StoryEditor

Mám strach z výšok. Tak leziem na skaly

30.07.2014, 00:00
Visíte si na lane, pozeráte na svet z výšky a pod vami – skala. Alebo umelá stena. Ponúkame 5 tipov, kde môžete liezť a vychutnať si tento adrenalín.

Na lezení mám najradšej dve veci. Po prvé je to vlna adrenalínu, ktorá človeka obleje, keď je nalezený v stene. Nemusí sa ani pohnúť a predsa cíti maximálnu koncentráciu na každý pohyb. Pri väčšine športov musí človek niečo robiť, aby ten pocit zažil. Pri lezení stačí iba visieť prichytený rukami za „škrabky“, s nohami „na trenie“. A tou druhou je kamarátstvo, ktoré na skalách či v horách naberá nový rozmer. Váš život priamo závisí od toho na druhom konci lana. Vďaka tomu sa veľa dozviete o sebe aj o ňom. Priateľstvá, ktoré nevyblednú.
Mám latentný strach z výšok, takže už prvýkrát, keď som sa ocitol na lane, bol to pre mňa okrem fyzického zápasu aj boj samého so sebou. A práve to je na lezení výborné: každý si nájde presne to, čo ho na tom baví najviac. Tí, ktorí tento šport berú ako iný druh posilňovne, ocenia umelé steny s množstvom ciest a vysokou mierou bezpečnosti. Vyznávači prírody sa nájdu v lezení na skalách.

Tí, ktorí radi riešia ťažké technické problémy (rozumej: „Ak si dám nohu za hlavu, dostanem sa k ďalšiemu chytu“), nájdu zaľúbenie v boulderingu (krátke, ale o to náročnejšie cesty). No a ľudia, ktorí majú radi vysoké kopce, môžu spojiť turistiku s lezením – Vysoké Tatry sú na to ako stvorené. Netreba však zabúdať, že ide o život. Preto si spomeňte na heslo z Vrbového: „bezpečnosť pri práci je dôležitejšia ako práca samotná“ a na úvod odporúčam absolvovať nejaký lezecký kurz. No a potom už iba – veľa šťastných dĺžok!
 

 

Umelé miesta na lezenie

Lezecká stena K2, Bratislava

Parametre: celková rozloha je 2 000 štvorcových metrov s max. výškou 15,5 metra
Otváracie hodiny: pondelok od 12.00 do 22.00 h, utorok až piatok od 8.00 do 23.00 h, víkend od 10.00 do 22.00 h 
Vstupné: líši sa podľa toho, akú stenu či aktivitu si zvolíte; za jednorazový vstup zaplatíte od 4,50 eura (dospelí)
Popis:  Táto lezecká stena patrí  od roku 2013 k najväčším na Slovensku.  K vnútornej lezeckej stene nedávno pribudla vonkajšia lezecká stena v výškou takmer desať metrov. Stena sa nachádza na veži a ponúka už 20 rôznych ciest na lezenie a niekoľko ďalších línií zhora i zdola. Okrem klasického lezenia je v ponuke aj lezenie na rýchlosť či lezenie so zbraňami.  


Lezecké centrum Vertigo, Bratislava 

Parametre: lezecká stena 840 štvorcových metrov, výška 13 metrov, maximálny previs 12 metrov, boulderovka je 4,2 metra vysoká stena, kde sa lezie bez lana a padá sa do žineniek  
Otváracie hodiny: pondelok až piatok od 7.00 do 22.00 h, v júli a auguste v sobotu zatvorené 
Vstupné: jednorazový vstup (časovo neobmedzený) 5 až 6 eur, deti 3 eurá    
Popis: Cesty sú na lezeckej stene stavané vždy z chytov v jednej farbe, čo uľahčuje orientáciu a poskytuje možnosť sledovať vlastný výkonnostný postup preliezaním určitých ciest. Počet ciest: zhruba 120, postavených na túto sezónu. Označené bouldery – momentálne je označených 32 boulderov rôznej obťažnosti. Nové chyty sa priebežne nahadzujú.

Outdoorové lanové centrum Trnava


Parametre: ide o komplex lanových prekážok, ktoré sú umiestnené vo výške 8 až 13 metrov nad zemou 
Vstupné: jednorazový vstup 1,50 eura 
Popis:  Ide o adrenalínový športový areál pod šírym nebom. Čaká vás krátke zábavné rozcvičenie, nácvik istenia, ukážky práce s horolezeckou výbavou, lezecký trenažér, lezenie po vysokých lanových prekážkach vo výške 8 až 13 metrov. Tí odvážnejší si môžu vyskúšať adrenalínový zoskok Big swing, Tarzanov skok na štyri svetové strany z 8-metrového stĺpa. 
Zaujímavosť: adrenalínová atrakcia Powerfan – simulácia voľného pádu z výšky 13 metrov

 

Prírodné miesta na lezenie

 

 
Súľovské skaly (Bytča pri Žiline)

 

Parametre:  Sú jednou z najznámejších slovenských oblastí pre športové lezenie. Rozložitá zlepencová oáza harmónie Strážovských vrchov s veľkým množstvom rôzne dlhých ciest (10-40 metrov) a s 1624 novými možnosťami.
Popis:  Skaly sa nachádzajú na území NPR s 5. stupňom ochrany. Väčšina ciest je dobre odistená borhákmi. Územně jsou Súľovské skaly rozdelené na štyři oblasti: Javor, Hrad, Brada a Tiesňava. Liezť môžete na Skalách pod Hradom, Javore, Brade a Súľovskej tiesňave. Ostatné steny a veže, ako aj celé oblasti Hrabové a Čierny potok, sú prísne zakázané.
Zaujímavosť: Na vrchole Súľovských skál sa nachádzajú ruiny strážneho hradu.Zachovali sa tu lesné spoločenstvá s viacerými chránenými druhmi rastlín (ostrevka vápnomilná) a živočíchov (výr skalný, kavka obyčajná). 

Adršpašsko - Teplické skaly v Česku


Parametre: výškové rozdiely sú tu veľké, výtoky zo skál ústia vo výške okolo 500 metrov nad morom a náhorné plošiny dosahujú výšky až 660 metrov nad morom 
Popis: Najväčšie a najdivokejšie skalné mesto v strednej Európe. Adršpašsko-teplické skaly, so svojimi stovkami izolovaných a bizarných skalných veží, sú obľúbeným horolezeckým terénom. Každý výraznejšie útvar má svoje meno; medzi najznámejšie patria Starosta a Starostová, Homole cukru, Krakonošova lenoška, Džbán alebo Sloní náměstí. 
Zaujímavosť: V Adršpachu je otvorené prvé horolezecké múzeum v Česku. Tiež tunajší zámok ponúka pre milovníkov skál unikátnu expozíciu horolezectva.

 


Čo dnes nájdete v letnej prílohe Leto s HN na tému outdoorové lezecké aktivity:

- slovenské i zahraničné tipy na lezenie na umelých stenách či prírodných skalách

- aké parametre majú lezecké steny a čo si na nich môžete vyskúšať

- zaujímavosti, ktoré sa vám oplatí vidieť popri lezení po skalách


Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Tu nájdete všetkých
 10 tipov na steny, kde môžete dosýta liezť.

01 - Modified: 2006-08-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VW zvažuje predaj továrne
01 - Modified: 2024-02-20 14:38:03 - Feat.: - Title: Slovenský horolezec sa už z Argentíny nevráti. Záchranné tímy našli jeho nehybné telo pri vrchole hory Aconcagua 02 - Modified: 2024-02-19 16:23:20 - Feat.: - Title: Slovenský horolezec zahynul pri zdolávaní Aconcaguy 03 - Modified: 2023-08-12 19:23:58 - Feat.: - Title: Úrady vyšetrujú smrť nosiča na K2, ktorého ostatní horolezci prekračovali 04 - Modified: 2023-07-27 09:37:56 - Feat.: - Title: Nórska horolezkyňa a nepálsky sprievodca za tri mesiace zdolali 14 "superštítov" 05 - Modified: 2023-05-22 07:48:43 - Feat.: - Title: Po úraze sa pokúsil zabiť. Teraz ako prvý človek s amputovanými nohami zdolal Everest
menuLevel = 2, menuRoute = style/leto-s-hn, menuAlias = leto-s-hn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:01