzeum či Ludwigove Múzeum, v ktorom nájdete cenné diela súčasného umenia. Maďarský parlament bol dokončený pred viac ako sto rokmi a je najväčšou budovou Parlamentu v Európe - má až 691 miestností. V čase výstavby patrila budova parlamentu k najdrahším.
Vstupné: zadarmo


Zoo a tropikárium v Budapešti

Lákadlom pre turistov v Budapešti je aj zoo, ktorá je druhou najstaršou zoologickou záhradou v Európe. Bola vybudovaná v roku 1866 a je to zároveň najväčšia zoo v celom Maďarska, jej rozloha je približne 11 hektárov. Súčasťou zoo je i botanická záhrada, no keby ste mali chuť na niečo výnimočnejšie, určite nezabudnite navštíviť aj budapeštianske tropikárium. Vďaka 12 metrovému pozorovaciemu tunelu pod akváriom so žralokmi môžete obdivovať okrem tigrovaných žralokov i jedinečnú raju so žraločím chvostom.
Vstupné (Zoo): cca 8 eur (dospelí), cca 6 eur (deti)
Vstupné (Tropikárium): cca 8 eur (dospelí), cca 6 eur (deti)


Bazilika sv. Štefana

Najväčším rímskokatolíckym chrámom v Budapešti je práve Bazilika sv. Štefana, ktorá sa nachádza blízko Parlamentu. Je vysoká takmer sto metrov a sú v nej uchované sochy, obrazy či maľby na skle významných maďarských umelcov. Zaujímavosťou je, že v kaplnke sa nachádza i nabalzamovaná pravá ruka prvého maďarského kráľa Štefana.
Vstupné: zadarmo (výstup na vežu je spoplatnený 6 eurami pre dospelých a 4 eurami pre študentov)


Nyíregyháza

Na východe krajiny, len niekoľko hodín cesty z Košíc, leží ďalší turistický cieľ Maďarska. Azda najviac turistov priťahuje práve rekreačná oblasť, ktorá je známa liečivou vodou. Sóstógyógyfürdő - na tomto mieste sa môžu návštevníci liečiť, regenerovať či relaxovať. Areál ponúka až 22 bazénov. Mimo kúpeľov môžete objavovať ďalšie „vychytané“ miesta ako zoo, skanzem či botanickú záhradu.
Vstupné: približne 9 eur (dospelí), cca 6 eur (deti)


Kúpanie v jaskyni

Asi šesť kilometrov od Miškolca sa nachádzajú kúpele Barlangfürdő. Podzemné jazero Várhegy je zásobované teplými prameňmi, ktoré sú nasýtené plynom. Vzduch v jaskyni má priaznivý vplyv na dýchacie ťažkosti. Areál je obklopený niekoľko tisíc hektárovými lesmi. Okrem raritného kúpania v jaskyni stojí za návštevu i zámok Diósgyőr v Miskolci.
Vstupné: líši sa podľa typu procedúry a liečenia


Čo dnes nájdete v letnej prílohe Leto s HN na tému výlety v Maďarsku

- reportáž z Ostrihomskej baziliky
- tipy na 10 miest, ktoré treba navštíviť
- stavby a pamiatky, ktoré pri výlete do Maďarska uvidíte

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Všetky tipy na top 10 miest v Maďarsku nájdete tu.

01 - Modified: 2006-09-21 15:17:43 - Feat.: 0 - Title: Slovensko zaostáva v elektronickom obstarávaní
01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-04-06 18:54:52 - Feat.: - Title: V Budapešti prezentujú diela svetových fotografov maďarského pôvodu 03 - Modified: 2024-03-29 14:45:43 - Feat.: - Title: Výbuch v byte v Budapešti si vyžiadal jednu obeť a dvoch zranených 04 - Modified: 2024-02-25 13:00:00 - Feat.: - Title: Slávny biely aligátor musel ísť na operáciu. Ľudia mu do výbehu hádzali desiatky mincí, ktoré prehltol 05 - Modified: 2024-02-16 20:48:34 - Feat.: - Title: Desaťtisíce demonštrantov zaplavili ulice Budapešti. Protestovali kvôli škandálu sexuálneho zneužívania
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:25